ROC bedenkt ICT-lessen voor Suriname

Onderwijsinstelling Natin-MBO start in oktober 2009 met de eerste vierjarige Surinaamse ict-beroepsopleiding. Zowel het Nederlandse als Surinaamse bedrijfsleven zijn actief bij het project betrokken.

Suriname krijgt zijn eerste vierjarige ict-opleiding op MBO-niveau. Het Natuurtechnisch Instituut Middelbare Beroepsopleidingen (Natin-MBO) start in oktober 2009 met de ict-studie. De opleiding wordt opgezet in samenwerking met interactief productiebureau Us Media, de Surinaamse mediastudio Spang Makandra en ROC Midden-Nederland.

Marijke Kramer van het ROC Midden-Nederland: "Wij zijn als ROC door Natin gevraagd om mee te denken over de invulling en het curriculum van de opleiding, omdat wij al een competentiegerichte opleiding hebben. In eerste instantie verzorgen wij bijvoorbeeld de training van docenten." Volgens Kramer is de kracht van het project de betrokkenheid van het bedrijfsleven. "Als beroepsopleiding leid je studenten op voor de werkvloer. Daarom is het heel goed dat zowel het Nederlandse als Surinaamse bedrijfsleven bij het project betrokken zijn."

Voortrekkersrol

Het Nederlandse productiebureau Us Media heeft in de totstandkoming van de opleiding een voortrekkersrol vervuld. Martijn van Meel, partner bij het productiebureau: "Wij zijn in 2005 gestart met een project in Suriname om jongeren op te leiden tot webdevelopers. Daaruit is het Surinaamse bedrijf Spang Makandra ontstaan. Door het Spang Makandra-project zagen wij steeds meer de noodzaak voor een volwaardige ict-opleiding. Er zijn nauwelijks ict-gerichte opleidingen in Suriname. Er is een mogelijkheid binnen elektrotechniek, maar dat vormt een heel klein onderdeel van de opleiding. Tot nu toe leerden veel webdevelopers zichzelf alles aan."

"En de opleidingen die er zijn, zijn particulier", vult Kramer aan. "Dat is voor de meeste jongeren niet betaalbaar. De enige andere mogelijkheid is om naar Nederland te gaan. Dat gebeurt natuurlijk ook veel." 

Op aandringen van onder andere het bedrijfsleven komt de opleiding er nu. De Natin-opleiding is breder van opzet dan het Spang Makandra-project. Van Meel: "De opleiding richt zich naast webdevelopment ook op ict in het algemeen. Dat is ook goed, want Suriname is een klein land en op dit moment heeft maar zes procent van de mensen internet. Bovendien moet de opleiding passen binnen het systeem van de Caribbean Community (CARICOM), want als de vaardigheden op elkaar aansluiten, kunnen Surinaamse bedrijven ook landen in de regio bedienen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Voor mbo opleidingen, kun je ook even kijken op http://www.mbostart.nl/

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-20T08:30:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.