Japans NTT neemt Dimension Data over

Cloud-applicaties

Cloud computing is de belangrijkste reden voor de overname

De Japanse telecomdienstverlener NTT neemt het Zuid-Afrikaanse ict-bedrijf Dimension Data over. De onderneming heeft daartoe een bod ter waarde van 2,1 miljard Britse pond (ruim 2,5 miljard euro) uitgebracht. De directie van beide bedrijven heeft al met de overname ingestemd. NTT is niet het eerste telecombedrijf dat een ict-dienstverlener inlijft. Aanbieders als BT, Deutsche Telekom en KPN gingen de Japanners voor.

De trend van cloud computing is de belangrijkste reden voor de overname, melden de bedrijven.  De diensten die zij leveren, zijn veelal gericht op datacenteractiviteiten en kennen weinig overlap. De NTT Group biedt onder meer beheerde netwerkdiensten, datacenters, systeemintegratie en mobiele dienstverlening. Dimension Data richt zich met name op ontwikkeling, beheer en onderhoud van ict-infrastructuur, waaronder netwerkapparatuur en servers die bij klanten staan.

Geografisch

Bovendien is NTT voornamelijk actief op de Aziatische markt en slechts in mindere mate in Noord-Amerika en Europa. Met Dimension Data hopen de Japanners op een betere positie in Europa en in het Midden-Oosten, Australië en Zuid-Afrika, de thuismarkt van Dimension Data. De twee ondernemingen menen elkaar dan ook aan te vullen op geografisch vlak.

Het bod van NTT wordt definitief zodra voldoende aandelen van Dimension Data worden aangeboden en zodra de mededingingsautoriteiten met de overname instemmen. De partijen hopen dat dit voor eind oktober 2010 is afgerond.

Barneveld en Hoofddorp

Dimension Data werd opgericht in 1983 en heeft zijn hoofdkantoor in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. In 2009 schreef het bedrijf ruim 145 miljoen dollar winst bij een omzet van bijna 4 miljard dollar. Er werken ongeveer elfduizend mensen. In Nederland heeft Dimension Data een kantoor in Barneveld.

NTT (Nippon Telegraph and Telephone) bestaat sinds 1953 en zetelt in Tokyo. Het begon als staatsbedrijf en werd in 1985 geprivatiseerd. Gekeken naar omzet, is NTT de grootste telecomonderneming van Azië en de tweede van de wereld. In 2009 boekte het concern 5,5 miljard dollar winst bij ruim 106 miljard dollar omzet. Er werken zo'n 190.000 mensen bij het bedrijf.  In Nederland heeft NTT een vestiging in Hoofddorp.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-15T15:35:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.