Tekort aan ICT'ers blijft bestaan

Hoewel de huidige economische crisis zorgt voor ontspanning op de ict-arbeidsmarkt, is er ook in 2009 een tekort aan hoger opgeleide ict'ers. Dit blijkt uit de ict-marktmonitor van branchevereniging ICT~Office. Bovendien blijft het tekort de komende jaren groeien, doordat de vraag naar arbeidskrachten sterker stijgt dan de instroom van nieuwe ict'ers op de arbeidsmarkt. In 2013 verwacht de branchevereniging een tekort van 5950 ict'ers.

Ondanks de economische crisis blijft het tekort aan hoogopgeleide ict'ers de komende jaren groeien. Terwijl in 2009 bijna duizend extra hoogopgeleide ict'ers nodig zijn, wordt in 2013 een tekort van 5950 krachten verwacht. Dit blijkt uit de marktmonitor van branchevereniging  ICT~Office.

De economische situatie zorgt op dit moment voor tijdelijke ontspanning op de ict-arbeidsmarkt. In 2011 is het tekort in ict'ers naar verwachting echter alweer gestegen naar 2650. Bovendien neemt de instroom van ict'ers op de arbeidsmarkt af. Terwijl er in 2009 nog 4250 ict'ers instromen, zijn dit er in 2013 naar verwachting nog maar 3850. Het tekort aan hoogopgeleide ict'ers wordt volgens ICT~Office veroorzaakt door een afname van instroom van jongeren naar ict-opleidingen.

Imagokwestie

Dat jongeren niet voor de ict kiezen, is volgens de branchevereniging een imagokwestie. ‘Aan de ene kant denken veel mensen aan de ict als sector waarin of nerds of gladde jongens met een snelle bak  werken', licht Ted van Hintum toe. ‘Bovendien hebben veel ouders van de kinderen die nu moeten kiezen, rond het millenium gezien dat de ict een instabiele sector is die gevoelig is voor economische schommelingen. Doordat zij denken dat het een risicovolle plek is om te werken, stimuleren zij hun kinderen niet om voor ict te kiezen. Terwijl de branche juist steeds minder gevoelig reageert.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens de laatste cijfers van het UWV zijn er ruim 7000 werkloze IT'ers die op de bank zitten. De meeste boven de 40 jaar.

De markt wil altijd zo goedkoop mogelijke arbeidskrachten en als ze er niet zijn, dan zeuren ze dat ze niemand kunnen vinden omdat het niet goedkoop genoeg voor ze is.

Misschien moet de titel maar veranderd worden in "Tekort aan goedkope ICT'ers blijft bestaan".

Dat heet kwalitatieve aansluiting. Het begrip IT-er is dan ook wel heel ruim.

Alle 7000 werkloze IT-ers om- en bijscholen is een onmogelijke zaak, veelal omdat het gewenste niveau niet altijd haalbaar is, hoe graag iedereen ook zou willen. Vaak heeft dit ook te maken met persoonlijke wensen (verhuizen?). Externe aanwas (kennismigranten) kan dan een oplossing zijn.

Het huidige sentiment is er een van: Crisis, weinig banen en veel werklozen. Iets dieper kijken en je ziet zeker in ICT de schaarste als snel. Goed blijven nadenken dus.

Het feit dat jongeren niet voor de IT kiezen is volkomen logisch en verklaarbaar. IT blijkt inderdaad wederom een markt te zijn waarin de risico's volledig op de werknemer worden afgewenteld. Kijk op welke manier sommige van de groter detacheerders goed functionerende werknemers tijdens hun proeftijd ontslaan, enkel en alleen omdat er nu even geen opdracht ligt. Kijk hoe wordt omgegaan met oudere (en oud begint al met 40 in de IT) werknemers.

Dus ja, als ik kinderen zou hebben, zou ik ze ook waarschuwen voor een carri?re in de IT. Het lijkt leuk en aardig, maar de kans om op enig moment afgedankt te worden, ook voor personen die wel de eigen kennis op peil houden, is dermate groot dat het de aantrekkelijkheid van het beroep ernstig aantast.

Het wordt tijd dat die branchevereniging de hand in eigen boezem steekt en zich realiseert dat de IT branche goed is in het in korte tijd opbranden en vervolgens afdanken van werknemers, waarbij de gevolgen van laagconjunctuur keer op keer eenzijdig bij de werknemer worden neergelegd en niet in goed meerjarig enigszins sociaal verantwoord ondernemerschap.

Zodra er bewijs komt dat dat beeld verandert kunnen we het eens hebben over imagokwesties.

Wanneer houden we nu eens op met te denken en rond te vertellen dat er na 2000 een ict-crisis was. Er was een niet-structurele baisse (budgetten op, alle hardware vervangen, alle software up-to-date), die voorafgegaan werd door een niet-structurele hausse (euro, millenium); alleen over dit laatste hoor je nooit iemand!

ergo een ict-crisis

Het blijft een kwestie van rondjes draaien hier op de Computable. Vorige week waren er teveel ICT'ers in de WW en slecht 96 vacatures. Hele commnentaren hierop.... Werkgevers/opdrachtgevers klagen over een te kort (?)waar dan.
Door het wispelturig gedrag van de werkgevers ontstaat er een slecht image van de bedrijfstak en de "oudere" werknemer ( medeuitvinder en inrichter van het huidige IT omgevingen) vallen onder het kopje, willen niet , te duur, etc,etc. Terwijl juist voor de werkgevers hier belastingvoordeel te behalen is. Neem je een 50+ in dienst 3 jaar lang gemiddeld 2 maandsalaris korting.... Stuur je deze mensen op cursus vergoedingen die oplopen tot 200%.... dus met de kosten valt het allemaal wel mee...

Het is vooral te danken aan het zelfbeeld wat deze mensen zichzelf stellen en daardoor zelf in de problemen komen.

Daarnaast de opmerking dat kennismiganten heeft ook geen zin gemotiveerde IT'ers willen echt wel verhuizen....

Inderdaad kortzichtig beleid van de werkgevers, als oudere ict'er kom je totaal niet meer aan de bak, ook al vraag je geen exorbitant salaris!!!!
Er is gewoon een tekort aan laag betaalde hoogopgeleide krachten (De werkgever wil gewoon niet betalen voor opgeleide mensen, die zijn te duur te lastig hebben een eigen mening enz.).
Ik zou ook niemand meer aanraden om voor dit vak te leren, zolang men zo omgaat met de mensen!!!!!

Ik snap alle reacties, maar met wat marktkennis en een stukje kennis economie is het toch niet zo moeilijk te begrijpen:

- Er is een conjunctureel OVERSCHOT aan ITers (de (korte termijn) vraag aan IT gerelateerde diensten neemt af.
- Er is een structureel TEKORT aan ITers

En dat geldt niet alleen voor de IT markt. (waar dit fenomeen overigens door marktomstandigheden en onkundige dienstverleners/werknemers nog eens extra wordt versterkt en dus veeel zichtbaarder is !)

Vandaar de ogenschijnlijk tegenstrijdige berichtgeving. Ik mis ook iets meer diepgang van de journalisten om hier onderscheid in te maken.

Verder een tip aan werknemers (vooral de 40+ ers) :
Zoek een baan bij een bedrijf die zich richt op de structurele IT dienstverlening in plaats van de conjuncturele. Deze werkgevers zijn in de minderheid, dat geef ik toe, maar deze zijn bereid te investeren in werknemers in plaats van ze in te zetten op projecten met een korte termijnsrendement.

De ICT wordt getroffen door hetzelfde "managementdenken" (inderdaad, tussen quotes) als iedere andere bedrijfstak. De heersende filosofie is mijns inziens te vaak ingegeven door de korte termijn, i.c. het zo snel mogelijk kunnen presenteren van op geld waardeerbare kostenbesparingen voor de aandeelhouders. Ik ben zelf eigenaar van een softwarebureau en ik kom links en rechts nogal wat "managers" (inderdaad, alweer tussen quotes) tegen die uit de heup schieten: "laat ik maar wat mensen ontslaan, dan heb ik in ieder geval het gevoel dat ik wat heb gedaan". Hoe sommigen ooit op een bepaalde stoel terechtkomen is me steeds meer een raadsel.

Begint dat gezeik weer? Als we niet iemand voor een duppie per uur kunnen krijgen die alle juist ervaring heeft, dan is het zo dat we te weinig ICT-ers hebben en moeten we er eentje uit India kunnen halen. Ondertussen zitten duizenden, inderdaad meest oudere, ICT thuis. Middelvinger!

Marc, je hebt helemaal gelijk. Ben zelf nog student en sommige mede studenten werken part-time voor hun ogen een prima salaris en voor de werkgever is het helemaal lekker, want die heeft een werknemer die graag wil presteren, niet zeurt , altijd te bereiken is ( tussen de lessen wordt er gebeld over problemen om even te komen of daar langs te gaan.

En als het ietsje slecht gaat met het bedrijf dan gaat de jonge werknemer als eerste weg ( geen vast contract ) en zo bespaar je makkelijk kosten. Typisch korte termijn denken.

Wat ik ook zo raar vindt dat je vaak bij vacatures ziet dat er wordt geadverteerd met " Een team van IT'ers" .

Is het niet verstandig om een mix te hebben van oud en jong ? Die jongeren kunnen toch best wat leren van die " ouderen " die al lang in het vak zitten ?

@Henk: Wat is de naam van jouw bedrijf?

Veel werkgevers willen juist dat hun 'club' een 'leuke jonge groep' is. Dat is dus veel borrels, veel uitjes, gratis overwerken omdat 'wij toch samen zo'n leuke jonge groep zijn en het zo'n fijne uitdaging is '. Een oudere werknemer, die te veel heeft gezien om in dat gratis overwerken te trappen, en die zorgen voor kinderen thuis heeft, en niet naar borrels en uitjes wil gaan omdat ie thuis gewoon nog genoeg te doen heeft, die willen ze juist niet hebben. Dat jongeren technisch wat van ouderen zouden kunnen leren, dat maakt de manager niets uit, want ten eerste heeft ie geen verstand van techniek, en ten tweede waardeert hij die kennis ook niet. Techniek? Da's maar voor die nerds die niet commercieel en communicatief zijn, zoals ik wel ben. Et cetera.

Ik begrijp nog steeds niet, dat in het hedendaagse de bedrijfsvoering / besluitvorming altijd maar weer gaat om de centen en de kosten van de IT afdeling.

Helaas voor de meeste bedrijven is het zo dat als per ongeluk de stekker eruit valt het bedrijf en de fabriek en uiteraard ook de verkoop en facturering PLAT ligt.
Er is besloten enige tijd terug dat het bedrijfsleven digitaal gaat en daar zijn kosten mee gemoeit om dat in stand te houden. Dus als het bedrijf plat gaat en je hebt gezuinigd op je systeem (vaak dehardware) en op je vakibekwame mensen dan heb je inderdaad een probleem.

Dus hoop ik voor al die bedrijven die iedere keer als sluitpost bedenken dat je weer moet bezuinigen op het IT apparaat en niet investeren op de noodzakelijke hard & software en uiteraard het vakbekwaam personeel dat ze een touchdown krijgen van een week of 2, dan piepen ze wel anders....

Ik zit met smacht te wachten op een pakkende analyse en antwoord van Ronald Vermeij. Waar is ie, is ie al met vakantie?

Wel eens geprobeerd om bij Intermediair nog een abonnement te krijgen als 45+? Daar besta je ook niet meer als je boven de 45 bent...
Zojuist weer gemerkt dat bij een sollicitatie je afgewezen wordt vanwege je leeftijd (uiteraard, zegt men dat niet hardop). "U heeft teveel ervaring".
Vooral de ICT sector en de werkgevers daarin schijnen een bepaald 'beeld' te hebben van 40 plussers.
Maar het kromme is wel dat al die zogenaamde managers zelf ook vaak 40 plussers zijn... En de overheid maar gillen dat we langer moeten doorwerken, ha ha, hoe dan?

Waar kan ik, als ervaren ICT, dan solliciteren voor een job als hoogopgeleide ICT-er met > 20 jaar ervaring?

Of was er toch stiekem een leeftijdsgrens voor hoogopgeleide ICT-ers? ;-)

Het is toch van de zotte! Iemand die hoog opgeleid is, 20 jaar werkervaring heeft, is pas op de helft van z'n 'normale' werkbare leven. Maar wordt toch zonder pardon gedumpt en over het hoofd gezien. Hoe erg moet in vredesnaam de crisis wel niet worden voordat ervaren mensen OOK aan de bak komen?
En nee, die zijn lang niet altijd duurder! In alle organisaties waar ik tot nu toe gewerkt heb, was de groep jonger dan 30 vaker ziek/zwak/misselijk dan de groep ouder dan 40-45! Want de jongste generatie is juist de verwende/watjes generatie (uitzonderingen daargelaten).

Momenteel zit ik met 35 jaar ervaring op de
bank. Maar goed, ik ben dan ook 62. Na 50 sol-
licitaties reageer ik niet meer. Vorig jaar
heb ik nog even html, css en javascript geleerd
om voor iemand een website te maken. Maar als
ik solliciteer ben ik te oud, kan ik niet
overweg met mijn toekomstige werkkring (weet
men zonder mij gezien te hebben) en bovendien
zijn mijn opleidingen verouderd. Ik hoop dat
alle werkgevers in Nederland blauw aanlopen
in hun pogingen om personeel te krijgen!

ICT-er is een ruime term. In Nederkland zijn er veel ICT-ers met MBO/HBO opleiding (bedrijfskunde informatica enz.) en heel weinig goede IT_ers met wo informatica achtergrond. Ik kom zelf uit buitenland, het valt me hier op dat idereen die "iets" met computers te maken heeft noemt zich hier heel snel een ITC-er.

Wat me ook altijd opvalt bij dit soort artikelen (want dit is al het zoveelste verhaal waarbij het om leeftijd c.q. ervarenen gaat).
Dat er nooit een recruiter en/of werkgever reageert die maar enigszins een poging doet om uit te leggen/te verklaren waarom deze situatie nu optreedt???
Durven ze niet, kunnen ze niet, of willen ze niet?

@Maria:
Zo lust ik er nog een. Net alsof alleen ITers met WO informatica, goede ITers zouden zijn. Wat een l*lkoek! Het is combinatie van EN opleiding, EN werkervaring EN levenservaring. Niet alleen maar...

@Nognietafgedaan

De doorgegroeide generalist(of man die alles kan) neemt heel veel ervaring mee tegen een heel hoge prijs. Als een organisatie maar een stukje van die ervaring nodig heeft, willen ze het liefst ook alleen maar voor dat stukje betalen.

Je koopt tenslotte zelf ook geen heel huis, als je enkel een deur nodig hebt.

Dat kan die het stukje specialisme wel willen, maar dat is niet waarvoor hij heeft gekozen. Anders had hij dat vanaf het begin wel gedaan. Specialisme van elders is dan aantrekkelijker door motivatie en ambitie en dan ook goedkoper!

Juist de specialist heeft nu nog werk zat. Dat kleine stukje dus. Juist de generalist (alles willen doen) heeft nu minder keuze. Juist de techneut kan nu nog steeds kiezen. Maar diegene de in de begeleiding is gegaan (service, projectmanagement etc), die vraag is minder..

Aan wie ligt het dan? Ben zelf van mening dat elke ICT-er in zijn carriere zijn of haar eigen keuzes maakt. Tja, op een bepaald moment ben je de knoppen zat of wil je wat meer en ja, die deksel krijg je dan zo op je neus. Maar het was wel eigen keuze! Als je altijd op cobol was blijven beuken dan had je als freelance nog eur 65,= p.u. kunnen blijven verdienen.

@Maria
Fantastisch.. een buitenlandse, een beetje Nederlands brabbelen, en hier lekker meedoen. Goed bezig!

Dan moeten we er maar de humor van inzien: free-lance IT architects wordt het "super" tarief van ?45,- geboden. Infrastructuur specialisten moeten het met ? 3500 per maand doen. En dat wordt serieus gezien. Is net zoiets als op marktplaats ?10,- bieden voor iets wat ?1000 waard is en waar ? 500 voor gevraagd wordt. Lekker serieus. Aanbeveling voor alle zzp-ers: het uitzitten. Later krijgen we misschien wel een volgend deel van "revenge of the IT-nerds".

@NogNietAfgedaan, 2
"Het is combinatie van EN opleiding, EN werkervaring EN levenservaring. Niet alleen maar..."

Juist... EN. Dus als je GEEN opleiding (maar werkerevaring en levenservaring) hebt is de heel statement false ;-) Je moet ALLE 3 hebben, je hebt gelijk.

@Rob van Elburg
Groeten aan jou ook!

@Maria:
Ja, en? Ik heb alledrie, dus...???

@Rob:
Wie zegt dat de-man-die-alles-kan zo duur is? Daar ga jij blijkbaar van uit. Dat is helemaal niet zo!
Wat ik merk is dat je afgewezen wordt op "te veel ervaring" Dat wordt letterlijk zo gezegd.
M.a.w. je hebt de 'truukjes' van de heren detacheerders door en wenst niet als een stuk vee verhandelt te worden.

Mensen zijn geen productiefactoren, mensen zijn mensen! Maar zolang die houding niet verandert, zal de credietcrisis ook niet ten einde komen...

@Paul: ik help het je hopen.

ps: ik mis nog steeds de werkgevers en de recruiters, maar die durven niet.

@NogNietAfgedaan
Jij wilt toch ook geen werkzaamheden doen die onder je niveau vallen? Een specialisatie, zoals Rob al aangaf, is in deze markt een positief punt. Mensen die alles kunnen, overal ervaring hebben en een hoge opleiding hebben die wil je niet plaatsen op de functies waarvoor je minder kennis nodig hebt.

Die mensen kan je vinden voor minder geld en die wel iets kunnen leren en die zich niet gaan vervelen in die functie.

In vaste dienst wordt tegenwoordig lastig met een hogere leeftijd, dat zie ik ook wel in de markt. Maar ervaren freelancers boven de 40 worden nog zeer regelmatig geplaatst.

Ik, in dit geval, wil voor mijn klant de goede oplossing en dat is niet een projectmanger aanbieden op een teamleiders functie.

Ik vind dat je erg zwart wit denkt en je zegt dat de werkgevers/detacheerders de enige zijn die er iets aan kunnen doen. Onzin! Jij hebt ook een houding en zolang je die houding niet aanpast zal je nooit aan de bak komen. Voor jou op dit moment 10 anderen en als diegene niet zo'n houding hebben als jij worden die eerder gekozen ja.

P.s.
De afgelopen jaren zijn de tarieven zo ontzettend gestegen dat de freelancers weer even met beide benen op de grond worden gezet.

De markt trekt wel weer aan.

Succes

@Tegenstrijdig:
Wie bepaalt of iets onder mijn niveau is? Ik voel me nergens te goed voor hoor.
En als je goed leest, dan schreef ik al "wie zegt dat de-man-die-alles-kan duur is".
Het wordt al vantevoren aangenomen dat dat zo is. Zonder te vragen!
Er wordt vantevoren al bedacht dat je je wel te goed zult voelen voor die klus of dat je te duur bent.

Ik heb juist een houding van, kijk ook eens naar ervaren mensen! Die kun je krijgen voor dezelfde prijs als niet-ervaren mensen. En waarom weer die aanname dat iemand zich gaat vervelen? Allemaal veronderstellingen, jammer hoor...
Wat heb je dan liever, een ADHD 'broekie' of een ervaren rot (voor hetzelfde geld)?

Het dreigende tekort aan icters was al JAREN lang van te voren bekend!!.

Hier volgt een recept hoe je dit zelf kunt nagaan:
1. Neem een SQL (overheid, centraal plan buro, cbs) server en haal daar de volgende data in:
+ bevolkings aanwas / jaar
- bevolkings sterfte / jaar
+ instroom ict /in opleidingen
/ duur van opleidingen
dan weet je hoeveel ict-ers er jaarlijks van de schoolbanken af stromen.
-------------------------------------------------------
2. Neem daarna de datastromen uit UWV, CWI
- gepensioneerden / bedrijf
- bedrijfsverlaters / bedrijf
dan weetje hoeveel ict-er er mee stoppen of van baan wisselen
-------------------------------------------------------
3. Trek die twee van elkaar af / jaar en je hebt een aardig beeld of het aantal schoolverlaters het aantal ict-verlaters kan aanvullen of niet.
-------------------------------------------------------
4. Combineer deze data met (ict) branche verenigings gegevens, het KvK bedrijvenregister, jaarverslagen en omzetcijfers van bedrijven in de ict sector, belastingdienst. Zo krijg je een aardig beeld van
- de hoeveelheid onderhande zijnde ict projecten
- de hoeveelheid mensen die in de ict werken
- het aantal bedrijven die werkzaam zijn in de ict
-------------------------------------------------------
4. Doe op alle data TREND analyses (dus hoeveel groeit, neemt deze data af over 5,10,15,20 jaar) en je kunt aardig het e.e.a. voorspellen op basis van de cijfers uit het verleden.


[Regeren is vooruitzien:]
A ? Als je de bovenstaande methodes structureel, jaar in , jaar uit (door bij centraal plan buro, of cbs) laat verzamelen WEET je dus ook WANNEER, WAAR en HOE er WELK tekort aan WELK soort ict disciplines gaat ontstaan.
? Wil je dit NIET als overheid, kun je tijdig ICT positief gaan promoten als Hot studierichting "tot je 18de ventje!"
? Wil je die WEL!!! als overheid doe je lekker niets!

B ? Maar ga je wel, via geheime meetings (zoals bilderberg groep , internationaal EU, VN overleg) eens praten met landen die jouw hollandse economie kan voorzien van goedkopere arbeidskrachten.

C ? Sluit je (niet openbare) deals met multinationals om dit buitenlandse personeel te helpen aan een HOLLANDSE arbeidsplaats op de HOLLANDSE Arbeidsmarkt.

D ? Zet daar een staatsecretaris voor die gaat lopen blaten over globalisering.
E ? Verzien een modekreet "kennis migrant".
F ? Geef de Immigratiedienst groen licht voor versnelde opname....
G ? Om het plaatje helemaal kompleet te maken "schakel je de media in met negatieve berichtgeving over ?werken in de ict".
H ? Voer je als overheid GEEN campagne voor een positief ict beeld
I ? Zo kun je "de schuld afschuiven op jongeren",

Terwijl je zelf als overheid de "ict schaarste omstandigheden" jaaaren van te voren hebt zien aankomen, en er niets aan gedaan hebt voor je EIGEN BEROEPSBEVOLKING!

Zo is het huidige plaatje gecreeerd van de huidige (ict) arbeidsmarkt plaatje
Met een toestroom van zeer welwillende en zeer goedkope arbeidskrachten die - met toestemming van je eigen overheid en met subsidie van "Europa" jouw en mijn arbeidsplek wegkapen op de hollandse arbeidsmarkt.

Leest u deze in bovenstaand artikel:
"In 2013 verwacht de branchevereniging een tekort van 5950 ict'ers."
Er zijn dus WEL partijen die dit in de gaten houden!!! Echter heb ik tot dusver nog geen "wervings campagnes van ICT-OFFICE" gezien die de jeugd weer willen laten kiezen voor de ict sector. Ik vraag me ook af of dat tot de verantwoordelijkheden en takenpakket van ict-office behoord?

My two cents:
Deze ict-schaarste is al lang zichtbaar en voorspelbaar geweest voor ALLE belanghebbenden (overheid, werkgevers). Echter niemand die zich druk heeft gemaakt om JOUW HOLLANDSE WERKGELEGENHEID, zelf "Politiek Den Haag" niet.

Sidestep ? Patroonmatch overeenkomst:
Kijk eens wat er al jaren lang in de huis en tuin bouwsector aan de gang is. Goedkope bijv. Poolse arbeidskrachten die onze tomaten plukken en bijv OostDuitse metselaars die onze huizen bouwen.

Toeval bestaat niet:
Het komt op mij over als de (bewust veroorzaakte) kredietcrisis. "A carfully coordinated and executed plan", met als doel de nederlandse (ict) arbeidsmarkt structureel en verregaand te ontwrichten "ten gunsten van holle politieke kreten zoals De europesche unie en globaliseren".

Als jij niet voor jezelf zorgt, zijn - met toestemming van de VN, EU, Den haag (New World Order) alle hollandse arbeidsplaatsen ingevuld door zeer welwillende, zeer goedkope, gesubsidieerde, globaalwerkende mensen uit andere landen.

Als we nu - als hollandse werk-uitvoerders - zelf niets zelf ondernemen blijven we achter met een hol-land.

aldus sprak zarathoestra R. vermeij

Paar jaar geleden, dik na m'n 40ste en na de zoveelste reorganisatie bij Cap & Atos te hebben meegemaakt, gekozen voor andere vakrichting: Milieutechnologie.
Minder conjunctuurgevoelig, resultaatgericht ongeacht leeftijd of achtergrond, toekomstbestendig, groeimarkt, ruimte voor talent, waardering voor inzet (on)mogelijke taken & projecten, Innovatief, ondernemend en dynamisch, ga zo maar door. "Alles" wat ICT niet (meer) bieden kan. Het is een 'overhyped commodity' geworden met kleurloze arbeidskrachten, routineprojecten en saaie omgevingen.
Nu, van afstandje bekeken, maken ICT-markten meer een karikatuur van zichzelf; een toeleverancier van matige producten & diensten tegen de voordeligste prijs. Voor sommigen zitten daar nog uitdagingen tussen. Of je dat tegen beter weten in tot je 67e doorzet?

@NogNietAfgedaan

Je leest mijn argument niet. Je voelt je nergens te goed voor omdat je een opdracht/werk moet hebben om rond te kunnen komen. Maar het is nou eenmaal een FEIT (geen aanname) dat als je een opdracht onder je niveau (lees: onder je kunnen) accepteert dat je je sneller zal gaan vervelen. Puur omdat je de uitdaging mist.

Dus als ik een projectmanager ga bellen voor een projectmedewerker functie dan denk jij dat hij zich net zo wil bewijzen als iemand die nog in die functie kan groeien. Pure onzin!

Het gaat om wat je kan en de ideale match. Onze database is groot genoeg om DE GOEDE match te maken. Dan gaan we geen overgekwalificeerde mensen of ondergekwalificeerde kandidaten bellen.

Conclusie (??) :

Zorg goed voor jezelf, want anderen zullen dat niet voor je doen. Hou jezelf te allen tijde scherp en stuur bij wanneer nodig.

Ja, goed en goedkoop dat willen wij allemaal, maar wordt eens reeel. Goede kwaliteit kost wat. Kijk naar een tobmanager(ja met een b) wat die kost en levert die altijd goede kwaliteit.
Verder is het binnen de ICT niet alleen een imagokwestie. Denk aan de veranderingen die het vak kent, continue bijblijven, over het algemeen stresserig/gejaagd. De praktische en theoretische ict die elkaar niet begrijpen, laat staan de klant, want die wil alleen een oplossing voor zijn probleem en wordt overvoerd met dure, onbegrijpbare ict kreten.
Het vak is een logisch vak en zou veel simpeler kunnen als iedere ict-er probeerde nederlands te praten.
Ook zie je dat veel personen tijd genoeg hebben om dan te schrijven het gaat goed en dan weer slecht en dat alles op 1 dag. Jongens ga aub aan het werk en stop met het schrijven van dit soort onzinverhalen en stop je energie in dingen die nut hebben, dan help je de wereld ook nog en misschien je zelf.

Zojuist vandaag (28-4-2009) gezien op de RTL-Z banner
========================================================
"Ook 'vaste' ICT'er niet meer zeker van baan"
Barometer:
Dit blijkt uit de ICT-Barometer die bureau Ernst & Young dinsdag heeft gepubliceerd. Vooral bij organisaties met meer dan vijfhonderd werknemers en in de dienstverlening bespeurt het bureau een tendens om ook INTERNE ICT'ERS de wacht aan te zeggen, blijkt uit de periodieke peiling.

Inzet:
Tot nu toe liep vooral de inzet van extern ingehuurd ICT-personeel terug. Zeker bij grotere bedrijven lijkt nu ook het vaste personeel niet meer zeker van zijn baan. ICT'ers die in dienst zijn van de overheid, zitten relatief goed. Daar wordt minder snel aan budgetten getornd.

Link naar artikel op de RTL-Z website:
1. http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/18/0428_1145_Ook_vaste_ICter_niet_meer_zeker_van_baan.xml
========================================================

Ik ben echt heel benieuwd hoeveel hollandse icters (v/m) er uberhaupt nog zullen werken in dit land aan het einde van 2009, 2010? Zouden hierover ook al geheime, europese, G20 afspraken zijn gemaakt met bepaalde internationaal ge?rienteerde werkgevers?

Divide and Conquer:
Zie hier een aantal niet te ontkennen voorbeelden:
1. Nederlandse Spoorwegen -> ProRail + NS
2. PTT Telecom -> KPN + Telecom aanbieders
3. Electra -> Kabelbeheerders + stroomleveranciers
4. Gasunie -> Pijpen beheerder + gasleveranciers
5. Waterbedrijven -> Pijpen beheerder + watermakers
6. Nederlandse strijdkrachten -> Nato + ??

Ik ben alleen benieuwd hoe dit tweedelings-zwaard straks door de ict markt en haar personeel gaat hakken?
ICT_bedrijven:
-> Internationale bedrijven blijven
-> 100% Puur hollandse bedrijven sterven af?

ICT_mensen:
-> Senioren en oerhollandse ict banen verdwijnen
-> Goedkope buitenlandse arbeiders komen terug

[Outsourcing + Virtual and Cloud Computing]
Vandaar dat ons Ministerie van Economische Zaken ineens zo "outsourcing promotend" bezig is. Dat er nu druk gehamerd word via media offensieven op VIRTUAL and CLOUD computing. Dan heb je geen oude en dure nederlandse icters meer nodig op eigen vaderlandse bodem. Dan kunnen alle corporate applicaties overal ter wereld draaien, op virtuele hardware "somewhere in the clouds in cyberspace". Deze virtuele/cloud service applicaties kunnen dan in de lucht gehouden worden tegen de laagst mogelijke (loon) kosten in opkomende "economie?n" zoals Polen, Kroatia en verder van huis India, China?

Dan heb je in Hol-land alleen nog wat handjes en voetjes om hardware uit te rollen en een nederlands callcenter te bevrouwen,mannen. De rest word doorgegeven aan het virtuele of cloud backoffice.
100% pure Plugin and Pray computing 2.0, No further knowledge and ict skilss required"


Ik ben toch heel benieuwd wat Balkende bedoelde toen hij het had over "De Nederlandse (gebrek aan hollandse interne) Kennis economie"?

Bij de Belastingdienst vliegen Nederlanders op dit moment aan alle kanten van projecten af. De Jager maakt zijn dromen waar: straks een kwart van alle systemen in handen van Filipino's en Indiers. Er is grote reden tot ongerustheid.

Klopt, zelfs bij de Belastingdienst vliegen Nederlanders op dit moment aan alle kanten van de projecten af. De Jager maakt zijn dromen waar: een kwart van de Belastingdienst-systemen binnen een jaar in handen van Indiers en Filipino's.

Nog even en het wordt een X-file. :-)
Maarre, al jaren geleden bij het inzetten van de outsourcing trend werd hier voor gewaarschuwd. Maar blindelings op jacht naar nog meer pegels wordt niets daargelaten om alle kennis (= macht) over de grens te brengen.
Waar zijn we in vredesnaam mee bezig???!!!???

Ook recruiters kunnen werkeloos zijn en jaren werkervaring hebben en voor een hongerloontje moeten werken nu.

Bij mijn ex-baas heb ik geprobeerd oudere werknemers te promoten en zelfs mensen uit de WW terug te halen in de ICT.

Reden waarom mij dat niet gelukt is:
te zware belasting op andere collega's en dus geen rendement

Recruiters zijn ook maar enkel poppetjes van het MT.

Hey Ronnie Vermist, weer genoeg tijd om te typen?
Volgens mij heb je echt niets te doen h??
Ik heb nog wel werk voor je:
"De stoel naast Dhr.Spoelstra is nog vrij..." :D))

Daarom is hij ook op zoek naar een baan in het Noorden...

@Kaspar: Lach maar, tot dat het jou ook overkomt.

Blij dat er nog mensen zijn die echt voor hun mening durven uit te komen. Die niet meepraten met alle trendy winden. Tuurlijk kun je kiezen om altijd braaf alles te slikken en je te verrijken over andermans ruggen. Nee, dan liever met opgeheven hoofd en zonder dat je schichtig achterom hoeft te kijken, door het leven.
Er zijn al te veel gladde marketeers en vapourware verkopers in deze wereld.

Werkgevers zijn te beroerd om oudere ict'ers aan te nemen. Onlangs hebben we een wat oudere (45) ict'er aangenomen die nergens aan de bak kwam, voor een heel normaal salaris. In zijn eerste maand heeft hij zijn nut al meer dan bewezen en willen we hem niet meer kwijt.

@David:
Hulde! Er zijn ook nog (wel schaars?) nuchter nadenkende werkgevers. Waarom zou je geen gebruik maken van de kennis en ervaring van de 'rijpere' ITer. Die zijn meestal wel hun ADHD haren al kwijt. Sommige jonge beheerders en/of ontwikkelaars (ik heb ze zelf opgeleid) zijn net van de ongeleide projectielen. Met goede begeleiding is daar niks mis mee, maar als individu kunnen ze heel wat schade berokkenen in de core ICT infrastructuur van een organisatie. Juist de mix van jonge enthousiastelingen en ervaren niet-zo-gauw-van-hun-stuk-te-brengen ICTers geeft een optimaal rendement.

@Kaspar: dat is sinds dit weekend afgelopen.

Ik ga wat nuttigers doen dan digi-beten helpen om met hun computertje om te leren gaan, digitaal puinruimen van mensen die niet zelf de moeite willen nemen, hun computerkennis eigen te maken...

Gelukkig heb ik nog meerdere talenten dan het aaien van een keyboard. Tijd om iets zingevender kunstje voor het betalen van de rekeningen te zoeken. Succes in de ict industrie, voor zolang je nog een baan hebt

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-27T11:20:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.