Microsoft koopt Skype

Dit artikel delen:

Microsoft heeft het Europese internettelefoniebedrijf Skype overgenomen voor 8,5 miljard dollar in contanten van een investeringsgroep, aangevoerd door Silver Lake. Het is veruit de grootste overname van de softwarereus tot nu toe. Google, Facebook en Cisco zouden ook in de race zijn geweest om de VoIP-leverancier in te lijven. Skype gaat verder als een aparte divisie van Microsoft.

Skype zegt 170 miljoen gebruikers te bedienen met spraak- en videodiensten over internet. Met de overname wil Microsoft terrein winnen op de markt voor onlinecommunicatie en videoconferencing. Het Skype-internetplatform zal worden gekoppeld aan allerlei Microsoft-producten, zoals Lync, Outlook, Messenger, Hotmail en Xbox, Kinect en Windows Phone. Ook zegt het concern Skype-klanten die andere platforms gebruiken dan die van Microsoft te willen blijven ondersteunen.

Estland

Skype is in 2003 opgezet door Niklas Zennstrom en Janus Friis, die ook al de file-sharing technologie Kazaa hadden ontwikkeld. Online veilingbedrijf eBay kocht Skype in 2005 voor 2,6 miljard dollar (in een mix van contanten en aandelen), maar deed de voip-dienst voor 70 procent weer van de hand in november 2009 aan een consortium van investeerders. Die groep bestaat uit Silver Lake, CPP Investment Board, Joltid Limited in partnerschap met Europlay Capital Advisors en and Andreessen Horowitz. Ook eBay heeft zijn resterende belang verkocht.

Officieel is Skype gevestigd in Luxemburg. Er is nog een ontwikkelteam in Estland gevestigd. Het bedrijf noteerde in 2010 een omzet van 860 miljoen dollar en een nettoverlies van zeven miljoen dollar. Op 31 december 2010 had Skype nog een schuld van 686 miljoen dollar. De voip-leverancier was bezig met een beursgang, maar door de belangstelling van een aantal grote marktpartijen in een overname is die niet doorgegaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eerst gaat Microsoft in zee met Nokia en nu met Skype. Ze moeten nu wel erg wanhopig geworden zijn in Redmond.

Gewoon slim. In één klap een naam die in NL zelfs een werkwoord is geworden. De reus in Redmond is nu echt wakker. Stel je eens voor wanneer MS nu ook nog een telco á la Vodafone overneemt. Combineer dat met de voorspelling van analisten dat WP7 in 2015 nr 1 of 2 op smartphone gebied is. Ik weet wel wie wanhopig zouden worden. Zeker dat ene bedrijf met een berg lucht in hun aandelen.

@Henk, ja stel dat...gelukkig hebben we voldoende keus.

8.5B $ da's 10 (!) keer hun jaaromzet..en vlg mij nog nooit winst gemaakt, nog wat schuld..

Maar goed, technisch kunnen ze het best wel leuk gaan maken met integratie.

Microsoft komt met LYNC server , zal Skype technologie willen integreren...

Skype is dus niet winstgevend?!? En KPN maar denken dat ze op die appvoip geld kunnen verdienen.
We betalen dus 8.5 miljard voor de overname, met een omzet van 860 miljoen en 867 miljoen aan kosten, zonder winst maken BE over 10 jaar (die 70 vergeten we even), men neme groei, mixen dat met juiste marketing en accounting doen even een nieuw bedrijfs model erop en maken winst in 18 maanden. Ik zeg doen!

@Henk: "WP7 in 2015 nr 1 of 2 op smartphone gebied" ? Die analisten hebben wel een hele goeie glazen bol!

Dit doet MS erg slim. Past precies in de strategische visie voor de komende 5 jaar. Zowel op mobile gebied is dit een sterk punt als voor alle huidige productlijnen. Wanneer Micrsoft dit gaat intergeren ontstaat er een waardevolle mix in de huidige productlijnen. Uiteindelijk zal e-mail verdwijnen (sterk verminderen) en Skype-achtige diensten (chat / voIP / comm. portal) dit overnemen. Voornamelijk zal deze invenstering ruim worden terugverdient in de zakelijk markt.

@Henk: ik hoor graag van je welke analisten dat hebben voorspeld: ik lees toch echt heel andere verhalen en voorspellingen over het marktaandeel van Windows op smartphones. Over bergen lucht gesproken...

Slim van Microsoft. Zo verovert het meteen ook de Linux, IOS en OS X desktops.

Op zich een goede stap voor MS. Denk dat dit heel goed past in de toekomststrategie en je zet je concu-collega's even op afstand.

Vind alleen dat er gigantisch veel ( teveel) voor deze club is betaald. Schijnbaar had onze Bill nog wat is zijn vestzakje zitten...

Zelf ben ik al jaren een fanatiek Skhype gebruiker heb zelfs tel/.nummers gekocht hier in NL en Hong Kong, werkt goed... en bereikbaar en betaalbaar. Denk dat met deze stap en integratie op het MS platform nu eindelijk die belangrijke stap voor het gebruik van Skype wereldwijd mogelijk wordt gemaakt.

@Ralph
Een flink aantal waaronder als meest bekende Gartner.
http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1622614
Vandaag komt er een rapport bij waarin WP7 niet in 2015 maar al in 2013 op nota bene de eerste plaats komt. http://www.pyramidresearch.com/points/item/110509.htm
En ja ik weet het: het blijven analisten die het regelmatig fout hebben. In dit geval zouden echter wel heel veel analisten het bij het verkeerde eind hebben.

En van het flinke aantal is IDC ook een hele bekende:

En de link naar het IDC rapport:
http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS22762811

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-10T16:31:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.