ISO wijst eigen wifi-standaard China af

Dit artikel delen:

De International Standards Organisation (ISO) weigert de door China zelf ontwikkelde standaard WAPI voor wifi-beveiliging te benoemen tot internationale standaard. De ISO kiest voor IEEE 802.11i. Ondertussen gaat China door met de eigen ontwikkeling.

China had zijn WAPI (Wired Authentication and Privacy Infrastructure) in oktober ingediend bij de ISO voor snelle goedkeuring. Die technologie nam het daarbij op tegen 802.11i, die middels een open proces is ontwikkeld en via de IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) al veel steun genoot.

802.11i kreeg de steun van 86 procent van de ISO-leden, terwijl WAPI slechts 22 procent steun had (sommige ISO-leden steunden beide voorstellen). Dit blijkt uit documenten waar nieuwssite EE Times de hand op heeft gelegd. De ISO maakt de resultaten van de stemming deze week pas bekend.

Tegenstanders van WAPI maken zich zorgen over de relatief gesloten ontwikkeling ervan. Daarnaast zijn WAPI en 802.11i in hun huidige vormen niet compatibel. De ISO schrijft WAPI niet totaal af; een groep leden ziet toekomst in een samensmelting van de twee technologieën. Daarbij zal 802.11i echter de basis vormen.

China heeft nu een WAPI-alliantie opgezet van tweeëntwintig grote Chinese computer- en telecombedrijven, waaronder pc-fabrikant Lenovo. Eerder was er al een politieke rel doordat China de eigen standaard verplicht wou stellen voor buitenlandse bedrijven en leveranciers die willen opereren in het grote land. Die eis is in april vorig jaar geschrapt na lobby-activiteiten door Washington. Dit conflict kan nu weer oplaaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-14T10:12:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.