Aandeelhouder Hermes daagt ASMI voor rechter

Dit artikel delen:
Handen schudden

Het Britse pensioenfonds Hermes daagt chipmachinebouwer ASM International (ASMI) voor de rechter. Volgens de aandeelhouder, die wil dat het zittende bestuur vertrekt, is de beschermingsconstructie die ASMI heeft opgebouwd illegaal. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt om ook juridische stappen te nemen tegen de chipmachinefabrikant.

Chipmachinebouwer ASM International (ASMI) is door Britse pensioenfonds Hermes voor de rechter gedaagd. Het bedrijf, dat 15 procent van de aandelen van ASMI in handen heeft, eist dat de chipmachinefabrikant de beschermingswal afbreekt die het heeft opgeworpen om zich te beschermen tegen activistische aandeelhouders.

Een aantal grote investeerders, waaronder Hermes en het Amerikaanse hedgefonds Fursa, wil de bestuursvoorzitter en een aantal bestuursleden van ASMI naar huis sturen na tegenvallende financiële resultaten. Om dat tegen te gaan heeft ASMI preferente aandelen verstrekt en ondergebracht in een speciale stichting van bevriende aandeelhouders. Zo moet  via een meerderheidsbelang worden tegengegaan dat het bestuur wordt weggestemd. Volgens de leden van de stichting is het wegsturen van het bestuur niet goed voor de continuïteit van het bedrijf.

'Constructie deugt niet'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt ook om juridische stappen te nemen tegen de beschermingsconstructie van ASMI. Volgens de belangenvereniging voor beleggers deugt de constructie niet en wordt aandeelhouders het recht ontnomen om bestuurders en commissarissen naar huis te sturen. De VEB overweegt om naar de rechter te stappen.

Volgens de VEB is de beschermingsconstructie in strijd met de code-Tabaksblat, dat zijn internationale regels over het bestuur van beursgenoteerde ondernemingen. De vereniging stelt dat de beschermingsconstructie alleen gebruikt mag worden gebruikt als er sprake is van een vijandige overname.

De rechtzaak dient op dinsdag 20 mei in de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. Dat is een dag voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, waarbij wordt gestemd over het aanblijven van het bestuur.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-16T11:33:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.