Tekort aan ICT'ers blijft komende jaren groeien

ICT~Office in actie tegen slecht imago automatisering

De ict-vijver waarin Nederlandse bedrijven vissen, is nog altijd behoorlijk leeg. Sterker nog, volgens branchevereniging ICT~Office wordt het tekort de komende jaren alleen maar groter.

Over vier jaar is het tekort aan ict-professionals opgelopen tot 12.000. Het tekort wordt veroorzaakt doordat de vraag naar ict'ers toeneemt en het aantal studenten dat een ict-opleiding volgt, daalt. Dat staat in de ICT Marktmonitor 2008 die branchevereniging ICT~Office vandaag uitbrengt.

Om het aantal ict'ers te vergroten, onderneemt ICT~Office de komende vijf jaar diverse acties gericht op jongeren tussen 12 en 25 jaar. De brancheorganisatie wil bijvoorbeeld iets doen aan het gebrek aan het imago van ict onder jongeren, omdat die de impopulariteit van ict-studies zou veroorzaken.

Volgens ICT~Office wordt ict vaak bestempeld als eenzijdig ingewikkeld en geënt op computers, techniek en wiskunde. Bovendien hebben jonge mensen weinig kennis van de arbeidsvoorwaarden die tot de meest vooruitstrevendende van de Nederlandse economie behoren, aldus ICT~Office in het rapport ‘Nederland loopt warm voor een carrière in de ICT'.

De branchevereniging gaat zich ook richten op docenten die een rol kunnen spelen in de studiekeuze van hun leerlingen. Verder moeten gastlessen van ict'ers scholieren stimuleren tot het volgen van een ict-studie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom lees ik dan steeds dat 50-plussers in NL niet aan de bak komen? Volgens mij zijn er genoeg die met wat hulp graag werken in de ICT en ook nog enige achtergrondkennis meebrengen.

Ik hoop dat het echt zo is, dan hoef ik me geen zorgen te maken om aan een baan te komen als beginnende ICT'er.

Laat ze dan eerst eens werken aan het bedroevende nivo van het ICT onderwijs. Stagiaires zijn dramatisch slecht onderbouwd...

Ik kan het zelf heel erg goed merken

Ik zit nu ongeveer 8 jaar in de ICT en werk bij een vrij groot bedrijf.

Diverse klanten willen mij, maar ook andere collega's dolgraag hebben om voor ze te kunnen werken, en ze bieden dan vaak ook gigantisch hogere salarissen.

Jammer, ik zou me graag willen omscholen richting de ICT. Heb al een paar keer gereageerd op traineeships. Blijkt toch lastiger dan ik verwacht had. Iemand ideeen hoe ik het beste dit zou moeten aanpakken?

Erg van de economie afhankelijk

Je hebt ICT'ers en je hebt ICT'ers..

Je kan mij niet wijs maken dat men staat te springen om een system admin die wat PHP, MySQL en bash kan.Volwaardige bekwame software developers die methodisch en gestructureerd te werk gaan zijn aan de andere kant altijd nodig.

als er inderdaad zo'n tekort is aan ICTer's, waarom lukt het me niet om, als 39-jarige met mcsa 2000, msce 2003, security en mcts 2008, met wat ervaring, een baan te krijgen in de ICT? ik solliciteer al 3 jaar voor een functie als (junior) systeem beheerder of dergelijke functies: de ene afwijzing na de andere. Op helpdeskfuncties hoef ik helemaal niet te solliciteren, want daar was ik te duur voor volgens de werkgevers.

is het misschien omdat ik maar MBO heb, terwijl de werkgevers hameren op hbo, wo-niveau? dit is voor mij de meest enoemde reden waarom ik afgewezen word als ik een afwijzing nabel.

Misschien moeten de werkgevers eerst eens naar zich zelf kijken, zo lang ze hoge eisen blijven stellen, zullen ze ook minder mensen vinden die aan die eisen kunnen voldoen. Niet iedere ICT-medewerker, helpdeskmedewerker of systeem/netwerkbeheerder heeft hbo of wo kunnen volgen. Het betekent niet dat ze er niks vanaf weten of niks kunnen.

Dus werkgevers, niet zeuren, er staan genoeg werkloze ICT'ers aan de zijkant van de banenmarkt die graag willen werken. Geef die mensen ook een kans.

groeten Paul

@Paul.
Het is gewoon je leeftijd! Men zegt wel dat er geen leeftijdsdiscriminatie is, maar dus wel!
Men denkt dat ouderen (daar ben ik er zelf ook eentje van) om een of 't andere duistere reden minder zouden voldoen. Nou, ik kan je verzekeren:
-Het ziekteverzuim is lager dan dat v.d. jongeren.
-De loyaliteit met de werkgever is vaak veel hoger.
-En dan die onzin dat 'ouderen' niet zouden meekomen. Nog zo'n bullsh*t punt. Ik zie dat ik zelf b.v. veel vooruitstrevender ben dan al die jonge gasten om heen. In ieder geval veel zorgvuldiger!
Alleen de jonge gast 'spielt' veels te veel met z'n iPodjes, MSN, Hyves, etc. Maar als je naar de productiviteit en effectiviteit kijkt (met daarbij de kwaliteit van het werk), valt het vaak vies tegen wat de jonge snelle gozer presteert... :-(

Hetzelfde hier dus ook, 45 jaar en geen enkele werkgever die je aanneemt.
Zelf omscholing ict gedaan, mcse behaald op basis van windows 2000, en daarna een jaar gratis voor een school gewerkt, maar eeb normale baan is er niet!!!!
Hoevaak je ook solliciteerd, er is geen werkgever die je aanneemt.
Het probleem ligt gewoon in het feit dat ze gewoon geen oudere mensen meer willen aannemen.
Want het moet jong zijn en 5 jaar ervaring hebben en niks kosten.

leeftijdsdiscriminatie wou ik al niet hard op roepen, maar je hebt wel gelijk, dat is de 2e meest redenen waarom ik afgewezen word, al willen de werkgevers dat niet hard op zeggen. en volgens het cwi of de uitkerende instantie is dat helemaal niet zo.

ik werd 2 weken terug opgeroepen door de gemeente om me bij een reintegratiebedrijf te melden voor officeel 20 uur. Hey, zeiden ze, een ICT'er met certificaten! Die kan ik plaatsen voor 40 uur bij een ict dienst verlener. ik moest dus voor 720 euro netto inclusief reiskosten, 40 uur per week, gaan werken. 1 jaar lang met 4 x 3 maand contracten. Dat heb ik dus afgewezen, ik heb ze gezegd dat ze dan ook marktcomform, 40 uur moeten betalen met een goed contract. Dus dat zal ook wel weer gevolgen hebben voor de uitkering, maar dat zie ik later wel.

Gratis 40 uur werken of met behoud van uitkering dat kan wel bij de werkgevers onder de noemer reintegratietraject.

ervaren, ik moet je helaas gelijk geven. ik heb bij mijn laatste baan als hoofd technische dienst gewerkt bij een groothandel in computerdelen en systemen, daar had ik ook als taak om de hbo stagelopers verder op te leiden. Van de 10 mensen die kwamen, was er maar een 1 die de moeite waard was om op te leiden.

John, toen ik 3 jaar geleden ontslagen werd vanwege geldproblemen bij het bedrijf waar ik werkte, had ik helemaal geen papieren. Ik kreeg toen op mijn sollicitaties helemaal geen reacties. Ik werd toen na aandringen van mijn kant ook naar een school gestuurd, ook een integratieburo. 20 uur les en 20 uur praktijk. Helaas sloot deze school zijn deuren voordat ik het mcsa server 2000 traject af had. Ik heb het mcsa 2000 traject toen maar zelf afgemaakt en vervolgens doorgegaan met mcsa/mcse 2003 security en mcts 2008. Het heeft me veel geld en tijd gekost, maar ik ben blij dat ik toch gedaan heb. Ik word veel meer gevraagd om op gesprek te komen en word serieuzer behandeld. Ik heb nog een beetje hoop, maar over het algemeen gaan de jonge hbo/wo'ers er vandoor met de baan.Mmeestal tegen een hoger loon dan wat ik vraag.

Ik vraag me altijd af wat de werkgever wil?

Status? door 18 jarige hbo/wo'ers er neer te zetten en dan schreeuwen dat hij de hoogst opgeleide mensen in dienst heeft.

Of geld verdienen? Door mensen in te zetten die wel willen werken, gemotiveerd zijn en de kennis en werk ervaring hebben. ongeacht dat ze ouder zijn of een mindere voor opleiding hebben?

Als werkgever run je een bedrijf om geld te verdienen, of heb ik het verkeerd? misschien ben ik wel erg naief dat ik er zo over denk.

groeten Paul.

Onduidelijk is welke studies wel/niet scoren bij de ICT-bedrijven. Misschien kan iemand dat zeggen?
Ik overweeg HBO Communicatie Multimediadesign te gaan doen, maar twijfel of ik nu deze of de opleiding moet doen als je dit bericht hoort. HBO Informatica of HBO Bedrijfsinformatica. Het blijft onduidelijk. Laat ICT-office dan wat duidelijker daarin zijn.

Ben persoonlijk ICT student MBO niveau 4 (20 jaar). Ik moet zeggen dat de uitval ziekelijk hoog is op de ICT opleidingen. Mijn eigen school (zal niet zeggen welke) waren we begonnen met 150 studenten. Nu ben ik bijna klaar (2 maandjes) en er zijn er nog 11 over van die 150.

Wel ga ik verder studeren hierna (HBO Bedrijfsinformatica). Dit simpelweg door de reden dat al mijn leraren zeggen(althans de leraren die ik wel geloof en vertrouw) dat je met MBO niet aan de bak zult komen. Alhoewel ik banen links en rechts aangeboden krijg vanwege mijn referenties en certificaten (waarschijnlijk speelt ook leeftijd een rol omdat ik jong ben) zijn er weinig serieuze aanboden waar je op in zou kunnen gaan met genoeg doorgroei mogelijkheden.

Wel ben ik het eens dat de ICT opleiding bar en bar slecht is. Ik heb leraren gehad die het jaar daarvoor bij mij in de klas hebben gezeten en dan vervolgens iets uitleggen van "Uhhh... waarom doet ie het niet?". Sorry maar in de opleiding: daar heb ik weinig vertrouwen in.

Ik loop nu al 1,5 jaar stage bij 2 verschillende bedrijven. Bij beide valt het me op dat de bedrijven studenten gebruiken als goedkope arbeidskrachten en ik ben niet de enige student die dit vindt.

Aan Paul, mocht je dit lezen, en je heb nog geen werk, laat even wat weten, ik weet diverse automatiseerders in Rotterdam die zeker geintereseert zijn in je.

Tuurlijk Louis ! Hoeveel ga jij erop verdienen?

Mustapha,
Wat een broodnijd.... als Louis Paul kan helpen moet je niet zo kleinzielig denken...

Erg vreemd om te lezen dit artikel.
Ik ben druk op zoek naar werk binnen de ICT, maar krijg alleen gesprekken met meisjes van net 22 jaar die van de hoed noch de rand weten en daarom alleen maar naar certificering kijken.
Ik heb 16 jaar ervaring binnen de ICT, van skilled helpdesk tot en met IT-Manager, maar kom nergens aan de bak!?!?

Wat is er tegenwoordig mis aan ervaring met: Windows Server (NT4 t/m 2k8) Windows Desktop (XP t/m 7) Citrix, VMWare, etc.?
9 van de 10 collega's die ik heb gehad, stonden bij mij altijd om hun vragen te stellen, dit terwijl zij hoger gecertificeerd waren dan ik, maar stukken minder kennis bleken te hebben.

@RdeWilde, had je maar naar je ouders moeten luisteren : "haal dat papiertje nou maar, later snap je wel waarom"

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-18T16:26:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.