Freelance ICT'er krijgt weer opdrachten

Niet alleen onderzoekers zijn positief, ook zzp'er ziet het weer zitten

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn redelijk positief over hun kansen op de ict-arbeidsmarkt. Dat blijkt uit navraag bij diverse freelancers. Meerdere eenpitters geven aan dat het aantal opdrachten toeneemt. Dit bleek ook al uit recent onderzoek van bemiddelaars Yer en IT-Contracts.

Hoewel onderzoekers in juni 2010 al aangaven dat de kansen voor freelancers in de ict weer toenemen, merkten de zzp'ers daar zelf toen nog weinig van. De tarieven zouden nog steeds onder druk staan. Daarin lijkt nu verandering te komen. Freelancers laten weten dat zij positiever zijn over de toekomst van de arbeidsmarkt en dat zij meer opdrachten krijgen.

'De afgelopen zes maanden is het gepubliceerde aanbod van opdrachten significant toegenomen', zegt it-architect Gershon Janssen. De freelancer zegt dat opdrachtgevers hem weer benaderen. 'Het is dus gemakkelijker geworden om nieuwe en goed passende opdrachten te vinden.'

Krentje uit de pap

Ook ict-consultant Eric van der Palen is positief. Hij merkt sinds de zomer dat het aantal opdrachten toeneemt en werkt aan diverse projecten. Toch is de situatie van de freelancer volgens Van der Palen nog niet zoals die was. 'Beloofde projecten worden uitgesteld en om het minste of geringste wordt gewikt en gewogen', zegt hij.

Het neemt niet weg dat freelancers positief gestemd zijn. Naast het toenemende aantal klussen, zouden de tarieven ook weer voorzichtig stijgen. Projectmanager ad interim Remco Comou denkt dat een bestaan als zzp'er niet voor iedereen is weggelegd. 'Als je als zzp'er het afgelopen jaar declarabel bent geweest, kun je het je wel veroorloven om een krentje uit de pap te scoren', aldus Comou. 'Je moet alleen wel stalen ondernemerszenuwen hebben.'

Vertrouwen

Onderzoekers van werving- en selectiebureau Yer merkten ook dat freelancers meer vertrouwen hebben in de arbeidsmarkt dan eerder dit jaar. Het percentage zzp'ers dat 'vertrouwen tot veel vertrouwen' heeft in hun arbeidssituatie lag de afgelopen twee kwartalen op 70 procent, terwijl dat aan het begin van 2010 nog 63 procent was.

Ook uit onderzoek van vacaturewebsite IT-Contracts bleek begin oktober dat opdrachtgevers nu vaker naar zelfstandigen zoeken dan in augustus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-15T16:18:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.