'VAR-verklaring creëert onzekerheid'

IT Staffing-directeur komt voor zzp'er op

Zelfstandigen die werken met een VAR-verklaring, lopen het risico dat de Belastingdienst tot vijf jaar na afgifte de verklaring anders kan beoordelen. Dat kan grote financiële gevolgen hebben voor de zelfstandige, die dan achteraf loonbelasting en sociale premies moet betalen. Directeur Wessel van Alphen van detacheerder IT Staffing vindt dat deze onzekerheid moet worden weggenomen.

Directeur en eigenaar Wessel van Alphen van detacheerder IT Staffing vindt het van de gekke dat de VAR-verklaring waarmee zelfstandigen werken de opdrachtgevers wel beschermen, maar de zelfstandige opdrachtnemer niet. ‘Wie kan er beter vertellen wat zijn arbeidsrelatie is dan de zelfstandige zelf? Hij moet die verklaring zelf kunnen afgeven en het moet hem dezelfde bescherming geven als de opdrachtgever.'

Dat de VAR-verklaring nu een eenzijdige werking heeft die alleen de opdrachtgever beschermt, leidt tot ingrijpende gevolgen voor zelfstandigen. ‘Er worden nu rechtszaken over gevoerd. Het blijkt dat de Belastingdienst tot maximaal vijf jaar na het afgeven de verklaring anders kan beoordelen.'

Externen

Van Alphen weet waarover hij spreekt, hij was betrokken bij de discussie rond de huidige Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), die in 2005 werd ingevoerd. ‘Die was vooral bedoeld om de onzekerheid voor opdrachtgevers weg te nemen. Grote ondernemingen die veel externen inhuurden, kregen te maken met torenhoge naheffingen. Overleg tussen de werkgeversvereniging VNO-NCW en de fiscus heeft toen de VAR opgeleverd. Nu is de zelfstandige aan de beurt om te worden beschermd.'

De VAR is een van de onderwerpen die worden besproken ter voorbereiding van de zogeheten vrijplaats in de ict-sector, waarover werkgevers, werknemers en zelfstandigen spreken op initiatief van FNV Zelfstandigen. De vrijplaats moet een flexibelere manier van werken mogelijk maken en daarbij speelt inzet van de zelfstandig opdrachtnemer een belangrijke rol. 'Dat het een initiatief is van de FNV wil niet zeggen dat wij naar de pijpen van de vakbond dansen', zegt Van Alphen.

Vrijwilligheid

Lezers van Computable reageerden afwijzend op de gesprekken. ‘Ik heb niet gekozen voor zelfstandigheid om allerlei nieuwe regeltjes over mij heen te krijgen', was de algemene teneur. Van Alphen: ‘Alles wat wij geregeld willen hebben, is natuurlijk op basis van vrijwilligheid van het individu. De vrijplaats geeft de mogelijkheid en vrijheid de zaken zo in te richten dat de belangen van alle partijen zijn gewaarborgd en dat er helderheid, duidelijkheid en stabiliteit komt.'

Tussen de onderwerpen die besproken worden zitten volgens Van Alphen meerdere ‘interessante dingen', zoals plannen voor permanente bijscholing. ‘Of mensen een leven lang willen leren, maken zij natuurlijk zelf wel uit. Maar laten wij in elk geval iets neerzetten waardoor het kan, ook voor zelfstandigen. We bouwen aan een huis, waarin iedereen kan wonen. Goed voor B.V. Nederland.'

Slappe tijden

Het valt hem op dat de vakbonden die aan tafel zitten vooral werknemers willen beschermen, werkgevers willen juist flexibeler met werknemers omgaan. ‘Die willen bijvoorbeeld werken met competence centers, en in slappe tijden hun medewerkers ook inzetten voor klussen bij andere organisaties.'

Van Alphen ziet de arbeidsmarkt voor zzp'ers de komende jaren steeds laagdrempeliger worden. Niet iedereen binnen de ict-sector zal als zelfstandige aan de slag willen, dat begrijpt hij ook wel. ‘Maar dan kunnen wij wel ervoor zorgen dat het voor beide typen werkers - werknemers en zelfstandigen - gewoon goed geregeld is.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik begrijp dit opmerkingen in dit artikel niet. De VAR gaat toch alleen over de sociale premies, niet over de loonbelasting? Elke ZZP-er moet altijd al loonbelasting betalen over zijn inkomen, met of zonder VAR.

@Willem
VAR gaat over de arbeidsrelatie. Dus over belasting (inkomsten of loon) en over sociale premies. Welke dat hangt af van welke VAR je hebt. Bijvoorbeeld VAR-WUO is Winst uit onderneming dan geen Sociale Premies en geen loonbelasting. Wel inkomstenbelasting. Loonbelasting is wat een werkgever aan belasting inhoud op een werknemer. Inkomstenbelasting is wat een ondernemer moet afdragen over de netto-winst.

Vrijwillig? Niks vrijwillig. Gedwongen door opdrachtgevers die bang gemaakt zijn door tussenburo's met indianen verhalen over de VAR.

Ik heb deze navorderingen agv een herbeoordeling van ondernemerschap door de Belastingdienst ook gekregen in 2010. De Belastingdienst kan tot 5 jaar terug naheffen. Dat kan in de vele tienduizenden euro's lopen. Gelukkig heb ik mijn zaak gewonnen... maar anders had ik grote schade geleden. Wessel van Alphen heeft groot gelijk.. de onzekerheid voor ZZP-ers is hoog en het is tijd dat hier iets aan gedaan wordt!

Dit artikel roept vragen op.

Het is namelijk zo dat er voor de opdrachtnemer geen risico kan zijn, er valt helemaal niets na te heffen.

Indien er naheffing zou kunnen plaatsvinden dat is dat alleen bij de opdrachtgever, de opdrachtnemer betaald namelijk zijn belastingheffing en premies werknemersverzekeringen via de aangifte inkomstenbelasting.

Via de wet ketenaansprakelijkheid lijkt het vooral in het belang van de opdrachtgever (hier: IT Staffing / dhr van Alphen) om risico's te beperken. IT Staffing komt op voor zichzelf, hetgeen begrijpelijk is, maar journalistieke meerwaarde zie ik niet.

Vervolgens is het risico dat wordt genoemd niet af te dekken, indien een ondernemer deelneemt aan het economisch verkeer is er altijd risico,dat is namelijk inherent aan het ondernemen. Indien men dit “ondernemersrisico” gaat wegnemen, dan ontstaat er (weer) een werkgever/ werknemer situatie, en die wilde we nu juist niet....?!

Verwarrend stuk. Het suggereert een belangeloze voortrekkersrol in iets dat niet te repareren valt. Dat is twee keer van de padje af.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-21T08:03:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.