'Apparatuur is grootste struikelblok bij IPv6'

Dit artikel delen:

Ontbrekende en slecht geteste IPv6-functionaliteit in netwerk-apparatuur en -software vormt het belangrijkste struikelblok voor providers om over te schakelen op IPv6. Dat blijkt uit een onderzoek onder 769 Europese providers in juni 2010. Ook missen providers documentatie over migratie-strategieën.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Maarten Botterman van GNKS Consult in opdracht van RIPE NCC. Die organisatie deelt de IPv4- en IPv6-adressen uit voor Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

'Product-specifieke problemen komen nog steeds regelmatig voor', zo schrijft de onderzoeker. Dit probleem wordt bovendien meer als een struikelblok ervaren dan een jaar geleden.

Budgetproblemen

Tegelijkertijd is het voor de technische beheerders binnen providers lastiger om budget vrij te krijgen voor de overgang naar IPv6. Waar in 2009 nog 17 procent budgetproblemen rapporteerde, is dat aantal nu gestegen tot 29 procent.

Door jaarlijks de implementatie, problemen en plannen op het gebied van IPv6 te meten, probeert RIPE NCC een beeld te krijgen van de algemene Europese trend. Dat gebeurt deels door een enquête onder providers, deels door een aantal onder hen te interviewen.

De resultaten werden voor het eerst gepresenteerd op een vergadering van regionale internetregistry RIPE NCC op 15 november in Rome.

Waarom IPv6?

Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie 4 (IPv4) zijn vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er onvoldoende om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6.

De voorspellingen lopen uiteen, maar de meeste instanties gaan er vanuit dat er in de loop van 2011geen IPv4-adressen meer zijn. Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen de delen van het internet die alleen IPv6 ondersteunen, niet voor iedereen toegankelijk zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het 'IPv6-only' deel van het internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja het is ook wel vreemd dat er nog steeds een hoop IPv4-spul op de markt te koop is. Zeker voor industriële toepassingen had IPv4-only spul toch al lang voorbij moeten zijn.

Het migreren van IPv4 naar IPv6 kan snel, eenvoudig en relatief goedkoop door gebruik te maken van een IP Address Management (IPAM) oplossing. Een voorbeeld hiervan is Proteus van BlueCat Networks.

Wonderlijk. Het is al jaren bekend dat men t.z.t. IPv6 wel moet gaan gebruiken. Bij recentere aanschaf van netwerkapparatuur daar niet goed rekening mee houden is vragen om problemen. Lijkt mij toch niet zo moeilijk om bij een offerte aanvraag de eis te stellen dat IPv6 ondersteund wordt of dat dit met een eenvoudige upgrade gerealiseerd wordt.

Ik denk eerder dat de encryptie sommigen dwarszit. Met IPv6 is het niet langer mogelijk om te zien wat er wordt verstuurd en dat zit de film en muziekwereld niet zo lekker.

IPv6 heeft evenmin standaard encryptie als IPv4.

Wanneer de IPv4 adressen echt op zijn, zal alle nieuwe apparatuur die een IP adres nodig heeft op IPv6 worden aangesloten.
Deze apparaten zullen ook moeten communiceren met de apparaten die op IPv4 zijn aangesloten.
Als dat niet gebeurt zullen twee werelden van internet ontstaan. Dit wil niemand.
Om dit te voorkomen moet er een tussenweg gebruikt worden.

Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden:
1. Het vertalen van IPv4 naar IPv6 en omgekeerd.

IPv4/IPv6 Translator
Het vertalen van IP adressen is een complexe rekenkundige bezigheid.
· De routers zullen zich bijna alleen maar bezighouden met het vertalen van adressen i.p.v. het routeren.
· IPv6 wordt ook dynamisch toegewezen door de router.
Dit zal uiteindelijk leiden tot een traag netwerk.

Een andere oplossing is Dual-Stack. Hier is een host router met IPv4 en IPv6 protocol stacks uitgevoerd.
Deze router wordt dan met IPv4 en IPv6 adressen geconfigureerd, waardoor de router data van beide protocollen kan verzenden en ontvangen.

IPv4/IPv6 Dual-Stack Router
Ook communicatie met andere IPv4 en IPv6 gebruikers op het netwerk is dan mogelijk.

De meeste netwerkapparatuur wordt al een aantal jaren Dual-Stack uitgevoerd.
Deze functie staat in de meeste gevallen uit en moet handmatig aangezet worden.
Dit betekent dat niet alle apparatuur direct vervangen moet worden.
Voor apparatuur die niet geschikt is, kan volgens het afschrijvingregime nieuwe apparatuur worden aangeschaft.
Dit houdt in dat als een apparaat zijn “End of Life” heeft bereikt, vervangen moet worden.
Het wordt dan op dat moment vervangen door een apparaat dat IPv6 aankan.
Hier door blijven de kosten laag.
Dit is de reden waarom dual stack nu al inzetten de meest gebruikte tussenstap is.
Uiteindelijk zal de complete overgang gemaakt moeten worden, want als je Dual-Stack draait heb je toch voor elke eindgebruiker een IPv4 adres nodig.

IP Address Management (IPAM) systemen zijn er al op Internet, het meest makelijkste en goedkoopste wat men als tussen oplossing kan doen, is tunneling naar zo'n IP4/6 Translator, websites waar dat kan:
1) GoGo6.com (easiest)
2) SixXS.net (Europe)
3) TunnelBroker.com

Succes met migreren!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-30T13:36:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.