Relatief veel ontslagen bij HP Nederland

De Nederlandse tak van HP en dochterbedrijf EDS zijn relatief zwaar getroffen bij de voorgestelde reorganisatie. 14 procent van het personeel wordt geschrapt, terwijl wereldwijd 7,5 procent van de banen sneuvelt. Vakbond FNV spreekt van het anorexia-syndroom.

In vergelijking met andere landen, worden de Nederlandse tak van HP en zijn dochteronderneming EDS relatief zwaar getroffen. In Nederland komen 560 medewerkers op straat te staan. Het zou om 530 EDS'ers en dertig HP'ers gaan. Dat is veertien procent van het gecombineerde personeelsbestand van vierduizend mensen. Wereldwijd komt 'slechts' 7,5 procent van het personeel van HP en EDS op straat te staan.

"Het klopt dat hier in Nederland bovengemiddeld veel ontslagen vallen", vertelt HP-woordvoerder Jeroen Coenen. "Dat komt doordat EDS al aan het begin van dit jaar was begonnen met een reorganisatieplan. Dat plan wordt nu uitgebreid en versneld uitgerold. Daarnaast sneuvelen doublures in het management en in ondersteunende afdelingen."

Anorexia

Gerard van Hees van vakbond FNV Bondgenoten is verrast door het grote aantal ontslagen. Dat HP de ontslagronde voor een groot deel toeschrijft aan het in januari afgekondigde reorganisatieplan van EDS, trekt hij in twijfel. "Toen werd bij EDS gesproken over het beter afstemmen van de verschillende landenorganisaties, over individuen en over vacatures. Het ging nooit over de collectiviteit die nu wordt verondersteld", aldus Van Hees. "Er wordt nu zó diep in EDS Nederland gesneden, het lijkt wel of het bedrijf lijdt aan het anorexia-syndroom."

Op 7 oktober werden de ondernemingsraden van HP en EDS door HP ingelicht over de Nederlandse gevolgen van de eerder aangekondigde wereldwijde reorganisatie. Het is niet bekend of er ook in het aantal inhuurkrachten wordt gesneden. Bij HP sneuvelen voornamelijk banen op de afdeling die ict-diensten verleent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Bij HP sneuvelen voornamelijk banen op de afdeling die ict-diensten verleent."
Dat zijn dus voornamelijk: HP Netwerk- / HP Systeem- / HP Storage- Specialisten en HP Consultants.
Hoe zit dat met die 530 EDS'ers?
Hetzelfde als bij HP?
Ook: EDS Netwerk- / EDS Systeem- / EDS Storage- Specialisten en EDS Consultants???
Maar dan 530 stuks?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-07T17:43:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.