Uitvinder van jarige chip had geen vakantierechten

Dit artikel delen:

Vandaag is het exact vijftig jaar geleden dat Jack Kilby de eerste werkende geïntegreerde schakeling presenteerde aan zijn baas. Wanneer de kersverse werknemer van Texas Instruments meer vakantierechten had opgebouwd, was het waarschijnlijk niet zo ver gekomen.

In de zomer van 1958 werkte elektronicus Kilby in het lab van Texax Instruments aan een ambitieus doel: de ontwikkeling van een schakeling zonder losse componenten en verbindingsdraden.

Kilby was net aangenomen bij Texas Instruments. Hij had in tegenstelling tot zijn collega's nog geen vakantierechten opgebouwd. Omdat hij ook nog geen officiële onderzoeksopdracht had, had hij volop de gelegenheid te werken aan zijn droom.

Nobelprijs

Op 24 juli 1958 zag Kilby het licht. In zijn aantekenboek van die dag beschrijft hij hoe je van de halfgeleider silicium alle basiscomponenten van de elektronica kunt maken. Op 12 september voltooide Kilby de eerste echte geïntegreerde schakeling. De schakeling werkte. Dat leidde op 6 februari 1959 tot de allereerste octrooiaanvraag ter wereld voor een chip.

Kilby won de Nobelprijs voor natuurkunde in 2000. De CEO van Texas Instruments, Rich Templeton zei toen: "Hij is één van die zeldzame mensen die de wereld om ons heen veranderd hebben." Kilby overleed in 2005 op 81-jarige leeftijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-12T11:29:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.