Mislukt ICT-project kost Van Lanschot 55 miljoen

Dit artikel delen:

Bankier Van Lanschot schrijft 55 miljoen euro af op de modernisering van de ict-omgeving. Hierbij moeten de backofficesystemen en een aantal applicaties worden vervangen. De bank schreef eind 2008 al 20,5 miljoen euro op het project af. Over de eerste helft van 2009 werd nog eens 34,5 miljoen euro afgeschreven.

Van Lanschot bankiers startte vier jaar geleden een project om de backofficesystemen en een aantal applicaties te vervangen. De bank heeft nog mainframes in gebruik. Een deel van de geplande vervanging is inmiddels uitgevoerd. Zo werkt de bank nu met Siebel CRM, staat er een nieuw managementinformatiesysteem en is de applicatie voor internetbankieren vervangen. Ook is de infrastructuur gedeeltelijk vervangen.

De bank onderzocht begin dit jaar of de modernisering van de ict-omgeving kon worden uitgesteld. 'De huidige systemen blijken toekomstvaster dan gedacht', zegt een woordvoerder van de bank. Het bedrijf besloot de rest van het project uit te stellen. De woordvoerder kan niet aangeven om welke delen het gaat.

Vijf miljoen

Volgens de woordvoerder staat het project nog voor een waarde van vijf miljoen euro in de boeken. Dat bedrag hangt samen met een nieuw effectenordersysteem. Hij gaat er van uit dat dit bedrag niet wordt afgeschreven en dat de implementatie in de tweede helft van 2009 gewoon door gaat.

De uitgestelde vervanging zou geen gevolgen hebben op de lopende bedrijfsvoering. 'Het huidige systeem blijft draaien. We hebben vooral vernieuwingen doorgevoerd van systemen die in direct contact staan met de klant.'

De bank sloot vorig jaar een groot outsourcingscontract met IBM en Accenture. Volgens de woordvoerder staat dit uitbestedingscontract los van de uitgestelde ict-investeringen. Accenture neemt het ontwikkelen en beheren van applicaties over. IBM wordt verantwoordelijk voor het leveren van infrastructuurdiensten. Beide contracten hebben een looptijd van zeven jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een suggestieve kop. Dit is boekhouden en heeft niks te maken met een schade van een mislukt project ter waarde van 55 miljoen. Computable wellicht is een fusie met de Story of de Prive een optie? Is er iemand die aan eindredactie doet?

Hoezo "Mislukt ICT-project " ? Ik begrijp uit het artikel dat het juist wel gelukt is. Wat een waardeloos artikel is dit, of het is inderdaad een suggesiteve kop of het is zo slecht geschreven dat het niet duidelijk is.

Ik begrijp de boodschap niet van dit artikel.
Wellicht kan de auteur dat in een paar woorden toelichten?

Iets meer achtergrond info: het gaat om het project "Drive", uitgevoerd door Accenture, waarbij de bedoeling was gehele backoffice te vervangen, oorspronkelijk voor zo'n 60 miljoen. Dit is echter niet gelukt, alleen kleine deelopleveringen als Siebel implementatie & nieuwe internet portal. laatste raming kwam boven de 110 Miljoen uit, en dat werd niet echt gewaardeerd door het Management van van Lanschot. Men blijft nu dus nog steeds met Mainframe applicaties zitten en een nog complexere backoffice. Dit is dus wel degelijk een mislukt IT project...niet de gewenste functionaliteit, over budget en over tijd.

Wat er mis is gegaan, dat is onduidelijk. Van Lanschot was blij met Accenture omdat ze 'zijn sterk gericht op de delivery en het halen van planningen'. En toch is er al voor 55 miljoen afgeschreven. In welke mate is dat vervroegd gedaan vanwege mislukkingen? De bedrijfseconomische schade - rekening houdend met de belasting en de TCO van systemen - zal anders zijn dan die 55 miljoen, maar dat kan alleen Van Lanschot aangeven.

Hun chief operations officer Paul Loven heeft vorig jaar gemeld: ?DRIVE!, het project dat wij in samenwerking met Accenture realiseren, is van levensbelang voor onze organisatie. Het raakt aan alle processen in het back-, mid- en frontoffice.? ?DRIVE! is voor ons een noodzakelijk programma dat het mogelijk maakt optimaal in te spelen op de klantwensen en tegelijkertijd de effici?ntie duurzaam te vergroten.? En toch suggereert Van Lanschot bij Computable ?de uitgestelde vervanging zou geen gevolgen hebben op de lopende bedrijfsvoering.?

Private Banker Van Lanschot blijft vaag.

Accenture heeft niet voor niets als bijnaam Accidenture :)

Het lijkt er meer op dat er een stuk tekst mist in het artikel. Overigens, hoe kun je een dergelijk project door Accenture laten doen... kijk naar hun track record, @Chris inderdaad Accidenture!

Je blijft je wel verbazen met wat voor projectbedragen er bij banken gewerkt wordt, elk ander bedrijf van deze omvang was allang op de fles met dit soort projecten.

Tsja, als je IT niet serieus neemt, en geld genoeg hebt, denk je dat het ooit wel lukt als je er maar geld tegen aan blijft smijten.

En als vervolgens de economische situatie sterk veranderd heb je ineens een probleem.

Kijk de laatste jaarvergaderingen er maar op na, daar werd regelmatig 'voor de laatste maal' geld uitgetrokken voor de onverwachte extra kosten van het project.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-11T15:07:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.