ICT-branche is te optimistisch over herstel

Ict-bedrijven in Nederland hebben een te optimistisch beeld over het herstel van de economie. Dat concludeert analistenbureau IDC na onderzoek onder 249 ict-eindgebruikers en ict-leveranciers. Meer dan 60 procent van de ict-bedrijven in Nederland verwacht een groei van de omzet in 2010, terwijl 30 procent van de afnemers een daling van het ict-budget verwacht.

‘Ict-bedrijven zijn er altijd snel bovenop gekomen na slechte jaren. Ze denken daarom waarschijnlijk dat het nu net zo gaat', zegt IDC-analist Peter Vermeulen. Het analistenbureau vindt dat de ict-leveranciers te optimistisch zijn. ‘Leveranciers verwachten een stijging van de omzet, terwijl de afnemers zeggen dat hun budget lager wordt. De kans is groot dat er minder wordt verkocht.'

De leveranciers zijn ook optimistisch over het einde van de crisis. 60 procent denkt dat deze voor het eind van 2010 voorbij zal zijn. De eindgebruikers zijn minder positief. De helft van de afnemers denkt dat het herstel pas na 2010 begint. Een op de vijf verwacht zelfs dat het nog jaren gaat duren voordat de huidige problemen zijn overwonnen.

Volgende crisis

Ook over wanneer de volgende crisis zich aandient, verschillen de leveranciers en de afnemers van mening. Van de leveranciers denkt bijna een kwart dat het geen vijf jaar meer gaat duren voor een nieuwe crisis, bij de afnemers is dat 32 procent.

Volgens het onderzoeksbureau is de ict-branche vaker erg positief over de toekomst. Dat komt, aldus het onderzoeksbureau, omdat de branche gewend is sneller te groeien dan de economie en daarom hogere verwachtingen heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De echte crisis begint pas in 2011. Dan worden de plannen van de ambtelijke werkgroep effectief, die nu aan het bestuderen is hoe de overheid de tekorten kan wegwerken. Het loonstrookje van januari 2011 zal er treurig uitzien. Dit gaat leiden tot minder uitgaven van de consument, met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk is realisme belangrijk. Maar als ondernemer moet je optimistisch zijn. Je kunt namelijk zelf wel het verschil maken. Daar draait alles om.
Innovatief zijn, net iets slimmer zijn, passie tonen en je concurrent niet kopiëren maar juist onderscheiden vermogen tonen. En dan, dan zijn we optimistisch en maken we net die 10% verschil met de rest.

Vreemde analyse of te beknopte berichtgeving. Als meer dan 60% van de leveranciers een omzetstijging verwacht en 30% van de afnemers een daling van de budgetten dan denkt 70% van de afnemers dus dat het budget gelijk blijft of stijgt. Afnemers zijn dus ook optimistisch, net als de leveranciers.

Het één hoeft toch ook niet strijdig te zijn met het ander? Als ik verwacht dat mijn omzet met x % stijgt en de markt verwacht dat het y % daalt dan kan dat toch omdat mijn con-cullega is omgevallen of zelfs z% in omzet is teruggevallen? Verder eens met de analyse van HK. Ben ook benieuwd of de werkelijkheid nu is dat de analyse van IDC te kort door de bocht is, of de berichtgeving....

@hk dat was ook mijn eerste gedachte bij het lezen van het artikel. T'is maar hoe je de cijfers presenteert.

In 2012 is er een schrijnend tekort aan ICT-ers...

Da's over 2 jaar.

Mogen wij een beetje positief zijn over ons herstel?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-20T15:53:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.