Ocom krijgt 50 ICT-vacatures niet ingevuld

‘Evenwicht tussen vraag en aanbod is helemaal weg'

Leverancier van internetinfrastructuurdiensten Ocom lukt het maar niet om vijftig openstaande ict-vacatures in te vullen. Gevolg is dat het bedrijf het juiste ict-personeel in het buitenland gaat zoeken. Op dit moment is er binnen Ocom vooral een sterke behoefte aan specialistisch ict-personeel, zoals developers, (functioneel) ontwerpers, testers en supporting engineers, maar er zijn ook diverse sales- en operations-functies vacant.

Bij Ocom, onder andere eigenaar van LeaseWeb, Evoswitch, FiberRing en DataXenter, zien ze de ict-markt stevig doorgroeien, maar blijft het aanbod van goed opgeleide ict'ers achter. ‘Al meer dan een jaar hebben we constant meer dan vijftig vacatures openstaan', zegt Con Zwinkels, medeoprichter en -eigenaar van Ocom. ‘Er zijn geen signalen dat dit op korte termijn anders wordt. Het is inmiddels een cliché, zeker gezien de hoeveelheid bedrijven die de laatste tijd communiceren over hun zoektocht naar personeel, maar het evenwicht tussen vraag en aanbod van ict-functies is helemaal weg. Door het gebrek aan aanbod zijn wij genoodzaakt onze mensen uit het buitenland te halen. In Nederland kunnen we ze gewoonweg niet vinden. Dit is absoluut een gemiste kans voor de Nederlandse arbeidsmarkt.'

Developers

Vooral het vinden van ontwikkelaars is voor Ocom een probleem. Reden hiervoor is dat veel bedrijven op zoek zijn naar deze specialisten. Dit blijkt ook uit Computables tweewekelijkse peiling, waaruit steevast blijkt dat er veel vraag naar developers is. In week vijf en zes was er zelfs het meeste vraag hiernaar in de Nederlandse online vacaturemarkt.

Zwinkels is van mening dat het tekort aan goed opgeleid ict-personeel op termijn ook effect heeft op Amsterdam als gunstige vestigingslocatie voor grotere bedrijven in het algemeen en ict-bedrijven in het bijzonder. ‘Wij zijn van mening dat Amsterdam langzaamaan uitgroeit tot een van de aantrekkelijkste vestigingsplaatsen voor bijvoorbeeld datacenters in Europa, vanwege de beschikbaarheid van ruimte en stroom en de aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange. Maar als de krapte op de ict-markt in dit tempo doorzet, heeft dit op termijn zeker effect op de populariteit van de randstad en in het bijzonder de regio Amsterdam als vestigingsplaats.'

Geen concessies

Bij Ocom is de gemiddelde doorlooptijd van een technische vacature twee tot drie maanden. Nu staan die vacatures vaak langer dan een jaar open. Het bedrijf zet verschillende wervings- en selectiemiddelen in, zoals personeelsadvertenties, werving- en selectiebureaus en verschillende social media. Om geen concessies aan de kwaliteit van het personeel te doen, zet Ocom geen interessante bonussen in om potentiële medewerkers te strikken. Het bedrijf werft liever persoonlijk en via selectie door het huidige personeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kwestie van geld: als je echt een marktconform salaris wilt betalen icm met goede secundaire arbeidsvoorwaarden en trainingen, dan komen de mensen wel. Ik vermoed dat dit ook weer krodillentranen zijn en dat men voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten.

Als ik het goed lees wil Ocom alleen vast personeel voor de gezochte specialisaties. Dat is in de huidige arbeidsmarkt inderdaad alweer een lastige uitdaging aan het worden.

In een tijd waarin flexibilisering van de arbeidsmarkt "hot" is en zowel werkgevers als werknemers vaak meer flexibiliteit wensen snap ik niet helemaal waarom men direct naar het buitenland uitwijkt wanneer vast personeel niet te vinden is. Is er geen enkele detacheerder of ZZP bemiddelaar te vinden die niet binnen een paar maanden deze posities kan invullen? Dat kan ik bijna niet geloven. Of is het gewoon een centenkwestie?

Ja, ik heb de vacaturesite van hen bekeken, maar ze willen zelf ook niets. Ze willen echt voor een dubbeltje op de voorste rij zitten. Want ze stellen dat ze geen w&s bureaus of detacheerders willen die met goede kandidaten komen, ook een detacheerder kan op deta-vast veel betekenen. Ik ben bang dat dit een z.g., speld in de hooiberg gaat worden!

Goede mensen trek je aan en behoud je met een fair en eerlijk aanbod, alleen "marktconform" kunnen ze overal krijgen en dan gaan ze liever niet in de file naar Amsterdam staan. Zoek het in secundaire arbeidsvoorwaarden en actieve carrièrebevordering.

En wat Rob zegt, in een tijd dat een heleboel IT'ers zelfstandig zijn geworden is het natuurlijk onzinnig om daar als staand beleid geen gebruik van te willen maken.

Last but not least: er is een overvloed aan zeer ervaren 50-plussers per direct beschikbaar. Maar ja, die willen ze ook niet.

Al met al: krokodillentranen. Onredelijke en onrealistische eisen/verwachtingen.

goede profs zijn zzp-er of interim consultant.
In de UK is de verhouding 60..80% professional vs 40..20% permanent.
Ook hier wil men voor dubbeltje op 2e rang zitten.
Kortom, relaas van hen is dubieus.

In de UK is ook een groeiend aantal ZZP'ers aan het overstappen naar vaste werkgevers, onder druk van de dalende tarieven die weer het gevolg zijn van buitenlandse kapers. De India-ers komen tegenwoordig naar de UK om tegen lagere tarieven daar te werken. Vergelijk dit met Polen in onze bouwsector...Dus mogelijk dat Ocom wil voorsorteren op deze trend?

' Job requirements:
Knowledge of English spoken and written is a pro'

Beetje een wervings issue, lijkt me. Of een communicatie issue. Of een language issue. Niet echt een IT issue.

Try a dictionary ...

Noem gewoon het bedrag wat je aan goed personeel wilt besteden.
Salaris marktconform, Wat is marktconform?
Markt conform is wat zon pak bepaald, jongens kom nou toch!!!!
Goedkoop is duurkoop weet je nog???

"Ocom wil voor een dubbeltje op de 1e rij zitten" was ook een goede titel geweest.

Betalen ze zo slecht, of zijn de overige arbeidsvoorwaarden gewoon erg ondermaats?

Net even gekeken: gewoon een salarisindicatie vermelden zoals bijvoorbeeld OTE helpt misschien ook wel. Ik ben net iets te vaak op gesprek geweest waarbij men later een salarisaanbod doet wat veel te laag is.

Zeg gewoon tussen welke grenzen het salaris ligt dan hoeven zowel sollicitant als zoekende partij geen tijd te verspillen...

Zoveelste onzin over "niet vervulbare vacatures"

Net gekeken: 1 ICT vacatures staat open bij Ocom:IT Projectleider!
en als je belt: is niet meer actueel...................
Prima Computabel! Leuk artikel!

Bij geen enkele vacature staat het salaris vermeldt. Te vaak heb ik tijd in een vacature gestoken terwijl later blijkt dat je erop achteruit gaat indien je switched.

Net als Marcel en Tho even op de site gekeken.
van de NU (14:46) 9 VACATURES zijn er 2 uit 2011 de overige zijn van juli 2010. Niet meer relevant lijkt mij en als deze plekken nog steeds niet zijn opgevuld. twijfel ik oprecht aan de levensvatbaarheid van dit bedrijf in de toekomst.

Dat Amsterdam (volgens OCOM)de beste vestigingsplaats is is ronduit belachelijk Ik ben niet van plan om elke dag 3 uur extra in te calculeren voor files en ongelukken op de A1 en A28! Als ik moet kiezen tussen tijd en geld, dan kies ik toch voor tijd.

OCOM nou toch.
Kwaliteit en kwantiteit genoeg in Nederland en van NL-komaf, maar ja, het is net wat anderen eerder al schreven: het mag niet te duur zijn. En communicatie met Oost-Europeanen ... als dat geen misverstanden, fouten, risico's en dure oplossingen gaat kosten .....

Als bemiddelaar is dit niet iets waar ik direct van opkijk. Een hoop bedrijven hebben vacatures 'openstaan' die dermate onrealistische eisen hebben dat deze nooit ingevuld zullen worden. Zo heb ik ook 100 posities openstaan bij ons eigen bedrijf voor zeer ervaren seniors die voor een minimum salaris willen werken :-)

Echter, in het geval van OCOM is dit niet het geval. Dat de vacatures nu nog vermeld is omdat het 'ongoing' vacatures zijn, er zijn dus meerdere posities zijn voor 1 vacature. Vanuit interne bron weet ik dat ze dit jaar al 20+ mensen hebben aangenomen. Met een dergelijke groei is het inderdaad moeilijk de goede mensen te vinden.

Zoals Kees al opmerkt, niet iedereen kiest voor het geld. Locatie ( mits je in de buurt woont ) de cultuur, werken met innovatieve technieken, of de dynamiek van een sterk groeiend bedrijf kunnen redenen zijn om een overstap te maken ook als je niet direct een sprong op je salarisstrook terugziet.

Persoonlijk heb ik wel respect voor bedrijven die op mensen willen aannemen op deze motivatie en niet iedereen wegkopen.

Hier moet ik toch wel even een teiltje bij pakken. Ocom kan zogenaamd geen personeel krijgen en kijkt daarom naar het buitenland. Ja, de 25-jarige HBO'ers met MCSE, CCNA, CCA en VCP en drie jaar werkervaring zijn inderdaad op. Dat het schaap met de vijf poten binnen afzienbare tijd niet meer voorradig zou zijn kon een kind je vertellen. Maar heb je wel eens in de databanken van het UWV gekeken, Ocom? Nee, he?

Want als het gaat om het opnieuw aannemen van de mensen die de afgelopen jaren het slachtoffer zijn geworden van kortzichtig personeelsbeleid in het bedrijfsleven, kijken de werkgevers stug de andere kant op. In plaats daarvan grijpen ze maar al te graag deze kans om aan superspotgoedkoop personeel te komen. En de goed opgeleide, ervaren en gemotiveerde Nederlandse werknemer ziet zijn kans weer naar het buitenland gaan.

Je maakt me niet wijs dat je helemaal niemand hebt kunnen vinden. Dat is gewoon een fopspeen om weer voor spotgoedkoop te gaan. Het is een grof schandaal dat de Nederlandse werknemer hierdoor opnieuw gepassseerd wordt.

Ach, een ervaren 40+ past vast niet in het profiel van dit bedrijf... Gelukkig werk ik nu bij een bedrijf waar men naar kwaliteiten en motivatie kijkt en niet naar leeftijd.

Laat ze dan maar serieus overwegen om een vestiging in het Noorden of Oosten van het land te openen. Daar zitten genoeg experts die eerder akkoord gaan met een iets lager salaris omdat de levenstandaard daar lager ligt.

Naar het buitenland gaan lijkt me enigzins overdreven.

Inderdaad totale onzin om in het buitenland te gaan zoeken, er zijn voldoende toppers beschikbaar enkel moet je het zoeken laten doen door de professionals. Er zijn voldoende tools beschikbaar om ze te bereiken, sterker nog wij zijn eigenaar van 1 van deze tools. Daarnaast moet je een pakket met actieve en secundaire voorwaarden hebben wat het voor de medewerker interessant genoeg maakt. Ik weet uit mijn hoofd 3 bedrijven te noemen die ze zo op de "plank" hebben staan.

Hebben ze al eens op LinkedIn gekeken.
1 oproep aldaar levert je genoeg reacties op om je probleem aan ICT 'ers op te lossen...

Even voor alle mensen die OCOM afkraken hierboven.
OCOM is niet schuw voor 40plussers, als je je jong voelt ben je van harte welkom. Vorige week is er iemand van 62 aangenomen!

Ook zijn er genoeg Nederlandse professionals in dienst hier.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-21T11:39:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.