Atos Origin stopt definitief met CAO-overleg

Atos Origin wil niet meer met de vakbonden spreken over de cao voor 2008. De acties die de bonden de afgelopen weken voerden, zouden 'onaanvaardbare schade' hebben berokkend onder de klanten van de ict-dienstverlener. Het bedrijf wil er nu met de ondernemingsraad uitkomen.

Atos Origin heeft besloten de vastgelopen cao-onderhandelingen niet meer te hervatten. Woordvoerder Erica Prins zegt dat de acties die de vakbonden de afgelopen weken voerden, onaanvaardbare schade hebben veroorzaakt onder de klanten van de automatiseerder. "Wij hebben geen vertrouwen meer in een goede afloop. De bonden achten de achterliggende commerciële langetermijnbelangen van het bedrijf minder belangrijk dan hun eigen belang."

Het is niet alleen de schade bij klantorganisaties waardoor de automatiseerder besloot om het overleg definitief af te breken. Prins legt uit dat het bedrijf het idee heeft dat de vakbonden slechts weinig medewerkers vertegenwoordigen. "We zullen in het verdere verloop van het arbeidsvoorwaardenoverleg aandacht schenken aan alle personeelsleden, ook degene die aan de acties deelnamen."

De ict-dienstverlener beraadt zich nu over een manier waarop het arbeidsvoorwaardenoverleg vorm krijgt. Daarbij zal de werkgever met de centrale ondernemingsraad (COR) spreken.

De vakbonden waren dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Atos Origin maakt ‘double-digit’ winst

Echte staking bij Atos Origin aangekondigd

Marktconforme Atosser krijgt kleinste loonstijging

Bonden zijn tevreden over actie bij Atos Origin

Personeel Atos Origin legt werk neer

Bonden kondigen stakingen bij Atos Origin aan

Eerste ludieke acties bij Atos Origin van start

Bonden buigen zich over uitnodiging van Atos Origin

OR van Atos Origin begrijpt ultimatum 'volkomen'

Vakbonden stellen Atos Origin CAO-ultimatum

Vakbond: kans op acties bij Atos Origin

Atos Origin wil CAO-gesprekken hervatten

Bonden sturen aan op ultimatum bij Atos Origin

Atos Origin geeft meer inzicht in beloningstructuur

Vakbonden beraden zich op acties bij Atos Origin

Atos Origin staakt CAO-overleg

Personeel is tegen CAO-voorstel Atos Origin

FNV: 'Houding van Atos Origin is arrogant'

Atos Origin: loonsverhoging van 4,5 procent

CAO-onderhandelingen Atos Origin gestaakt

Atos wil weer praten over arbeidsvoorwaarden

Bonden betreuren besluit van COR Atos Origin

Pragmatische COR overlegt met Atos Origin

COR Atos Origin kiest in november zijn rol

Atos Origin hoopt op medewerking van COR

Atos Origin wil in gesprek blijven met bonden

'Personeel Atos Origin kan op oude CAO blijven'

Bonden ontevreden over bemiddeling Atos

Bemiddeling Atos Origin begint eind augustus

Boele Staal bemiddelt bij CAO Atos Origin

Atos zet vaart achter bemiddelaar CAO-conflict

Atos Origin maakt zich op voor de Spelen

Atos Origin wil niet af van CAO


Reacties

http://tinyurl.com/4rhygf

Het een en ander staat in schril contrast, het zijn altijd dezelfden die het werk doen en de anderen die de zakken vullen. Een beter CAO kan er niet vanaf, maar dit zijn wel de mensen die de DD-winst mogelijk maken!!!

Ben blij dat ik op een FNV-er heb gestemd voor de COR :-)))) Maar wacht, Rob Pols gaat natuurlijk alleen praten met de niet-vakbond COR-leden.
Of Rob gaat uiteindelijk alleen met Rob praten, de enige acceptabele gesprekspartner inzake de CAO!
Wij bij Atos vertrouwen erop dat hij als een goede herder onze belangen zal dienen.

Het wordt steeds gekker. In een brief aan directie en vakbonden na de staking drong de COR aan op open overleg, inclusief de vier door dde vakbonden aangedragen punten. Wat gaat de COR Rob Pols nu dan vertellen? Dat hij weer in open overleg met de vakbonden moet gaan? Of gaat Rob de COR nu vertellen dat hij met hen over alles praten wil, behalve de vier "verboden onderwerpen". En gaat hij dan een monoloog houden over de de "double digit" winst?
Die man is toch niet serieus te nemen?

Rob is de weg kwijt. Democratisering is aan hem niet besteed. Luisteren doet hij ook niet. Wat hebben we aan die man. Weg ermee. Opsodemieteren. Als de COR verstand heeft zetten ze zichzelf op non-aktief. Zoek het maar uit! Het geeft weer eens duidelijk aan dat AO bezig is over te gaan in andere handen. Het kan de leiding geen r**t schelen wat de meerderheid van de werknemers vindt blijkens het Medewerkers Tevredenheids Onderzoek. Een 3 scoorden ze bij MO. Nee, dit management kwalificeert zich hiermee niet voor de Olympische Spelen. Jammer.

En zijn toneelstuk gaat verder ... Langzaam ontvouwt de vos zijn plannen. De CAO de nek omdraaien en de schuld bij de bonden leggen, nog drie jaar vette marges draaien op de insourcingscontracten over de ruggen van goedpresterende medewerkers en ze dan relatief simpel de keien opschoppen. En vervolgens tevreden terugkijken op alweer een vette bonus. Zo gaat dat bij dit bedrijf. Je haalt de mensen binnen met het verhaal een sociaal bedrijf te zijn en trekt ze vervolgens het vel over de oren. Vijf jaar netto stilstand en dan zeggen dat je te duur bent. Waarom heb je dat vijf jaar terug niet verteld?

Deze "harde" actie heeft die zultekop afgekeken van die malloot bij KPN-Getronics. Die heeft ook het overleg gestaakt. Maar dat medewerkers bij bosjes een andere werkgever zoeken, dat zien ze even gemakshalve over het hoofd. Ja, die kopen ze mettertijd dan wel weer terug, via het opkopen van het bedrijf. Het is die dikkoppen (met meest mager gelaat) alleen te doen om de korte termijn bonus. Het bedrijf kan wat hun betreft naar de k..te.
Gewoon zo snel handelen dat de aandeelhouder denkt "wow, dat is ene snelle" en de bonus toucheren. En maar klagen dat ze geen nieuwe medewerkers genoeg krijgen.
Ja hoor eens, bij zo'n bedrijf ga je toch alleen solliciteren als je bij KPN werkt. T'iswa

3 weken geleden gesprek met mijn manager gehad. Die gaf al aan dat Atos van de CAO af wilde. Verdere plannen zijn dat de 13e maand geschrapt gaat worden en vervangen door een bonus-maatregel (kom je in een prive-tijd veel op meetings, puntje erbij, doe je in je prive-tijd veel voor Atos Origin, puntje erbij). Als je gewoon je contracturen werkt, kun je bij Atos een loonsverhoging wel vergeten.

Maanden lang dit moment af zitten wachten en mijn reactie: BEKIJK HET MAAR, ATOS. Ik ga inderdaad nu op zoek naar een werkgever die wel zijn sociale kant laat zien.

Ben jaren geleden om dit soort aso gedrag bij dit door compleet ontspoorde beursgenoteerde derde rangs wannabe's geleide bedrijf, weggelopen.
Er is nog steeds nada, niente, noppes veranderd.
Heb nog steeds contact met de echte werkers en de verhalen blijven hetzelfde. Het lijkt wel of iedere wannabe leidinggevende daar een cursus krijgt in "verdeel en heers" praktijken en dat je iedere keer met een wortel voor je snufferd weer een metertje meer gaat maken, omdat men je toch toch het gevoel probeert te geven "dit jaar zal alles anders worden"

Mijn advies: Run AO'r...run!

Feitelijk wil AO al jaren van die CAO af en acteren alsof er geen bonden zijn. De (C)OR wordt getolereerd maar heeft weinig echte invloed. De acties van de bonden (vind ik zelf wat minder handig: klanten zijn geen partij en waren toch wel op de hoogte van het Cao-conflict), is nu aangegrepen om de banden wat duidelijker door te knippen.

Vrijwel dagelijks zie ik collega?s vertrekken uit onvrede. Sommige namen nog de moeite om mee te doen dat de ludieke acties maar nog minder aan de staking?ze vertrekken gewoon?. AO wil flink groeien, nou vergeet dat maar. Interessant is dat AO voor recruitment wel vele (tientallen-) miljoenen op tafel wil leggen. Ik ga ook maar eens elders kijken, de markt is goed?..

Ik zou wel eens willen weten wat de onaanvaardbare schade is?
Met een burn-out thuis zitten?
Geen personeel kunnen houden?
India niet kunnen assisteren?

Of is het het vooruitzicht op de bonus?

Yep, ik ben van de werkvloer en moet voldoen aan de targets van de projectleiders.... Hmm, hier klopt iets niet...


doe je in je prive-tijd veel voor Atos Origin, puntje erbij

Zelfs dat niet. Vorig jaar bevorderd en je gaat er geen cent op vooruit. Wel meer verantwoording, wel meer gezeik en wel meer targets waar je harder op afgerekend gaat worden, geen centjes. Blij dat ik weg ben.

Dames en heren van AO. Wees gerust, komend jaar zullen dingen veranderen. Ik kan jullie nu al vertellen dat tenminste een onderdeel van AO in Eindhoven overhandigd gaat worden aan een andere partij. Ik kan niet op de details in gaan, maar het betreft tenminste 200 man. Dit vanwege de "skill-shortage" oftewel te weinig mensen.

"Skill-shortage" lijkt me niet echt te weinig mensen. Maar meer dat de skilled people zijn weggelopen en dat de overgebleven mensen met hun skills de tent niet goed draaiende kunnen houden. Dat is geen waardeoordeel over de overgebleven mensen, de ene skill ligt beter in de markt dan de andere en je bent er een hoop nodig voor gecompliceerde omgevingen, maar wel een waardeoordeel over de bedrijfsleiding die met hun beleid de tent blijkbaar niet runnend kunnen houden. Er zijn ook al geruchten dat de huidige bedrijfsleiding gewipt gaat worden door de hedgefunds die meer invloed eisen door hun aandelenpakket. Tja, aan geruchten geen gebrek in deze tijden van ontevreden volk en lamlendige bestuurders. Of het er allemaal beter van wordt?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-06T12:12:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.