PC-verkoop daalt naar 285 miljoen stuks

Dit artikel delen:

De verkoop van pc's daalt dit jaar tot 285 miljoen stuks, 2 procent minder dan de 291 miljoen stuks die in 2008 werden verkocht. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner. De nieuwe voorspelling is een stuk gunstiger dan die uit juni, toen de voorspellers rekening hielden met een daling van 6 procent ten opzichte van 2008. 'De vraag naar pc's ontwikkelt zich krachtiger dan gedacht, vooral in de VS en in China', zegt onderzoeksdirecteur George Shiffler van Gartner.

Ook de verkoop van portable pc's trekt aan, terwijl de verkoop van desktop-systemen vertraagt. 'Wij verwachten dat de verkoop in het vierde kwartaal een plus zal laten zien ten opzichte van het laatste kwartaal 2008', zegt Shiffler.

De verkoop in de eerste helft van dit jaar kwam 4,4 procent lager uit dan in de eerste helft van 2008. Groei van de afzet van pc's zit er volgens Gartner niet in, tenzij er wonderen gebeuren. Om het jaar met groei af te kunnen sluiten zou de verkoop in de tweede helft van het jaar ruim 4 procent boven dezelfde periode in 2008 moeten uitkomen. Maar ook met de introductie van Windows 7 dit najaar lijkt dit onwaarschijnlijk.

Mini-notebooks

De afzet van mini-notebooks groeide sterk in het tweede kwartaal van 2009, maar ondervond sterke concurrentie van goedkopere gewone notebooks. Daardoor ontstond een druk op de prijs van pc's in het algemeen. Gartner heeft zijn voorspelling voor de afzet van mini-notebooks naar boven bijgesteld. Het bureau voorziet nu een verkoop van 25 miljoen stuks in 2009. In mei voorzag Gartner nog een afzet van 21 miljoen stuks. Voor 2010 rekenen de onderzoekers op een afzet van 37 miljoen stuks. Daarmee komt er een einde aan de groei van het marktaandeel van de mini-notebooks, voorziet Gartner.

'Gemeten naar aantallen wordt 2010 een aanzienlijk beter jaar voor de pc-markt', zegt Shiffler. 'We voorzien een groei in aantallen met 12,6 procent door een flinke groei van het aantal mobiele pc's en groei in het aantal desktopsystemen doordat oudere systemen weer vervangen gaan worden. De gemiddelde prijs van de pc's zal waarschijnlijk blijven dalen, waardoor de omzet uit pc-verkopen min of meer gelijk zal blijven.'
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

- Tja... op een gegeven moment komt ieder menselijk wezen aan haar,zijn cpu-verzadigings punt. Vol is vol. Vreemd dat pc-fabrikanten hier geen rekening mee willen houden.
- Langzamerhand krijgt ook Linux steeds meer vaste voet op de home desktop markt, en dan hoef je niet - per nieuwste windows operarint system versie - verplicht ook een nieuwe pc aan te schaffen.. zalig!
Sterker nog, je kunt "je oude hardware" weer (her)gebruiken en en nog heeeeel lang plezier van hebben, zonder extra operatings system, en software licentie kosten. Dat moet haast iedere ondernemer en cfo aanspreken in tijden van (bewust veroorzaakte) financiele crisis ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-28T15:46:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.