IE7 belooft fraai maar betuttelend te worden

Dit artikel delen:

Microsoft komt begin februari met een publieke tweede bèta van Internet Explorer 7. Deze is vooral bedoeld is om IT-managers, softwaremakers en website bouwers en kennis te laten maken met de veranderingen ten opzichte van de huidige 6.0-versie. Uit de preview voor testers blijkt dat de nieuwe browser weliswaar veel fraais biedt, maar de gebruiker ook inperkt.

IE7 maakt op Windows Vista gebruik van Vista-specifieke lage rechten wat de beveiliging verbeterd. Dit is dus niet beschikbaar voor IE7 op het huidige Windows XP. 'Parental control' is ook beperkt tot Vista, waarvoor Microsoft geen technische reden kon geven. De compatibiliteit met CSS, waar het huidige IE nogal wat mankeert, is verbeterd. Nieuw is de ondersteuning van RSS, en leesbaarheid van ruw XML.

Voor bedrijven is er een fikse uitbreiding van de group policies, om onder meer beperkingen op te leggen voor het installeren van Active-X plugins en het downloaden van bestanden. Voor RSS belooft Microsoft met een centrale opslag te komen die het beheer vergemakkelijkt en de vraag naar populaire feeds bundelt, om zo op bandbreedte te besparen.

Voor eindgebruikers heeft IE7 de al eerder onthulde nieuwe technologie om frauduleuze sites te detecteren. Microsoft wil daarmee gebruikers beschermen, de voorziening is na installatie niet standaard ingeschakeld; dat is optioneel. De browser raadpleegt achter de schermen een eigen online-dienst zodra de verdenking rijst dat een site wellicht onveilig is. Potentieel geeft dit Microsoft inzicht in bezochte websites.

Verder blijkt de instelling van zoekmachines politiek geladen. In de adresbalk is een aparte plek voor zoeken opgenomen. Standaard voorziet IE7 in de eigen Microsoft Search, tenzij Google voor de upgrade was ingesteld. Zelf achteraf de voorkeur instellen is in IE7 beperkt tot een Microsoft-pagina met een lijstje van zoekmachines. Bij de presentatie van Beta2 stond Google daar nog niet bij, de bedrijven waren nog met elkaar in onderhandeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als de Bêta een voorproefje is van de Alpha voegt dit niet veel toe als je zélf Firefox gebruikt. Vooral als je ingesteld bent om zélf te bepalen wat je wel of niet als potentiele gevaarlijk site is of niet. Ik kan me echter voorstellen dat er veel mensen dit een verademing vinden maar voor mij is dit niet interessant genoeg om terug te gaan naar MS IE7.

Ik heb zopas ie7 gedownload en getest. Op het eerste gezicht is er erg veel overgenomen van firefox.

Voor e-marketeers is de ondersteuning van rss in ie7 een grote stap voorruit. Hier zullen wat stemmen opgaan met de bewering dat dit al aanwezig was in de eerste versie van firefox maar hier moet ik ook wel vermelden dat ie (versie 6 en 5) 67% van de markt in handen heeft en Ffox 25%. Voor het succes van het rss kanaal is het van groot belang dat deze mee ondersteund wordt door ie7.
Dat rss veel nieuwe mogelijkheid biedt is zeker waar maar het verleden heeft ons al geleerd dat dat niet genoeg is om gelanceerd te geraken.
De vraag is natuurlijk wanneer ie7 bij de meeste gebruikers zal worden geïnstalleerd? Ik geloof, en kan dit niet argumenteren met cijfers, dat erg veel gebruikers met een nieuwe browser werken wanneer deze op hun pc staat na een nieuwe installatie.

Voor webontwikkelaars zijn er allesinds enkele verbeteriing. Zo is er bevoorbeeld de mogelijkheid om gans de website te verschalen (dus niet enkel de tekst maar ook de images, flash,...). Dit gaat eenvoudig weg door te ctrl-scrollen op het actieve venster.
Dit is allesinds een verbetering voor css-based design die nog altijd niet even combatibel is over de verschillende browsers. Ook hier kan gezegd worden dat dit in dreamweaver iis ingebowud maar dit is lang niet zo handig bij websites die gebruik maken van server-side-scripts.

Verder vertelt microsoft dat versie 7 het volledige alpha-kaneel van een png-image ondersteund. Dit is voor webdesigners een ganse stap voorruit denk maar aan een schaduw te leggen onder een element of logo's die interlaced moeten worden verschaalt en op verschillende achtergronden moeten worden gesaved. Indien de ondersteuning effectief over het ganse alpha kaneel zit zullen we ons nooit meer zorgen hoeven te maken over de matte van .gig-images.

Verder vertelt microsoft dat zij een betere print-ondersteuning hebben. Dit is iets waar ik tot nu toe weinign resultaat van gezien heb. Ik geloof ook niet dat de verantwoordelijkheid voor het printen van pagina's bij de browsers moet liggen maar eerder bij de webdesigners. Css2 biedt krachtige mogelijkheden om een webpagina printbaar te maken zonder hier in te boeten in onze lay-out.
Ik geloof dat deze verantwoordelijkheid bij de webdesigners ligt omdat wij niet van een browser kunnen verwachten dat hij weet wat wel en wat niet te printen.
Het probleem met printen van webpagina's is dat dit momenteel een spiraal naar beneden is. Meeste gebruikers printen niet omdat de webpagina's er niet zijn op gebouwd en meest webdisigners nemen niet de moeite een alternatieve css aan te maken omdat er niet veel wordt geprint. Hopelijk brengen de aankondegingen van ms hier verbetering in.

Verder ga ik nog uitgebreide tests doen wat betreft de ondersteuning van css2 in ie7. (Iets wat niet in orde was in ie6 zelfs na updates.) Ik denk maar een min-height en de mis-interpretatie van height en dergelijke wat tot nu toe ondenkbaar was te gebruiken dank zij ie6.

Al bij al denk ik dat de grootste stap voorruit de ondersteuning van rss-feeds is. Laat ons allesinds vorderingen in ie toejuigen want we mogen niet vergeten dat hij de marktleider is en (helaas) erg veel te zeggen heeft in het internet verhaal

Mijn ervaringen met IE7 zijn nog heel vers (afgelopen weekeinde gedownload). Fris van de lever dan: ik had liever gezien dat IE wat meer zichzelf was gebleven. Firefox is mijn standaard browser, daarnaast wijk ik soms uit naar Opera. IE6 gebruik ik als het echt niet anders kan (lees: een website teveel is geoptimaliseerd voor IE), maar wanneer ik de MS-browser dan toch gebruik vind ik het juist prettig dat-ie flink anders is dan Firefox of Opera. Verder zie ik één groot nadeel: IE7 werkt niet goed in combinatie met MS Outlook Web Access, althans niet in de versie die mijn werkgever heeft geïnstalleerd. Hopelijk wordt dat opgelost zodra IE7 echt de markt opgaat. Ik zou trouwens niet weten hoe je als eindgebruiker aan een upgrade voor Web Access moest komen, en of het überhaupt zin zou hebben die op je client te installeren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-01T16:22:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.