Tien technologieën die de ICT-wereld schokken

Gartner presenteert de tien meest ‘disruptive’ technologieën: tien technologieën die het ‘IT-landschap de komende vijf jaar gaan vormgeven’. Zo voorspelt het onderzoeksbureau dat tachtig procent van de bedrijfsapplicaties in 2010 uit web mashups zal bestaan.

Gartner-analist David Cearley presenteerde op de ‘Gartner Emerging Trends'-conferentie in Melbourne de tien meest ‘disruptive' technologieën. Dat zijn volgens Gartner technologieën ‘die een belangrijke verandering bewerkstelligen in de gebruikelijke manier om dingen te doen, inclusief businessmodellen en -processen, winststromen, industriedynamiek en consumentengedrag.'

1. Multicore en hybride processoren

Cearley: "Multicore-processoren vergroten de mogelijkheden van software, maar single-threaded applicaties halen daar geen voordeel uit." Ondernemingen moeten daarom "applicaties identificeren die aangepast moeten worden om te voldoen aan service-level eisen in het multicore-tijdperk", zo ronkt Cearley.

2. Virtualisatie en ‘fabric computing’

De ‘fabric based server van de toekomst' werd eerder door Gartner omschreven als een server die geheugen, processoren en I/O-kaarten recombineert afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. "Er kan bijvoorbeeld een grote server worden gecreëerd door 32 processoren en een aantal geheugenmodules te combineren, die zich samen zo over de ‘fabric' (infrastructuur) gedragen dat ze voor een besturingssysteem lijken op één enkele vaste server."

3. Sociale netwerken en sociale software

Cearley: "De toegevoegde waarde voor bedrijven [van sociale software] is dat je er op één punt feedback mee kunt verzamelen die een collectieve houding weerspiegelt. Dat kan helpen bij het vormgeven van de strategie van een bedrijf."

4. Web mashups

Gartner voorspelt dat web mashups in 2010 het dominante model zullen zijn voor de creatie van bedrijfsapplicaties: tachtig procent van de bedrijfsapplicaties zal dan uit web mashups bestaan. Cearley: "Omdat mashups snel en gemakkelijk gecreëerd kunnen worden, creëren ze mogelijkheden voor een nieuwe klasse van korte-termijn- of wegwerp-applicaties die normaal ontwikkelingsbudget zouden opslokken. De mogelijkheid om informatie binnen één dashboard te combineren of deze te visualiseren door gebruik te maken van geo-locatie of kaartsoftware is extreem krachtig."

5. Nieuwe user interfaces

Volgens Gartner verandert de user interface dramatisch de komende vijf jaar, door de verdere ontwikkeling van onder andere digitaal papier, hologrammen en sensoren. Omdat versnellingsmeters (die hun positie en beweging kunnen meten) in 2010 volgens Gartner minder dan een dollar zullen kosten, voorspelt Cearly dat zakenpartners tegen die tijd visitiekaartjes uitwisselen door elkaar een hand te geven.

Andere ‘disruptive' technologieën zijn volgens Gartner:

6. Cloud computing en cloud platformen

Het delen van rekencapaciteit door een groep gebruikers via een grid (een heterogeen geografisch verspreid ad-hoc netwerk) van ‘cloud servers'

7. Ubiquitous computing

‘Alomtegenwoordige' computerintelligentie, door het verwerken van sensoren en interfaces in de omgeving

8. Contextual computing

Software die zich aanpast aan de situatie waarin de gebruiker zich bevindt.

9. Augmented reality

Het verdiepen van de werkelijkheid via een user interface die zintuiglijke waarnemingen van extra informatie voorziet door er computergegenereerde data overheen te projecteren. Een voorbeeld: een bril die objecten in het blikveld van extra informatie voorziet.

10. Semantiek

Betekenisleer is belangrijk voor het begrijpen en construeren van natuurlijke taal door een computer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik mis quantum computing.

Gerrit, moet je bij Gartner gaan werken...

Zoals altijd de voetjes stevig in de lucht bij Gartner.

@jan: je weet dat Bill Gates nog niet zo heel lang geleden voorspelde dat een gewone gebruiker nooit meer dan 512K aan geheugen nodig zou hebben?

@ Gerrit.
Jazeker is quantum computing ooit aan de beurt, maar dit rijtje gaat over de komende 5 jaar. Voor QC zijn we >=10 jaar verder.

@best al oud
Ja, maar ik ken Gartner al 25 jaar en op dit gebied zijn ze niet erg goed. Wat de ICT wereld zal gaan "schokken" is de ontwikkelingen die op electro-optisch gebied (de lichtcomputer) lopen en die nu nog in de kinderschoenen staan. Dat wordt een verschil als tussen koper en glasvezel.

Ik wordt zo moe van al die voorspellingen. Wanneer houden we eens op om alles te willen voorspellen? Kent iemand de voorspelling van een papierloos kantoor nog? Niemand kan echt voorspellen wat de markt gaat doen.Leer mee te bewegen met de markt in plaats van te luisteren naar die overbetaalde dames en heren van Gartner.

Me_mail wordt het, ik weet zeker dat als ik er maar een leuk verhaal bijplaats, men het wil hebben. Mogelijk kunnen we eens uit de sleur stappen en iets doen wat alleen de jappen snappen :). Een prius bouwen in IT en dus alle andere 10 jaar achter je laten, dat is nadenken en niet nalopen.

Volgende quote is van PwC Technology Forecast uit 2001. Tenzij Gartner ander koffie-dik gebruikt dan PwC zou ik mijn IT strategy niet baseren op dergelijke forecasts.


...the emergence of the mobile Internet?the use of handheld devices and wireless communications to access a variety of network-based services?whose impact during the next five years is expected to be as great as the Web?s during the past five years

Ik begrijp de kritieken op Gartner niet helemaal... Persoonlijk geloof ik ook wel in een flink aantal van deze ontwikkelingen. Overigens deed ik dat al een paar jaar voor het uitkomen van dit rapport. De kritiek die ik eerder zou verwachten is dat deze conclusies nou niet echt spectaculair of vernieuwend zijn. Dus... technieken die de wereld schokken is wellicht wat overtrokken. De opmerking van BD snap ik ook niet goed. Volgens mij is precies dat wat in die quote wordt gesuggereerd ook redelijk uitgekomen.

Misschien zou de wereld er meer aan hebben als we eens als ICT vakgebied zouden professionaliseren ipv van hype naar hype te rennen..
ICT-projecten die binnen tijd en budget gerealiseerd worden, met voldoende kwaliteit, volgens de vraag van de gebruiker... Dat zou pas schokkend zijn!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-02T15:45:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.