Personeelsuittocht bij Getronics duurt voort

Sinds begin 2010 is het personeelsbestand bij ict-dienstverlener Getronics per saldo geslonken met 739 mensen. Dat is bijna 6 procent van het totaal. Eind 2009 had het bedrijf 12.960 medewerkers in dienst en op 30 juni 2010 waren dat er nog 12.221. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van KPN, het moederbedrijf van de ict-dienstverlener. Bij KPN verdween een zelfde percentage van het personeel in de eerste zes maanden van 2010: 2027 banen. Het concern telt nu 31121 man personeel.

In de maanden april, mei en juni 2010 verloren per saldo 446 Getronics-werknemers hun baan. Bijna tweederde van de mensen die hun baan verloren, betreft buitenlands personeel. Tot dusver gingen de meeste arbeidsplaatsen juist verloren bij Getronics Nederland.

Getronics heeft de afgelopen jaren veel personeel laten gaan. Zo verdwenen in 2009 bij het bedrijf 1953 medewerkers, waarvan 1483 in Nederland. Dat was een reductie van bijna 15 procent ten opzichte van eind 2008. Het dienstenbedrijf voerde in het voorjaar van 2009 een grootschalige ontslagronde door. Daarbij verloren zowel in Nederland als in het buitenland zevenhonderd mensen hun baan. Gedurende het jaar verlieten nog meer mensen het bedrijf, waardoor eind december 2009 de teller in Nederland per saldo op 1483 stond.

Doelstelling

Ook moederbedrijf KPN probeert het aantal arbeidsplaatsen te verminderen. In 2005 formuleerde het concern de doelstelling om vóór 2011 tienduizend voltijdsbetrekkingen te schrappen. De kans is groot dat dit gaat lukken. Tot dusver slonk het personeelsbestand namelijk met 8957 arbeidsplaatsen. Daarbij is geen rekening gehouden met het personeel van Getronics en met andere aangekochte bedrijven.

KPN boekte over het eerste halfjaar van 2010 meer winst bij minder omzet, in vergelijking met de eerste helft van 2009. De nettowinst stijgt met 33 procent naar 914 miljoen euro. De omzet blijft steken op ruim 6,6 miljard euro. Dat is 2,6 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2009. Ict-dochterbedrijf Getronics zag de omzet in het afgelopen halfjaar met 11 procent afnemen tot 952 miljoen euro, maar boekte wel 69 miljoen brutowinst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En allemaal voor een paar rotcenten winst... Zodat de nutteloze managerslaag zich weer kan verrijken met bonussen... Ik hoop van harte dat mensen beseffen dat ze nooit, NOOIT meer naar Getronics terug moeten gaan als de economie weer aantrekt. Dat bedrijf is het licht in zijn ogen nog niet waard.

Wat is de algemene opinie als het gaat om Getronics? Zijn er mensen op dit forum die daar een mening over hebben?

Nooit bij zulke multinationals gaan werken. Pas als je hele, hele, hele grote ellebogen hebt kun je je zakken vullen. Laat ik nu wel 2 hele grote handen hebben, maar kleine ellebogen.

Daar wordt door Getronics goed aan verdiend, want de pensioengelden zijn in het verleden in een mix van aandelenpakketten gedaan en hierop is al tientallen procenten afgeschreven omdanks de 4% rendementsgarantie, zogenaamd wegens de crisis

Keesie, je hebt gelijk! Werk er aan je opleiding en aan je ervaring! Vaak kun je doen wat je interesseert of goed kunt. Zodra opgeleid of ervaren = wegwezen. Dat is ingecalculeerd, zeker voor vast personeel die vaak nog niet de helf verdient dan de inhuurkracht die ze ook nog alles moeten uitleggen...

Ik heb er gewerkt en het bedrijf is vooral heel goed met naar binnen kijken. Weinig visie op markt en klant bij management/directie. Dat er met minder mensen nog winst wordt gedraaid zijn ze vast heel blij mee, maar zorgt voor meer druk op de overblijvers en minder kracht om nieuwe klanten binnen te halen. Op zich lopen er wel enkele goede medewerkers rond en dat remt de ondergang een beetje.

Jammer hoor, als er nu iemand opstaat die er wat van wil maken wil ik wel meehelpen.

En weer is het zo ver. Getronics negatief in het nieuws. Niet dat daar wat aan te doen is, ze werken het zelf in de hand.
Nog even en de economie trekt weer aan, dan gaat de rest van het personeelsbestand vrijwillig weg. ze zitten er nu nog goed, want de markt is ook niet al te best om eisen te kunnen stellen (hoewel het elders vaak beter verdienen is nu, gezien het Getronics salaris).
Ik moet vaak personeel inhuren in mijn functie, maar elke cv van een Getronics medewerker gaat direct naar het ronde archief. Ik vraag niet alleen kennis van de persoon, maar ook een stuk enthousiasme en dat is juist wat Getronics bij zijn personeel eruit geslagen heeft.

Personeelsuittocht klinkt weer heel mooi.
Alsof iedereen zelf het initiatief heeft genomen om iets anders te gaan doen.
Zeker weer een gesponsored persbericht van de marketingboys bij G.
Want het is en blijft gewoon een ordinaire ontslagronde.

Er lopen nog best een fors aantal mensen rond die de schouders eronder zetten om zo de klant niet teveel te laten voelen. Echter, elke vorm van initiatief of het tonen van inzet wordt door de organisatorische chaos weer teniet gedaan.
Het is dat ik de centen niet heb, anders zou ik met de goede collega's zo een eigen bedrijf starten om zo de bestaande klanten op een betere manier van diienst te zijn. En bovendien: winstgevend te zijn.
@S.J. Acherijn: lekker kortzichtig om zo een sollicitant van G. direct het archief in te gooien. Dit zegt meer over je eigen organisatie dan dat van een ander.

@S.J. Acherijn.

je zegt:Ik vraag niet alleen kennis van de persoon, maar ook een stuk enthousiasme en dat is juist wat Getronics bij zijn personeel eruit geslagen heeft.

Wat een onzin. dus omdat je ontslagen bent bij Getronics, ben je niet meer positief en enthousiast? Yea right. hoe komen jullie recruiters aan deze onzin? Dat vraag ik me toch wel eens af? Wat ik nog veel erger vind is dat deze gedachte over ex-Getronics medewerkers, ook bij andere recruiters tegen kom. Ik wil graag weten: waarom?

Ik ben zelf ook ex-Getronics en ik ben vorig jaar ontslagen. Natuurlijk is dat niet leuk en heeft ook gevolgen voor mij gehad.

Maar het heeft mij niet negatief of minder enthousiast gemaakt op het gebied van de ict. In tegendeel, ik zie het zelf als weer een stuk ervaring. Ik heb er veel bij geleerd bij Getronics en het ontslag heeft voor me zelf er voor gezorgd dat ik weer ben gaan studeren om nog meer certificaten te halen en me zelf te verbeteren.

De liefde en enthousiasme voor het ict vak houdt niet op omdat je toevallig bij een bepaald bedrijf ontslagen bent.

En ik denk dat de meeste ex-Getronics-werknemers er ook zo over denken.Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-28T08:19:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.