Lotusphere: IBM brengt technologie naar cloud

IBM heeft bij de opening van de jaarlijkse softwareconferentie Lotusphere in Orlando een reeks nieuwe producten en diensten aangekondigd. De basis vormt het vorig jaar aangekondigde cloud-platform LotusLive, waarmee gebruikers kunnen samenwerken via e-mail, webconferencing en sociale netwerken. De onderzoeksafdeling van IBM ontwikkelt voor dit platform nieuwe toepassingen onder de naam LotusLive Labs.

 Voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen die tijdens Lotusphere worden gepresenteerd, zijn Slide Library, waarmee gebruikers gezamenlijk kunnen werken aan presentaties en Composer, waarmee mash-ups kunnen worden gemaakt van de verschillende diensten binnen LotusLive. Een andere toepassing neemt presentaties tijdens vergaderingen op en zet ze om in geschreven tekst en doorzoekbare audio en video.

IBM verwacht in het tweede kwartaal van 2010 een nieuwe editor presenteren, Project Concord, waarmee gebruikers gezamenlijk documenten, presentaties en spreadsheets kunnen maken en delen. In de tweede helft van het jaar geeft het softwarebedrijf de zogeheten application programming interfaces (API's) vrij waarmee IBM-partners toepassingen voor LotusLive kunnen creëren.

Kleine ondernemingen

De fabrikant richt zijn diensten nu ook op kleinere ondernemingen, door het minimumaantal gebruikers bij een abonnement op LotusLive Notes te verlagen van duizend naar 25. Daarbij kunnen klanten kiezen voor een hybride dienst: gebruikers kunnen zowel via de Notes-client hun gegevens beheren, als via een browser in de cloud. Lokaal opgeslagen gegevens en data in de cloud worden steeds door de software met elkaar gesynchroniseerd.

Samenwerking

Lotusphere staat dit jaar volledig in het teken van samenwerking. Tijdens de opening was vooral veel aandacht voor samenwerking met behulp van cloud computing en mobility. IBM ontwikkelt clients en applicaties voor de meest gebruikte smartphones zodat daarop Lotuslive kan worden gebruikt. Een Lotus Notes client voor de Blackberry van fabrikant Research in Motion zal IBM via resellers verkopen.

De jaarlijkse conferentie wordt dit jaar voor de zeventiende keer gehouden. Het evenement wordt bezocht door ruim vijfduizend enthousiastelingen, ook wel aangeduid als 'Loti', onder wie ruim 1300 IBM-partners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-19T09:42:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.