Unit 4 Agresso zet overname Coda door

Dit artikel delen:

Softwareleverancier Unit 4 Agresso zet de overname van de Britse branchegenoot Coda definitief door. Eind maart wordt Coda van de beurs gehaald en voor een bedrag van 209 miljoen euro ingelijfd. Computable sprak met CEO Chris Ouwinga.

Wat zijn de voornaamste redenen om Coda over te nemen?
"Coda geeft toegang tot opkomende markten in Centraal- en Oost-Europa en Azië, gebieden waar Unit 4 Agresso nu nog niet actief is. De nieuwe combinatie moet ook schaalvoordeel en kostenbesparingen opleveren en zorgen voor een breder productaanbod. Door de klantenbestanden naast elkaar te leggen kunnen we cross-selling mogelijkheden bieden.
Daarnaast hopen we door de overname nog gemakkelijker binnen te komen bij overheidspartijen. Die opdrachten zijn vaak dichtgetimmerd door vaste leveranciers en gebaseerd op een jarenlange staat van dienst. Coda heeft veel overheden in zijn klantenbestand, daar hopen we ons voordeel mee te doen."

Gaat Unit 4 Agresso de komende jaren vooral groeien door overnames?
"Onze groei zonder overnames is 14 procent. Dat is ruim boven de groei van de markt voor bedrijfssoftware in de landen waar we actief zijn, dat cijfer ligt gemiddeld op 5 tot 6 procent. We proberen onze sterke autonome groei aan te vullen met groei door overnames. We zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in partijen in Oost-Europa."

Kan uw bedrijf die groei wel aan?
"De vraag naar Agresso-producten is in sommige landen zo groot dat de wachttijden voor implementatie relatief lang zijn. Uitbreiden van de capaciteit is in de huidige arbeidsmarkt een uitdaging. In 2008 gaan we investeren in de werving van nieuwe partnerbedrijven voor marketing, verkoop implementatie en productonderhoud. Zo kan het tekort aan eigen consultants worden beperkt en wordt de groei op een kostenefficiënte manier bevorderd en versneld."

Gevolgen voor Nederland
Onderzoeksbureau MarketCap onderzocht de gevolgen van de overname van Coda door Unit 4 Agressoo voor Nederland. Het bureau stelt dat door de overname het marktaandeel van Unit 4 Agresso in ons land met 40 procent zal toenemen. In de versnipperde markt voor bedrijfssoftware komt dat neer op een stijging van 4,4 naar 6,2 procent. Volgens MarketCap zal de overname vooral impact hebben op de markt voor grote bedrijven (organisaties met 200 of meer werknemers) omdat Coda veel klanten heeft onder grote bedrijven. Na de overname zal Unit 4 Agresso 8 procent van de markt voor bedrijfssoftware voor grote bedrijven in handen hebben.

Volgens MarketCap is Unit 4 Agresso met name sterk vertegenwoordigd in de gezondheidszorg, overheid, handel en zakelijke dienstverlening. Coda heeft vooral een goede positie binnen de overheid, financiële dienstverlening en de transportsector. Na de fusie zijn de industrie, bouw en het onderwijs de minste sectoren van Unit 4 Agresso, stellen de onderzoekers. Ze zien de integratie van twee totaal verschillende bedrijfsculturen als grootste struikelpunt van de overname. Ook de integratie van applicaties wordt gezien als een stevige uitdaging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-27T18:57:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.