NEC wordt met Renesas derde chipfabrikant

Chipfabrikant NEC Electronics neemt een groot aandeel in branchegenoot Renesas. NEC wordt daarmee na Intel en Toshiba gemeten naar omzet 's werelds nummer drie. De huidige aandeelhouders in Renesas, Hitachi en Mitsubishi Electric, zien hun belang verwateren tot minder dan dat van NEC. In totaal brengen de aandeelhouders tweehonderd miljard yen (1,5 miljard euro) in.

Bij de toetreding van NEC investeren Hitachi en Mitsubishi Electric 78 miljard yen (600 miljoen euro) in de joint venture. NEC Electronics betaalt 122 miljard yen (900 miljoen euro) voor een belang van 33 procent in de onderneming, die van Renesas Technology wordt omgedoopt in Renesas Electronics Corporation. Een manager van NEC geeft leiding aan het bedrijf.

Op dit moment is Intel met ongeveer 23 miljard euro jaaromzet de grootste speler op de markt voor computerchips, gevolgd door Samsung Electronics (ongeveer 11,5 miljard euro omzet) en Toshiba (ongeveer 7,5 miljard euro omzet). Het nieuwe Remesas zou een jaarlijkse omzet genereren van ruim 9 miljard euro en verdringt Toshiba daarmee van de derde plaats.

De deelname van NEC in Renesas werd in april 2009 aangekondigd en wacht sindsdien op goedkeuring van verschillende overheidspartijen. De autoriteiten moeten nog hun fiat geven. Renesas werd halverwege 2003 opgericht als gezamenlijk bedrijf van Hitachi en Mitsubishi Electric. Chips van Renesas worden voornamelijk gebruikt in mobiele apparaten en auto's. Er werken ongeveer 22.000 medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-17T10:02:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.