Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Sweetspot computing, de nieuwe trend

Dit artikel delen:

De notebookeigenaar heeft drie mogelijkheden om ‘connected' te zijn: wired, wireless of via een hotspot. Er waren voor een grote groep notebookgebruikers altijd barrières om wireless te gaan werken. Dan wel was het te duur, dan wel te langzaam.

De snelheid is inmiddels opgelost met nieuwe externe pc-kaarten en de ingebouwde HSDPA/HSUPA-variant (Sierra Wireless, Option, e.d.). Hiermee zijn snelheden tot 7.2 Mbps download en 2.0 Mbps upload mogelijk. De operators zullen voor het einde van dit jaar al deze snelheden kunnen aanbieden.

Al enige tijd is Nederland een voorloper als het gaat om wired connectivity. 86 procent van elke mobiele gebruiker heeft de beschikking over een adsl-verbinding en maakt daarbij waar nodig gebruik van hotspots om onderweg online te geraken. Op het gebied van wireless connectivity loopt Nederland achter. Slechts 11 procent maakt gebruik van een data-abonnement om op die manier ongelimiteerd en overal toegang te hebben tot zijn/haar e-mail, bestanden en internet. Het afsluiten van een abonnement is denk ik één van de oorzaken van het lage aantal gebruikers. De kosten ten opzichte van het gebruik worden hier zorgvuldig afgewogen. Door de snelle wired verbindingen thuis en op het werk is alleen de echte ‘mobile warrior' gebaat bij een abonnement. De normale mobiele gebruiker heeft de afweging gemaakt om onderweg dan wel in te loggen op een hotspot of gewoon even te wachten tot er weer thuis of op het werk kan worden gesynchroniseerd.

KPN, T-Mobile en Vodafone komen de komende maanden met een prepaid datamogelijkheid. Hiermee krijgt de ‘normale' mobiele gebruiker veel makkelijker toegang tot de ultieme mobiliteit. Ik noem het sweetspot computing, omdat de huidige gebruikers die tegen een vast abonnement waren omdat het daadwerkelijke verbruik het niet toestond een relatief hoog bedrag te betalen, niet meer aangewezen zijn op de dure hotspot's. Ten tweede is daar de gebruiker die toch een abonnement nam zonder daarbij op de kosten te letten. Hij krijgt waarschijnlijk een aangename kostenreductie voorgeschoteld. En er is nog een derde doelgroep onaangesproken waar er een sluimerende behoefte was aan connectiviteit, maar de abonnementen te duur vonden en de hotspots te moeilijk.

Er komt hiermee een nieuwe gebruiker aan. Zij die gebruikmaken van sweetspot computing en daar waar nodig even kan synchroniseren met zijn of haar werk én met het thuisfront. Ik weet dat ik er de komende zomer gebruik van zal maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-02T13:34:00.000Z Martijn Boermans


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.