Voordelige laptop van de zaak verdwijnt

Prinsjesdag 2009

Dit artikel delen:

Werknemers krijgen niet langer zomaar een laptop van de zaak. Dat is het gevolg van een nieuwe regeling die staatssecretaris Jan Kees de Jager introduceert. Hij gaat het systeem van vrije vergoedingen aan werknemers sterk vereenvoudigen. De Jager komt daarmee tegemoet aan verzoeken uit het bedrijfsleven.

De lappendeken aan fiscale regelingen op gebied van werkkosten behoort volgend jaar tot het verleden. Afzonderlijke regels zoals die gelden voor bijvoorbeeld de laptop van de zaak verdwijnen. Daardoor kunnen werkgevers hun personeel niet meer onbelast van een laptop voorzien. Laptops worden daarmee op een lijn gezet met onder andere werkkleding, kerstpakketten, fietsen en bedrijfsfitness. 

De 29 categorieën vergoedingen en verstrekkingen die verdwijnen, worden vervangen door een forfaitaire vrijstelling. Deze bedraagt 1,5 procent van de fiscale loonsom. Tot dit maximum percentage is de werkgever vrij om onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven. 

Het forfait wordt aangevuld met nog slechts een beperkt aantal gerichte vrijstellingen voor zakelijke kosten. Er komen gerichte vrijstellingen voor reiskosten, tijdelijke verblijfkosten, cursussen, studiekosten, extraterritoriale kosten en verhuiskosten bij bedrijfsverplaatsing. Veel werkgevers bieden een laptop van de zaak. Onbelaste vergoeding, verstrekking of ter beschikking stelling is toegestaan bij 90 procent of meer zakelijk gebruik.

De nieuwe regeling maakt deel uit van wat De Jager de 'anti-Kafkawetten' noemt. Deze wetten moeten uiteindelijk zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Laptop van de zaak" klinkt als een gunst. Voor velen met mij is de laptop het gereedschap waarmee binnen een dienstverband het geld wordt verdiend. Daarbij accepteren wij ook met z'n allen dat wij geen vaste werkplek meer hebben en rest ons een nomadisch gedrag.

Ik zal het wel niet snappen en zeker de analogieen met andere beroepen niet benoemen.

Where ever I lay my laptop I do my work 24 * 7

En als je dwingend een laptop voor je werk nodig hebt?
En ik praat dan niet over een laptop van een paar honderd euri, maar een workhorse met quad core en 16GB RAM? Moet je dat dan allemaal zelf maar opbrengen?

Ja, ze zijn lekker bezig daar in Den Haag!
Een laptop is heel iets anders dan een kerstpakket, meneer De Jager! Een laptop is voor 99% van de "begunstigden" een absoluut onmisbaar stuk gereedschap om te kunnen werken en een voorwaarde om te kunnen thuiswerken en daarmee onnodige reistijd/files te voorkomen.

Lachen: we moeten bezuinigen, maar we is iedereen behalve ikke.

Net zoals een telefoon of mobieltje al lang standaard is in gezinnen en daarom niet meer door de werkgever onbelast verstrekt kan worden, vallen laptops daar nu ook onder.

Vraag je werkgever dan maar gewoon om dat 1,5%, kun je het daarvan betalen.

Een laptop van de zaak is voor ICT-ers en de meeste beroepen, die niet aan een plaats gebonden zijn een hulpmiddel om hun werk te doen. Vaak ook nog van de baas en met een installatie waar je niets aan mag doen.
Gaan we ook het gereedschap van een automonteur of de troffel van de metselaar en de hamer van de timmerman zien als een beloning.
Niet dat ik het met alle politici van de oppositie eens ben, maar dit kabinet doet niets anders dan alles voor zich uitschuiven en volkomen belachelijke maatregelen nemen die nergens op slaan, alleen maar om financien binnen te halen.

Sowieso gaat dit gok ik niet op als de laptop zakelijk is, dwz, dat de laptop van de baas blijft. het lijkt me sterk dat de overheid kan bepalen of een bedrijf een laptop voor 1 medewerker gebruikt, of als mobiele server. neem als voorbeeld een mobiel netwerk voor scholen, die zijn niet belastbaar op 1 specifieke medewerker. ook voor mijn werk is een laptop onmisbaar, maar dat ding blijft van mijn werkgever. ik haal niet uit dit artikel of dat dit daarop van toepassing is, maar volgens mij alleen laptops die van eigenaar wisselen.

De drie reacties die ik zie, zijn een beetje voorbarig. Als je goed leest, staat er dat hij onbelast is bij 90% zakelijk gebruik. Dus als je hem dwingend nodig hebt, is er niets aan de hand. En bij de meeste bedrijven is het toch al zo dat privegebruik ontraden of zelfs onmogelijk gemaakt wordt, afhankelijk van wat je ermee wilt natuurlijk.

Volgens mij word hier bedoeld dat een werkgeven nu een laptop mag geven aan iemand die hij helemaal niet nodig heeft en dus ook gewoon prive gebruikt. Een laptop gekregen van de zaak zeg maar. Een laptop voor de zaak is denk iets anders en kan je zien als gereedschap waar je je werk mee moet doen. Deze laptop is niet voor prive gebruik en de werkgever zal waarschijnlijk een beleidsstelling aan de belastingdienst moeten overhandigen waarin aangegeven staat hoe de laptop te gebruiken, louter zakelijk dus. Denk dat de laptop gekregen van de zaak een soort verborgen gift was om het aloude pc-prive project te omzeilen.

Aan de andere kant allemaal niet slim. Het is niet echt economisch stimulerend en vastzak broekzak politiek.

Ook kan ik niet uit het artikel halen waarom het afschaffen nu een vereenvoudiging van de wetgeving tot resultaat zal hebben. Als ik het zo lees word het er alleen maar ingewikkelder van in plaats van makkelijker.

Ik ben bang dat ik het ook niet begrijp. Volgens mij is de achterliggende gedachte dat er een prive voordeel is aan het in bezit hebben van een laptop van de werkgever.
Dat voordeel is (in mijn situatie) niet aanwezig en dat moet dus aan de heer de Jager duidelijk gemaakt worden. Ik mag en kan mijn zakelijke laptop niet eens prive gebruiken.

@Wim de Lange
Je hebt gelijk, ik begreep het idd niet goed: "Als je goed leest, staat er dat hij onbelast is bij 90% zakelijk gebruik."

Ik ben in de suggestieve kop van Computable getrapt...

Zonde dat zelfs op dit niveau kennelijk niet verder nagedacht wordt dan de neus lang is. Ten eerste worden het gross van de laptops juist aangeschaft zodat personeel ook vanuit huis kan werken en daarbij minister Eurlings met zijn anti-file beleid tegemoet kan komen. Nu maar hopen dat de verbredingen van de snelwegen op tijd klaar zijn want straks schuiven we dus weer allemaal in file-tijd aan om op tijd achter de PC op kantoor te zitten.

Ten tweede zijn de kosten van een gemiddelde laptop niet veel hoger meer dan die van een vaste werkplek met beeldscherm, dus waarom het ene wel belasten en het andere niet?

Ten derde is de laptop minder milieubelastend dan een PC dus zijn we weer terug bij af op het gebied van energy efficiency - Over functionele efficiency nog maar niet gesproken.

Nog meer redenen? Vast wel, maar dat laat ik aan anderen over.

Ik kan me meerdere situaties voorstellen dat een bedrijf zijn oude laptops ter compensatie voor uren willen weggeven aan medewerkers o.i.d.
Misschien dat het soms ook als optie kan, of dat een manager zichzelf zo een bonus wil toewijzen.

Misschien is dit sowieso een onhandig bericht in de ICT wereld, want niemand van ons gebruikt zn laptop niet zakelijk.

Een zelfde regeling als voor de auto van de zaak? Belast worden voor privegebruik ervan? Ben dan benieuwd hoe ze gaan meten wat zakelijk en privegebruik is.

De prijs is hoog die we met zijn allen moeten betalen! Noodzakelijk om zo de Bankiers verstrekte kredieten terug te halen, babyboomers hun luxe te laten behouden.
Het zal nog duurder worden (belastingen etc)Ik schaam me voor wat (w)ze onze kinderen mee opzadelen. Ik ben 45 jaar, werkzoekend en zie alles minder worden.Maar de overheid blijft meer geld uitgeven om dit vervolgens dit weer verhalen. Auto uitgejaagd maar OV vreselijk duur maken. Noordzuidlijn Amsterdam een mooi voorbeeld van geld over de balk smijten zonder er voldoende deskundigheid om kosten te bewaken en beheersen is. Maar ja als ik s?chtends langs het Ijsbaanpad mee fiets met mijn dochter constateer ik dat daar al weken door stratemakers een lullig stoepje wordt gemaakt. Als dit al zo slecht wordt gemanaged! Schrik je van welke schaal de overheid stuurloos is en geld uit geeft. Straks komt er ook een Cloud belasting voor gebruik van software thuis. Nee dan maar weer in de auto aanschuiven.

In de ICT zijn de meeste laptops van de baas ook letterlijk de laptops van de baas. Niks aan't handje.

Wim,

bedankt voor de enige verstandige opmerking in dit relaas...

Waar houdt het op... Laten we gelijk ook alle overige gereedschappen die gebruikt worden voor het werk maar belasten.
Dus Bulldozers, hijskranen, hamers, schuurmachines boormachines, vrachtwagens etc.. allemaal belasten op kosten medewerker. Tja deze gereedschappen worden ook weleens prive gebruikt.

@JanKees.de.Jager@minfin
(je kunt 't als ICT-ondernemer immers niet laten zelf ook ff op Computable.nl te kijken :)

Ik wens je veel wijsheid toe om te zorgen dat je burgers en werknemers niet verder vervreemd.

Ook ik -toch redelijk opgeleid- las het bericht niet goed: verkeerde communicatie speelt despoten in de kaart...

Uit desillusie lang niet gedaan: maar ik ga weer -en raad ieder weldenkend mens te gaan- stemmen: niet uit overtuiging maar ter voorkoming van een volgende Kristalnacht.

De zin:
Deze wetten moeten uiteindelijk zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.

Lijkt me juist nu het wel belast gaat worden juist een administratieve lastentoename, omdat dit ook weer geadministreerd en gecontroleerd moet worden!!!

Hoe wil vadertje staat en ome fiscus uberhaupt gaan bepalen wat wel en niet zakelijk gebruik is? Een bedrijf kan behoorlijk creatief zijn met wat ze zakelijk gebruik vindt...

WOW op de zakelijke laptop spelen lijkt me ook geen probleem, voor onderzoek uiteraard want je bent natuurlijk bezig aan een whitepaper over MMO's, voor je werkgever natuurlijk.

Zorg dat je van je werkgever ook de functieomschrijving 'onderzoeker' hebt, geeft HEEL veel ruimte in belastingland...

De meeste belastinggelden gaat op aan... ambtenaren... bezuinig daar eens op
70% van die prutsers kunnen de straat op, een uitkering is goedkoper dan hun salaris en ze vreten toch geen reet uit. Geloof je dat niet? Loop je gemeentehuis binnen rond een uur of 2 en gluur eens de cubicles in, tel de hoeveelheid patienceschermen en lege plekken. Of ze zitten te spelen of ze zitten al thuis.

Als men geen laptop van de zaak meer zou krijgen, dan levert dat heel veel extra kosten voor een bedrijf op tav de beveiliging. Je probeert een laptop dusdanig in te richten dat ie geen virussen e.d. op je eigen netwerk achterlaat. Als iedereen een eigen laptop gaat nemen dan komen er goede tijden aan voor security experts....

Laat ze eens kijken naar de banken. Medewerkers daar krijgen vaak 1 of meer procent korting op de hypotheek rente. En vaak ook geen afsluitkosten. Misschien moet de minister daar maar eens wat aan doen ipv alleen maar de banken spekken. Want dit is een behoorlijke vergoeding, die onbelast wordt gelaten. (om gemiddelde huizen prijs is dat toch wel 3000 eurotjes per jaar)

Banken hebben ellende veroorzaakt en de rest Nederland moet op de hete kolen zitten.

Onduidelijk verhaal. Is die 90% regel voor zakelijk gebruik nou de oude regeling, of blijft dat gelden. Als ICT consultant hebben we het hier gewoon over mijn gereedschap. Betaalt de tandarts (om maar eens een beroepsgroep te noemen) ook belasting over zijn gereedschap? Ze zij knettergek geworden daar in Den Haag en helemaal van de werkelijkheid los.

Maakt geen "m" (moer) uit!
of je nu thuis zit zonder laptop als werkloze ICT-er, die starks hard nodig is of je thuis zit met een droom over een laptop, die er niet is, en als werkloze ICT-er , die toch niet meer nodig is......

Als de overheid nou eens alle vaste onkostenvergoedingen binnen eigen gelederen gaat afschaffen, en duidelijke regels opstelt wat wel en niet meer te declareren valt, en dat net als bij Bedrijven door de Belastingdienst laat controleren, dan halen ze nog veel meer binnen dan een half miljard.

Mmm, dus dezelfde overheid die nu laptops wil belasten is dezelfde overheid die al jaren telewerken en thuiswerken propageert, om zodoende het fileleed te verlichten. Het is complete chaos in Den Haag. De linkerhand weer niet meer wat de rechterhand doet. Weg met dat stelletje lapswansen!

Zijn geen lapswansen! Ze zijn zakenvullers!
Interessert ze geen moer, wat er gebeurt met werkend Nederland! Belangrijk is hun baantje en de connecties, om straks een nog leukere baantje te pakken of een bijbaantje er bij;
Dan move'n ze, waar meer betaald is of de functie leuker is, dan begint het vantevoren......
Word wakker!

Heeft de Heer de Jager ook nagedacht over het feit dat mensen een Laptop nodig hebben omdat ze op mobiele plekken werken? Ik werk zelf bij een Internet bedrijf met 5 vestigingen, voor een aantal mensen die vaak pendelen is een laptop een must, zodat ze overal en altijd productief kunnen zijn (ook als ze reizen!)

Daarnaast is een laptop ook handig bij het thuiswerken.

Kortom veel werknemers zullen zeggen: voor mij geen laptop meer, gooi maar een desktop onder me bureau.

Daarnaast is er dan ook vrijwel niemand die een laptop als luxe ziet, ook al omdat de laptop alleen zakelijk gebruikt mag worden, dit betekend bijvoorbeeld dat er geen eigen (niet noodzakelijke) software op geinstalleerd mag worden.

Dat interessert de "heren" niet!!!!!!!

He Kees neem maar mee ik heb er toch al een van de zaak prive en als die niet bevalt neem ik weer een ander mee.

Wat een pedant mannetje is die De Jager toch. Niemand weet wat er bedoeld wordt, welk probleem opgelost wordt en toch noemt ie het de anti-Kafkawetten.

Blijkbaar een erg gevoelig onderwerp gezien het aantal reacties binnen een zeer korte tijd. Nu nog het mobieltje van de zaak. Ik denk dat de Computable-site dan uit de lucht gaat door overbelasting. Lijkt me lachen...

Vroeger, nou ja, enkele jaren geleden, zaten veel mensen vastgekluisterd aan een buro achter een zgn. desktop PC. Je weet wel, een kast met daarop een aparte monitor. Met alle beperkingen van dien: meer energieverbruik, minder flexibiliteit en daarmee ook een lagere produktiviteit. Thuis werken was er immers niet bij. Heel slecht als deze proefballonnetjes realiteit zouden worden !

Het is heel eenvoudig, net als de kilometerheffing.
Je dient gewoon een urenregistratie bij te houden van het gebruik van je laptop. Heb je een word document gemaakt, vul je een formuliertje in. Prive ja/nee.
Ga je daarna in Excel over.. Weer een regeltje invullen. Enz. Enz. Enz.
Op het einde van de rit blijkt of je wel genoeg zakelijk gebruik hebt gemaakt van de laptop om wel of geen bijtelling te krijgen. >:o)

Dames, Heren,
Wie van jullie betaald belasting over de laptop? Niemand. Dit gaat door individuen ook niet gebeuren. Het betreft belasting die de bedrijven nu niet over aan medewerkers verstrekte laptops hoeven te betalen. In de toekomst betalen bedrijven gewoon een percentage.
Althans zo lees ik 't :-)

Citaat: "Veel werkgevers bieden een laptop van de zaak. Onbelaste vergoeding, verstrekking of ter beschikking stelling is toegestaan bij 90 procent of meer zakelijk gebruik."
Ik gebruik de laptop van de baas niet anders als hierboven gesteld. Daar hoeft dus nooit belasting over te worden betaald. De laptop geeft de mogelijkheid om thuis te werken (wat een heerlijkheid), wat als gevolg heeft dat er weer een keer een auto minder in de file staat etc. etc.
Beste mensen lees zo'n artikel toch eens helemaal.
Wat die 'anti-Kafka wetten' betreft: domme benaming, De Jager wil ons marionetten van de staat maken.

Beste mensen.
Het is een bijzonder idee dat de tweede kamer eens zonder papier en pen ging werken en andere communicatie middelen. Dat zal toch de belasting betaler schelen in de portemonee?
Een laptop of PC is een tool, geen speelgoed.
Je kunt er mee spelen maar als je hem van de baas hebt dan denk ik er anders over.

Wat weer een onbenullig idee, natuurlijk ook weer iets wat gekontroleerd moet worden, meer papieren, meer ambtenaren die dat weer controleren, dan na 1 maand weer tegenmaatregelen of een 10,20,30 of 40%'s schaal.

Mens, doe toch eens gewoon !

En LerenLezen, let op als de bedrijven het gaan betalen gaan de tarieven omhoog en betalen we ook meer met z'n allen, ik zou lerenlezen is niet hetzelfde als lerenbegrijpen

Okay, stel ik heb een laptop van de zaak. 60% zakelijk gebruik, 35% studie (Nederland KENNIS ECONOMIE weet u nog) en 5% prive. En hoe gaan we die 90% regeling nou exact toetsen? Ik zie weer een gat in de markt voor de zgn. opleidingsinstituten, cursus inclusief laptop, de baas betaald de opleiding, en zo niet, dan is de opleiding fiscaal aftrekbaar, maw. Laptop volledig aftrekken van je IB. Hij is fijn....

Ik vraag me af wanneer de desktops & koffieapparaten belast gaan worden :P

Trieste ontwikkeling sit, kan het hele idee achter flexibel werken (werk volgt mens i.p.v. mens volgt werk) onderuit schoffelen.

Das een mooie instelling.. Dan kun je je werk ook niet meer mee naar huis nemen :-) Tsjakka!

Als we 40 uur per week als zakelijk gebruik mogen rekenen wordt mijn laptop voor 150 % zakelijk gebruikt. Gegeven het uitgangspunt van reciprociteit van fiscale regelingen: Krijg ik dan geld toe?

Wel interessant dat iedereen hierover blijkbaar een mening heeft, maar slechts enkelen het bij het juiste eind hebben.

Ik ruik kansen voor de slimme softwarebakker die een programmaatje ontwikkelt waarmee continu wordt bijgehouden waarvoor de laptop gebruikt wordt. Moet uiteraard wel compleet zijn met GPS/GSM localization. :-)
En de nog slimmere hacker die daar weer op in breekt...

Deze overheid begint steeds meer kafka neiginkjes te vertonen! Triest, triest.

Ik heb dat probleem niet maar als een werkgever een laptop aanschaft waarop een werknemer zijn werk moet doen en die werknemer neemt dat ding mee naar huis en vervolgens weer mee naar de zaak, dan is het niet "zijn" laptop maar die van het bedrijf.

Hoe wil een belastingdienst daar grip op krijgen? Als werkgeven is eenvoudig te beredeneren dat laptops minder ruimte nodig hebben en dus de voorkeur genieten.

Volgens mij gaat alles gewoon verder zoals altijd, alleen een administratie zal daar wat werk aan hebben.

Als ik het artikel goed lees hoeven diegenen voor wie de laptop een noodzakelijk artikel is niet te vrezen.
Als immers aantoonbaar de laptop voor 90% wordt gebruikt voro het werk mag hij onbelast blijven.

Dus is het eigenlijk wel zo eerlijk.
Een ieder die dit net kan aantonen gebruikt de laptop dus gratis prive... waar iemand anders toch echt zlef een laptop moet kopen van zijn salaris... Daarmee wordt de laptop bij overwegend privegebruik dus verkapt loon...en daar moet loonbelasting over betaald worden.

@ron: bezuinigen is minder uitgeven. Dit is iets anders: dit is een nieuwe inkomstenbron aanboren.

Ik heb wel een laptop van mijn werkgever, maar geen werkplek (bureau, desktopcomputer, lamp, stoel, telefoon, etc etc). Dan wordt er toch al veel bezuinigd? Enig idee wat een werkplek kost?

Wheueu, ik lever nu mijn laptop in, maar dan ook geen standby meer, geen probleem.

De Jager is er natuurlijk achter gekomen dat we onze laptopjes gebruiken om urenlang op Computable.nl te surfen en berichtjes te posten :-p

Zal ik jullie eens vertellen hoe het geheel in elkaar steekt? Ik denk niet zozeer dat de werknemer de pineut is, maar de werkgever. Deze moet 1,5% over (waarschijnlijk) het fiscaal loon van alle werknemers gaan betalen. Stel het fiscaal loon is 100.000, dan is 1,5% 1500 euro. De werkgever dient dan bij te houden voor alle werknemers, hoeveel er aan onbelaste vergoedingen zijn uitbetaald (incl.laptop >90% zakelijk gebruik). Je komt natuurlijk al snel boven de 1500. Over het merendeel wordt eindheffing over geheven. Dit alles ivm de Wet Walvis (administratieve lastenverlichting) welke in 2006 in werking is getreden.

De werknemer hoeft zich niet druk te maken. Het is de werkgever die in actie moet komen. De werknemersdeel voor de WW is dit jaar al op nihil gesteld. De werkgever is een hogere premie gaan betalen. Dit gaat ook met de ZVW en wellicht met de premie WAO/WIA gebeuren.

Hier wordt ik boos over (let wel ik ben geen werkgever hoor). De ondernemers hebben zeer zware tijden. De overheid pompt miljoenen in de banken. De banken doen vervolgens niets voor de kleine ondernemers maar zorgen wel goed voor hun topmensen met giga bonussen.

Terug naar de 1,5% regeling. Jullie kunnen je voorstellen dat dit niets met administratieve lastenverlichting te maken heeft. Sterker, het is een enorm administratieve rompslomp om dit bij te moeten gaan houden. Zowel leuker als makkelijker wordt het niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-16T09:37:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.