NH Corporate Training tilde Rabobank

student vrouw leren laptop computer

De failliete ict-opleider NH Corporate Training in Rotterdam, dat cursussen verzorgde onder de naam New Horizons, heeft in het laatste halfjaar van zijn bestaan zijn huisbankier Rabobank fiks benadeeld. Klanten zouden betalen op een Raborekening. Daartoe had de wankelende opleider zich verplicht. NH Corporate Training sluisde de betalingen echter door naar een rekening bij ABN Amro. Dit blijkt uit het eerste verslag van curator Maurits Renzen.

De curator schrijft in zijn verslag van de afwikkeling van het faillissement dat NH Corporate Training vanaf november 2009 de facturen opstelde in boekhoudprogramma Exact, met het nummer van een Raborekening waarop moest worden betaald. Die informatie werd aan de huisbankier geleverd. Voordat de rekeningen werden verstuurd, werden zij in het tekstverwerkingsprogramma Word 'omgekat' en het Rabonummer vervangen door het nummer van een rekening bij ABN Amro. Veel klanten schreven vervolgens hun geld daar naar over.

NH Corporate Training had de betalingen door debiteuren als extra zekerheid aan de bank in onderpand gegeven. Bovendien spiegelde de opleider de zaken rooskleuriger voor dan ze waren. 'De openstaande vorderingen zoals die blijken uit ... aan de Rabobank aangeleverde pandlijsten bedragen circa 1,2 miljoen euro jonger dan negentig dagen. Uit de digitale boekhouding blijkt niet meer dan circa 600.000 euro', schrijft curator Renzen.

Pro forma-facturen

Vanaf eind 2009 begon de opleider ook met het pro forma-factureren van omzet aan potentiële klanten aan wie een offerte werd uitgebracht. De facturen werden aangemaakt, maar ze werden niet aan klanten verstuurd. Het zou hierbij gaan om een bedrag van 250.000 euro, meldt de curator.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een financieel pakket dat facturen in Word aanmaakt? Als het PDF o.i.d. was geweest, was de fraude al een stuk lastiger geweest.
Zeker niet goed te praten dat NH-Corporate Training de facturen wijzigde, maar het werd ze ook wel erg gemakkelijk gemaakt. Komt bij mij de vraag op of er meteen niet nog meer aan de facturen is aangepast.

Misschien een tip voor de makers van Exact om er ook gelijk iets aan te doen?

Juridisch gezien is dit een vorm van vervalsen van facturen. De bestuurders van NH zouden dus vervolgd moeten worden voor valsheid in geschrifte.

Facturen uitdraaien in PDF door Exact is alleen een oplossing als de PDF bestanden ook door exact beveiligd worden, anders kan je met elk willekeurig PDF pakket (Adobe Acrobat bijv) het PDF-je gewoon aanpassen.

Last but not least, als het PDF-je uiteindelijk geprint wordt, en je stuurt het als Ascii-Postscript naar de ' printer' die echter deze ascii-postscript als text in een bestand opslaat, ook dan kan je belachelijk eenvoudig de 11 getallen van een rekening aanpassen. Het is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

In exact echter zou de factuur als onbewerkbaar moeten zijn opgeslagen zodat de fraude altijd achterhaald kan worden.

Daarbij, ook wel erg laks van de bank, als ze 6 maanden lang de facturen wel krijgen, maar niets op de rekening zien verschijnen.

Tel hier bij op een medewerker die de boel voor ruim een 100k heeft opgelicht en je weet hoe het er daar aantoe ging.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-20T12:50:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.