IBM: vrijwilligerswerk bevordert functioneren

Om medewerkers uit verschillende landen beter te laten functioneren binnen internationale teams stuurt IBM ze in groepjes richting China, Brazilië en tien andere landen om zich daar gezamenlijk in te zetten voor vrijwilligersprojecten. 'Aangezien IBM steeds minder landgebonden opereert, wordt het werken in internationaal gezelschap steeds belangrijker', zegt Warner Dijkhuizen, Corporate Citizenship & Corporate Affairs manager van IBM Benelux en begeleider van de teams.

'Conference calls en mailen alleen bleek niet toereikend om culturele verschillen te slechten. Als pilot zijn wij daarom een jaar geleden gestart met het uitzenden van teams met IBM-medewerkers uit verschillende landen om gezamenlijk vrijwilligerswerk te doen', zegt Dijkhuizen. De groepjes IBM'ers werken vier weken aan projecten waarmee zij de plaatselijke bevolking verder helpen. Deze trajecten moeten wel aansluiten bij de kennis en kunde van IBM en een link hebben met ict.

Bomen planten

Dijkhuizen: 'Het is niet de bedoeling dat wij bomen gaan planten, het werk moet wel in het verlengde liggen van IBM's werkterrein. De teams bestaan bovendien uit medewerkers met verschillende achtergronden. Zo verenigen wij alle disciplines in één groep. Natuurlijk kun je in vier weken geen heel ict-project afronden, maar het is wel mogelijk om een duwtje in de juiste richting te geven. Ook komt het vaak voor dat als wij ingaan op de vragen die de lokale bevolking heeft, gaandeweg ook andere dingen tegenkomen die verbetert kunnen worden. Zo heeft een team in Vietnam de opzet van de infrastructuur van een gemeente helpen perfectioneren, zodat deze door kan groeien en tegelijkertijd de beveiliging aangepakt.'

Het Corporate Service Corps (CSC), zoals het programma heet, werkt volgens Dijkhuizen. 'Medewerkers zijn een enorme ervaring rijker wanneer zij terugkomen van een project en hebben echt het idee dat zij beter hebben leren werken in een internationale omgeving. Dit is ook voor IBM de meerwaarde.'  Tot nu zijn ongeveer twaalf medewerkers van IBM Nederland een maand aan de slag geweest als vrijwilliger.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-17T11:24:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.