IPv6 Task Force wil meer budget

Dit artikel delen:

Om de acceptatie van IPv6 een laatste impuls te geven, heeft de IPv6 Task Force meer budget nodig. Dat zegt voorzitter Erik Huizer. De Minister van Economische Zaken weigerde dit voorjaar nog in te gaan op het verzoek van de kamer om het budget van de Task Force te verhogen. Eén van de argumenten daarvoor was dat de IPv6-adoptie voldoende zou toenemen.

Het ministerie haalde in haar antwoord echter een onderzoek aan, dat een te positief beeld geeft van deze adoptie. 'Ons wordt vaak verweten dat we niet nog meer aandacht hebben weten te genereren voor IPv6', zegt Huizer. 'Ik weet niet hoe je dat moet doen zonder geld. We krijgen alleen een paar duizend euro per jaar voor het secretariaat en zaalhuur. De prijzen van de IPv6 Awards worden helemaal door het bedrijfsleven betaald.'

Volgens Huizer is nu het moment gekomen om de Task Force met additioneel budget te versterken. 'Dan kunnen we tenminste een hoogstnoodzakelijke voorlichtingssite bouwen waar iedereen snel relevante informatie kan vinden over IPv6, waar een community aan is gekoppeld die kan helpen bij ingewikkelde vragen en het uitwisselen van ervaringen. Daarnaast moeten we een aantal campagnes voeren om het bewustzijn over IPv6 nog verder te verhogen.'

IPv6 Task Force

'Vijf jaar geleden heeft EZ besloten om de IPv6 Task Force op te zetten, op verzoek van de Europese Unie en mij gevraagd die Task Force samen te stellen. De eerste twee jaar hebben we ons voornamelijk verdiept in technologie en het in kaart brengen van de operationele kennis. Er bleken niet veel pijnpunten te zijn: IPv6 is geen rocket science. Het probleem bleek meer: hoe gaan we het bewustzijn verhogen? De laatste drie jaar hebben we ons daarom primair gefocused op het genereren van publiciteit. We benaderen organisaties, branche- en koepelorganisaties, organiseren seminars en cursussen en reiken elk jaar awards uit, met behulp van sponsors. Dat is wat je kunt doen met vrijwilligers. We hebben geen budget voor meer dan dat.'

Provider-onderzoek TNO

Minister van der Hoeven van Economische Zaken zei dit voorjaar: 'Om een beter zicht te krijgen op de snelheid van invoering van IPv6 heb ik TNO eind 2009 opdracht gegeven om vanaf 2010 de ontwikkeling van IPv6 in Nederland halfjaarlijks te monitoren. Ik verwacht medio dit jaar een nulmeting te ontvangen en een eerste vergelijkbare meting einde van dit jaar. Als uit deze monitoring blijkt dat de invoering van IPv6 nog steeds onvoldoende op gang komt, dan zal ik versterking van de Task Force serieus overwegen.'

Uit onderzoek dat TNO deed tussen januari en april 2010 bleek dat veel grotere providers nog niet voorbereid waren voor IPv6. Volgens de onderzoekers waren er op dat moment slechts zeven zakelijke providers die hun klanten IPv6-verbindingen konden leveren. 'Het zijn op dit moment vooral de kleine internet service providers (ISP's) die IPv6 hebben doorgevoerd en aanbieden aan zakelijke klanten', schreef TNO. Drie procent van de Nederlandse internetgebruikers bleek toegang te hebben tot het IPv6-internet.

Vertraging internetverkeer

Een recente meting van Ripe NCC (die gebruikmaakt van een zogenaamde ‘crawler') wijst uit dat 4,28 procent van de gemeten hosts in Nederland met IPv6 bereikbaar is. Huizer voorspelt in de komende maanden een plotselinge daling van de resterende IPv4-voorraad. Hij voorziet faillisementen van internetproviders en vertraging van het internetverkeer. Ook geopolitieke spanningen sluit Huizer niet uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Huizer voorspelt in de komende maanden een plotselinge daling van de resterende IPv4-voorraad. Hij voorziet faillisementen van internetproviders en vertraging van het internetverkeer. Ook geopolitieke spanningen sluit Huizer niet uit."

Het wordt hoog tijd dat de ISP's eindelijk eens uit hun stoel komen en aan het werk gaan met IPv6, maar dit lijkt me bangmakerij. Huizer voorspelde een paar maanden geleden al een run op de resterende IPv4 voorraad, maar daar blijkt vooralsnog weinig van. De voorraad slinkt nog steeds ongeveer even snel als twee jaar geleden en nu is ze bijna uitgeput.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-02T10:35:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.