Overheid speelt grote rol bij ict-succes China

Dit artikel delen:

De wil van China om tegen 2010 een wereldwijde supermacht te zijn op het gebied van ict hangt voor een groot deel af van de betrokkenheid van de overheid bij de lokale economie en de mogelijkheid van lokale bedrijven om te innoveren.

Dat zegt Jamie Popkin, groepsdirecteur van onderzoeksbureau Gartner. De ict-industrie wordt normaal gesproken opgedeeld in vijf sectoren: hardware, software, diensten, telecom en halfgeleiders. Veel landen streven ernaar om in twee á drie van die sectoren uit te blinken. Slechts enkele landen lukt het om uitmuntend te presteren in alle vijf de gebieden.

 

"Voor de hand liggend hebben de Verenigde Staten succes in alle vijf de sectoren, maar China is bezig om die prestaties te evenaren", aldus Popkin. "China's groei in de wereldwijde ict-industrie wordt gevoed door directe toegang tot geldstromen uit buitenlandse investeringen, toegang tot de capitale markten in Hong Kong en door sterke betrokkenheid van de overheid door middel van staatsbedrijven en speciale programma's."

 

Gartner onderscheidt twee factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van het Chinese ict-landschap de komende vijf jaar. Allereerst is dat de mate van betrokkenheid van de overheid bij de economie en ten tweede China's vermogen om een ict-innovator te worden. Hierop gebaseerd heeft het onderzoeksbureau twee mogelijke scenario's geschetst voor China's ict-landschap in 2010. China's supermacht-scenario gaat uit van een hoge mate van overheidsbemoeienis en sterke ict-innovatie. In het eerste scenario, veelbelovend 'Economische Stagnatie: ict-export gelimiteerd' gedoopt, speelt de overheid nog wel een grote rol, maar is de innovatiegraad zeer laag. Het andere scenario heet 'Economisch Machtshuis: beperkte overheid' waarbij de overheid een stapje terug doet en de lokale ict-industrie goed boert met innovatieve bedrijven.

 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-02T08:36:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.