iPhone zakelijk te beperkt

Dit artikel delen:

De Mac die-hards zijn weer opgewonden: de iPhone zou een belangrijke concurrent worden voor de BlackBerry. Diezelfde groep blogt er op los dat Nokia een zware slag te verduren zal krijgen. Marktonder-zoekers als Gartner en InStat zijn niet onder de indruk.

De iPhone is een quad-band gsm met touchscreen, e-mail en webbrowser, en een ingebouwde (niet vervangbare) batterij. Het toestel heeft maximaal 8 GB niet uitbreidbaar geheugen. Het heeft een ingebouwde iPod, een sensor die automatisch het scherm draait als een filmpje of foto wordt getoond, een camera en een heleboel software: toeters en bellen die vooral consumenten zullen aanspreken. Het ding draait op Mac OS X – wat op zich wel een prestatie is – en wordt verkocht voor net geen 500 dollar voor de 4GB-versie.

De Amerikaanse analist InStat ziet daarom al meteen een probleem: veel te duur, want de gemiddelde gsm-koper geeft geen 500 dollar aan een mobieltje. Carolina Milanesi, principal analyst Mobile Devices & Consumer Services bij Gartner, ziet nog andere problemen. “Waar ze het vandaan halen dat de iPhone de concurrentie aankan met BlackBerry is me een raadsel”. Ze stelt dat de iPhone op alle vlakken te licht is als zakelijk werktuig: “Er zit geen presentatiesoftware op, geen tekstverwerker of spreadsheet. Er is geen integratie met een externe e-mailservice, en wie Microsoft Exchange ermee wil combineren, wens ik veel geluk toe.”

Milanesi is er van overtuigd dat de iPhone alleen het gehypte succes zal kennen als je de telefoniefunctie naar het achterplan verschuift en het toestel als een ‘entertainment-device’ beschouwt. “Maar zelfs dan zullen de Europese operatoren minstens 3G willen.”

Op de vraag of freelancers, vrije beroepen en andere zelfstandigen de iPhone toch niet als zakelijke telefoon zullen kunnen gebruiken, zegt Milanesi laconiek: “Ik denk het niet, nee. Want zelfs het door Apple als revolutionair beschreven touchscreen is niet populair bij zakelijke gebruikers – zeker niet als je met je vingers moet typen.” In bedrijven waar een Mac-cultuur heerst kan dat meevallen. Het Canadese Marketcircle, dat relatiebeheer ontwikkelt voor Mac OS X, heeft al aangekondigd dat ze de iPhone zullen ondersteunen voor het synchroniseren van agenda’s en contacten. Zij zien de iPhone eerder als een pda die toevallig ook telefoonfunctionaliteit heeft.

Mensen die de iPhone dagelijks gaan gebruiken, kunnen hem beter niet laten vallen, want het touchscreen lijkt erg kwetsbaar. En dan is er nog de naam: Cisco voert de naam iPhone al en zal het gebruik van de naam door Apple waarschijnlijk niet zomaar toestaan: Apple zegt wel gerust te zijn dat het een eventueel proces zal winnen ‘omdat de naam iPhone voor een VoIP-toestel belachelijk is’, maar wie het eerst komt het eerst maalt. Misschien is het beter de iPhone om te dopen tot ‘PhonePod’ of iets dergelijks.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-19T00:00:00.000Z Erik Vlietinck
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.