Casema start WiMAX-experiment in Brabant

Dit artikel delen:

Casema start in januari in het Brabantse Eersel een praktijkproef met WIMAX. Een veertigtal proefpersonen kan dan draadloos internetten. Er zal worden geexperimenteerd met telegeneeskunde en beveiliging, zo vertelde Mirko Mensink, directeur Strategie & Partnership Management van Casema gisteren op het congres Telecom Time in Utrecht.

Casema nam eerder dit jaar de zogenoemde WLL-licentie over van Versatel. Die deed daar niets mee. De licentie werd weliswaar verpand aan een Rotterdamse bedrijf, maar bleef onbenut. WIMAX leek even een grote belofte voor de zakelijke markt, maar daar waren al voldoende communicatie-oplossingen.

Casema streeft echter naar landelijke dekking, als aanvulling op de dienstverlening die de kabelaar samen met zijn nieuwe partners Essent Kabelcom en Multikabel gaan aanbieden. Zo kunnen de kabelaars concurreren in gebieden waar UPC nu nog een monopoliepositie heeft.

Casema wil WIMAX niet alleen voor internetdiensten inzetten, maar ook voor mobiele telefonie (Voip) en televisie. Er zal onder meer worden samengewerkt met Motorola en Samsung.

De praktijktest is vooral bedoeld om een signaal af te geven naar de markt dat Casema WIMAX serieus neemt. "In sommige landen, zoals Frankrijk, wordt deze draadloze technologie al breed ingezet," zegt Mensink.

Maar de huidige licentie is niet toereikend voor deze plannen. Casema heeft een licentie op de D-variant van WIMAX. Daarmee kunnen alleen punt-tot-multipunt-verbindingen worden opgezet. De E-variant werkt met cellen zoals UMTS. Volgens Mensink is met een cel theoretisch een bereik van wel 75 kilometer mogelijk, waarbij transmissienelheden tot wel 100 Mb/s kunnen worden gehaald. "Voor televisie heb je kleinere cellen nodig."

Volgend jaar wordt er een veiling voor de E-variant uitgeschreven. Het is dus niet gezegd of Casema de licentie krijgt. Mensink vermoedt dat UPC ook zal gaan bieden. Mensink: "Het feit dat ze afgelopen zomer interesse hadden voor Alcatel, dat sterk in deze markt zit, wees daar al op."

Casema kan ook rekenen op concurrentie van KPN met HSDPA. Eelco Blok, lid Raad van Bestuur van KPN, benadrukte gisteren nog eens dat het bedrijf de afgelopen tijd in hoog tempo zijn UMTS-netwerk heeft opgewaardeerd naar deze razendsnelle variant van mobiel internet. KPN kan volgens eigen zeggen nu negentig van de Nederlandse bevolking voorzien van snel mobiel internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-13T09:08:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.