Ordina koppelt bonus aan bedrijfsresultaat

ordina

Dienstverlener Ordina past de bonusregeling voor zijn medewerkers aan. Het bedrijf vindt dat de oude regeling niet voldoende 'meeademde met het bedrijfsresultaat van Ordina'. 'Als het bedrijf in de min terecht kwam, dan kon er bij de oude regeling toch een bonus worden uitgekeerd. De oude regelingen zijn gelijk gebleven, maar we hebben deze gekoppeld aan het bedrijfsresultaat', zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Het afgelopen boekjaar maakte de dienstverlener een verlies van 81,1 miljoen euro. Dat kwam vooral door de divisie Business Process Outsourcing (BPO), die het bedrijf per 1 april overdroeg aan Centric. Deze resultaten zouden niet de directe aanleiding zijn geweest voor de verandering van de bonusregeling, zegt de woordvoerster. 'Maar we hebben in de huidige economische omstandigheden gemerkt dat de huidige regeling onvoldoende meeademt met het bedrijfsresultaat.'

Daarom heeft Ordina aan de bestaande regelingen een extra voorwaarde toegevoegd. De bonus die werknemers krijgen, is afhankelijk van het bedrijfsresultaat. Die wordt meegenomen in de uiteindelijke berekening voor de bonus van de medewerker. De dienstverlener stelt een minimaal bedrijfsresultaat vast, boven deze grens wordt de bonus uitgekeerd. Ook als het bedrijf winst maakt, kan het zijn dat er geen bonus wordt uitgekeerd als deze winst lager is dan de drempel.

Complex

Deze bonusregeling geldt met terugwerkende kracht voor 2009. Dat de regeling nu pas bekend wordt gemaakt komt door de diversiteit aan regelingen en de complexiteit van het geheel, aldus Ordina. Er wordt gewerkt aan een structurele regeling voor 2010 en verder. 'Deze afspraken moeten voor het einde van het jaar bij iedereen bekend zijn', schrijft de dienstverlener in een brief aan zijn medewerkers.

In de eerste drie maanden van 2009 daalde de omzet van het bedrijf licht met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet kwam uit op 151 miljoen euro, tegen 158 miljoen euro een jaar eerder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit geldt alleen voor medewerkers of wordt de directie ook als normale medewerkers gezien (wat ze in principe ook zijn). Waarschijnlijk is dit niet het geval en kunnen de hoofdverantwoordelijken nogaltijd bonussen ontvangen, ondanks dat de bedrijfsresultaten slecht zijn.

De kop van het artikel is niet juist, Ordina koppelt nu ook de variabele inkomens regeling aan het bedrijfsresultaat. Medewerkers is sedert 2005 (in de meeste gevallen verplicht) een variabele inkomens regeling aangeboden in plaats van een winstuitkering.

Deze regeling, welke voor de overgrote meerderheid van de medewerkers van toepassing is, bestaat uit twee componenten; het collectieve deel en een individuele component. Het collectieve deel was al gekoppeld aan het bedrijfsresultaat en wordt alleen betaald bij een positief bedrijfsresultaat. In 2008 was dit dus gelet op het geleden verlies nul. Echter nu heeft de organisatie er ook voor gekozen om de individuele component te koppelen aan het resultaat van de onderneming. Een regeling die in het leven is geroepen om de medewerkers individueel te motiveren en werd berekend aan de hand van de individuele gestelde doelen. Een regeling die werd betaald uit de beschikbare loonruimte in plaats van collectieve salarisverhoging en zodoende de medewerkers in staat stelde bij het leveren van goede prestaties zijn of haar salaris tot 12% (individuele component) extra aan te vullen.
Geen sprake van een bonusregeling maar gewoon variabel salaris welke nu (met terugwerkende kracht) wordt omgebogen in een ordinaire bonus regeling waar de medewerker geen enkele persoonlijke invloed op kan uitoefenen. De door bestuurder gestelde doelen en drempels zijn, om voor de hand liggende redenen, geheim maar dus ook niet transparant en ook niet te controleren door de medewerkers.

Nee, Ordina koppelt de bonussen niet aan het bedrijfsresultaat maar betaald al 6 maanden de persoonlijk variabele inkomens regelingen niet uit aan de medewerkers die daar conform hun prestaties recht op zouden hebben.

Mag dit?? Tja, wie wie stapt er in deze tijd van crisis naar de rechter om het te laten toetsen...................

Solidariteit is een sleutelgedachte, zoals de bestuurder het omschrijft. Echter de vraag rijst, wie moet nu wel of niet solidair zijn?

De regeling betreft inderdaad niet alleen de bonussen maar ook de mensen met een variabel inkomen. Dit inkomen is deels gebaseerd op inzet bij de klant als je een volle maand inzetbaar geweest ben kun je zo'n 12pct extra loon krijgen.

Voor dit variable deel is in de afgelopen jaren wel vast salaris ingeleverd

Het eerste voorstel waarin er geen/onvoldoende rekening werd gehouden met bedrijfsresultaten was in die zin ook slap van opzet. Hadden ze op voorhand ook wel direct kunnen verzinnen dat dat misschien niet zo'n handige opzet zou zijn en dat ze daar snel op terug wilden gaan komen.

Helaas hangen ze nu ook het individuele deel, op basis van je productiviteit, op aan het bedrijfsresultaat. Zorg je straks voor een individuele hoge productiviteit, kun je alsnog niets krijgen omdat de target zo strak gesteld was. Lekker motiverend want voorgeen had je in ieder geval nog een vast-variabel deel omdat je wist hoe productief je was. Nu kun je je extra uit de naad werken, alle overhead in je eigen tijd, de avonduren plannen en dan nog 0 euro bonus krijgen voor je inzet. Hart voor de zaak, hard voor je bankrekening.

Voor Ronald Kasteel maakt het minder uit, ik las in de Automatiseringsgids dat zijn vaste salaris in 2008 met 11% was gegroeid tegen 0% van vakinhoudelijke medewerkers...

Het gaat natuurlijk niet goed met Ordina. 2008 was al een rampjaar en in 2009 lijkt het niet veel beter te gaan gezien de genomen maatregelen. Aandeelhouders en RvC hoe lang kunnen jullie die nog aanzien?

Het meest kwalijke aan dit verhaal is dat Ordina het personeel ruim een jaar aan het lijntje heeft weten te houden. Sinds januari dit jaar heeft Ordina geen variabel inkomen meer uitgekeerd waar een deel van het personeel volgens de arbeidsvoorwaarden recht op heeft. Pas deze week heeft Ordina het personeel medegedeeld dat (met terugwerkende kracht!!) geen variabel inkomen wordt uitgekeerd.
Schandalig en kortzichtig van de directie. Zodra de economie weer bijtrekt en mensen weer 'risico' durven te nemen, is het wachten op een grote uittocht van het personeel.

Het probleem met consultancy bedrijven is dat het meer en meer een multilevel marketing achtige gedachte heeft. De collectieve groep betaalt voor de top inkomens van het bedrijf.

De directie, Ronald Kasteel dus, laat weer zien waar zij voor staan. Zichzelf een zeer forse verhoging geven van het vaste salaris omdat zijn eigen bonus tegenvalt en dat op die manier even 'compenseren'. Tegelijkertijd laat men de mensen die het geld voor Ordina verdienen na een half jaar weten dat zij al een half jaar lang geen bonus meer hebben opgebouwd. En dan hebben we het dus over significante bedragen per medewerker. Lijkt mij niet helemaal fris maar wellicht valt dat in de ogen van de directie ook onder 'maatschappelijk verantwooord ondernemen'.

En dan ook nog andere zaken korten, zoals salarisstop, geen nieuwe lease auto's, terwijl er bijna niks in de pool staat, geen opleidingen en ga zo maar door. Ook wil men de leaseregeling nog verder aan gaan passen en wat dat gaat worden moet maar helemaal afgewacht worden.

Ordina zet zich in de markt neer als consultancy bedrijf maar blijkt nu gewoon een ordina(ire) detacheerder te zijn die lak heeft aan zijn medewerkers. Uurtje factuurtje en verder je muil houden is het devies. Ondertussen zit de veel te grote back office, voor een deel bestaand uit overbetaalde yuppen, in het mega hoofdkantoor in N'gein de nettowinst te verdampen met allemaal onzinnige initiatieven (Benefitshop bijvoorbeeld) waar de medewerker in het land totaal het nut niet van inziet.

Hoe kan Ordina de backoffice van klanten willen overnemen (BPO) als de eigen backoffice niet eens op orde is?

Ordina past niet alleen de bonussen aan het bedrijfsresultaat, maar wijzigt ook de voorwaarden.
Hierdoor moet een werknemer bijvoorbeeld ineens weer tot 31 december in dienst zijn, wil hij aanspraak maken op een eventuele VIR-uitkering. Eventuele, aangezien deze wordt gekoppeld aan een multiplier die ook 0 kan zijn. Voorheen werd deze uitkering per kwartaal uitbetaald. En had je dus de mogelijkheid om toch een deel van je bonus te hebben, zodra je ergens halverwege het jaar opstapt.
Dit is gewoon weer een truucje van Ordina om medewerkers te binden, op een negatieve manier.

Het is gewoon een schande. Al je medewerkers zo lang aan t lijntje houden vanwege "de complexiteit van de regelingen". Wat een bullshit. En dan poogt de directie de ogen droog te houden ondertussen.

Nee, meld dan in januari dat niemand wat krijgt en pas eventueel ten gunste van iedereen later nog een bonus toe. Hadden wij als werknemers ons niet zo genomen gevoeld.

Maar ik snap het wel, want hier krijg je als werknemer alleen een warm gevoel van als je in je eigen broek piest en dat zou wel eens minder omzet kunnen opleveren. Solidariteit kweek je er niet mee, ondanks dat de grote roerganger hier zelf zijn mond vol van heeft...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-14T15:18:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.