ZZP'er kan weer een krentje uit de pap scoren

Freelancers over het vullen van hun opdrachtenportefeuille

Onderzoekers melden dat freelancers het langzaamaan weer wat meer opdrachten krijgen. Ze kunnen weer kritischer zijn in het aannemen van klussen en de tarieven zouden minder onder druk staan. Freelancers uit Computables loopbaanpanel vertellen wat zij van de situatie vinden.

De meeste freelance ict'ers geven aan dat het vinden van opdrachten weer iets beter gaat. Toch vinden ze ook dat zzp'ers hun werk niet alleen moeten laten afhangen van het economisch tij, maar ook een beroep moeten blijven doen op hun ondernemersvaardigheden. Securityconsultant Maarten Hartsuijker heeft daar geen moeite mee: 'Ik heb sowieso maar weinig gemerkt van de crisis.'

Remco Coumou, projectmanager ad interim

De opdrachten liggen nog steeds niet voor het oprapen, maar er komt langzaamaan wel meer aanbod. Daarbij is zichtbaar dat de uurtarieven weer in een opwaartse trend zitten. Opdrachtgevers zijn en blijven zeer kritisch bij het matchen van opdrachten en kandidaten. Geen 100 procent match op kennis, kunde en ervaring betekent geen opdracht.

Als je als zzp'er het afgelopen jaar declarabel bent geweest, kun je het je wel veroorloven om een krentje uit de pap te scoren. Het is dan wel noodzaak om over stalen ondernemerszenuwen te beschikken. 'This game ain't for the faint hearted.'

Eric van der Palen, ict-consultant

Ik constateer een toename eigenlijk pas echt sinds de zomervakantie. Momenteel ben ik inderdaad druk met diverse projecten. Het is nog wel heel voorzichtig allemaal: beloofde projecten vertragen nog steeds of worden om het minste of geringste nog een keer gewikt en gewogen en uitgesteld.

Daarnaast merk ik dat de scope van opdrachten nog zeer beperkt is. Dit belemmert vaak in het leveren van kwaliteit, omdat de klant vaak de kern gedaan wil hebben en alles daaromheen eraf wordt geschaafd. Dit komt kwaliteit niet ten goede. Dat is jammer want we willen kwaliteit leveren, en nu 'doet de klant die laatste zaken zelf wel' (niet dus). Ik verwacht echter dat dat over enige tijd ook wel weer terugkomt.

Gershon Janssen, it-architect

Als zzp'er geloof ik in mijn kwaliteiten en heb ik altijd kritisch durven zijn. Een stukje ondernemerschap en een neus voor kansen helpt daarbij, ook als het economisch minder gaat. Ik beheer mijn opdrachtenportfolio dan ook actief door onder andere de markt te volgen. Feeds en mailings van bemiddelingsbureaus zijn goede hulpmiddelen.

De afgelopen zes maanden is het gepubliceerde aanbod van opdrachten significant toegenomen. De belangrijkste indicatie voor mij is echter dat ik weer word benaderd voor opdrachten. Het is dus gemakkelijker geworden om nieuwe en goed passende opdrachten te vinden.

Aart Merkelijn - De Boer, ict-consultant

Ik heb een vaste klant die behoorlijk continue expertise afneemt. De overige dagen krijg ik moeilijk gevuld, maar ik ben ook maar net begonnen en ik heb nog niet zoveel reclame gemaakt. Ik heb wel het idee dat er mogelijkheden zijn en ontstaan.

Maarten Hartsuijker, securityconsultant

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de afgelopen jaren in de opdrachtenstroom sowieso niet zo veel van een recessie heb gemerkt. Mijn motto is dan ook: blijf kritisch. Als je opdrachten blijft aannemen die goed bij je passen en waarin je kunt excelleren, dan zijn je klanten tevreden en komen ze vanzelf bij je terug. Als zzp'er moet je je kop boven het maaiveld uit durven steken. Dit neemt niet weg dat het natuurlijk prettig is als metingen uitwijzen dat bedrijven weer durven te investeren en de projectenportefeuilles weer voller gevuld raken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-19T10:20:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.