Intel onthult Centrino2-laptops

Dit artikel delen:

Chipproducent Intel heeft een nieuw energiezuinig Centrino-chippakket voor laptops ontwikkeld. Pc-producenten hebben het pakket geïntegreerd in hun Centrino2-notebooks. Die beloven de eindgebruiker een langere werktijd en de ict'er betere beheermogelijkheden.

Intel heeft zijn nieuwe energiezuinige Centrino-chippakket voor laptops onthuld. De gebruikelijke pc-producenten presenteren gelijk hun Centrino2-notebooks, die de eindgebruiker een langere werktijd beloven en de ict'er betere beheermogelijkheden.

De processor in Centrino2 is vijftig procent sneller dan de dualcore-chip in de voorgaande Centrino-chipcombinatie. Dit levert volgens Intel in de praktijk een prestatieverbetering op van zo'n vijfendertig procent voor typische kantoorapplicaties. Multimedia-toepassingen kunnen meer nut hebben van de verbeterde 45 nanometer dualcore-processor (codenaam Penryn) in Centrino2.

Daarnaast heeft het chippakket nog geen ingebouwd WiMAX, maar wel ondersteuning voor de voorlopige uitvoering van 802.11n. Die draadloze standaard biedt een vijf keer hogere snelheid en twee keer het bereik van huidig Wi-Fi (802.11g). De twee verbeteringen zijn natuurlijk niet tegelijk haalbaar, want hoe groter de afstand tot een Wi-Fi basisstation, hoe lager de datadoorvoersnelheid. Bovendien blijkt uit tests dat 802.11n in de praktijk de beloofde snelheid niet altijd waarmaakt.

Virtueel beheer

Intel voorziet Centrino2 voor de zakelijke gebruiker ook van ondersteuning voor virtualisatie. De vPro-technologie van de chipproducent biedt beheerders de mogelijkheid pc's op afstand te beheren en repareren, ook als die voor de eindgebruiker niet meer functioneren of in de slaapstand staan.

Het beheer gebeurt namelijk via een afgescheiden virtuele machine met eigen besturingssysteem en beheersoftware. Intel biedt beheerders hiervoor ook een Expert Center met uitleg, tips en cases. vPro is in 2006 al aangekondigd en werkt ook voor desktop-pc's.

Mobielere markt

Volgens onderzoek dat Intel in 2006 uitvoerde onder consumenten in West-Europa, is het prestatieniveau de voornaamste behoefte voor mobiel computergebruik. Databescherming is de tweede behoefte, gevolgd door batterijduur, Wi-Fi en een licht gewicht en kleine omvang van de laptop. De behoeften in de zakelijke markt komen hier grotendeels mee overeen, zegt directeur Roger Benson van Intel Benelux.

Uit onderzoek van marktmeter IDC blijkt dat laptops inmiddels goed zijn voor bijna de helft (48 procent) van de pc-markt. In 2011 ligt dat naar verwachting op 59 procent. Bij de lancering van de eerste Centrino in 2003 was het aandeel laptops slechts 25 procent. Europa loopt volgens Benson voorop in de overgang naar laptops.

Het aantal verkochte pc's ligt dit jaar op 302 miljoen stuks, meldt IDC. Dat groeit naar 423 miljoen in 2011. In 2003 lag het aantal op 151 miljoen. Intel ziet zijn omzet hieruit dan ook flink groeien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-15T10:47:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.