Worldmax levert Amsterdams WiMAX op

Dit artikel delen:
I amsterdam

WiMAX-leverancier Worldmax heeft een beperkte versie van zijn snelle draadloze netwerk met dekking in Amsterdam gepresenteerd. Binnen drie jaar moet de volwaardige dienst in het hele land beschikbaar zijn.

Worldmax, een Nederlandse aanbieder van mobiele WiMAX, heeft vandaag zijn eerste product op de markt gebracht. Het is een uitgeklede versie van de snelle mobiele internettechnologie met alleen dekking in Amsterdam. Aerea, zoals de dienst heet, is het allereerste mobiele WiMAX-product ter wereld dat commercieel wordt uitgebaat. Andere operators bieden de draadloze dienst alleen op een vaste locatie. De presentatie vond plaats tijdens het WiMAX Forum Global Congress 2008 in de Amsterdamse RAI.

Algemeen directeur Jeanine van der Vlist van Worldmax legt uit aan Computable uit dat haar bedrijf de dienst gefaseerd invoert in Nederland. Amsterdam is eerst aan de beurt met een uitgeklede versie met een beperkte dekking binnenshuis. De onderneming heeft momenteel 36 zendmasten in de stad en verwacht er in augustus 65 te hebben. "Na de zomer volgt een volledige lancering voor Amsterdam. We streven naar landelijke dekking binnen drie jaar." Op dit moment werk Aerea nog niet op de besturingssystemen Windows Vista en  Mac OS X. Dat moet volgens Van der Vlist wel mogelijk zijn na de zomer.

Mobiele internettelefonie

Het zijn vooral particuliere gebruikers voor wie het product interessant is. "Maar ook de kleine zakelijke gebruiker zal interesse hebben. Enige nadeel is dat het nog niet buiten Amsterdam werkt", vertelt Van der Vlist. Volgens de directeur is er grote vraag naar snel mobiel internet. "Het gebruik van internet verandert. Mensen downloaden veel meer en kijken video. Er is een nieuwe markt aan het ontstaan." Ze verwacht ook veel van het gebruik van mobiele internettelefonie, die door de breedbandtechnologie WiMAX mogelijk is. "Dat zal op termijn een grote bedreiging worden voor de traditionele telecombedrijven."

De voormalig algemeen directeur van computerfabrikant Dell heeft, net als veel andere deelnemers aan het WiMAX Forum Global Congress 2008, geen hoge pet op van de technologische concurrent Long Term Evolution (LTE). Van der Vlist: "Er is nog steeds geen standaard afgesproken voor LTE. En dat terwijl de WiMAX-standaard al in 2006 verscheen. Het duurde vervolgens nog ruim twee jaar om het netwerk en de hardware op te bouwen. Voordat LTE goed en wel in bedrijf is, zijn wij al veel verder." Toch verwacht ze er over vijf jaar in Nederland niet alleen twee of drie WiMAX-aanbieders zijn, maar ook een enkele beginnende LTE-leverancier. Tegen die tijd verwacht ze dat mensen het heel normaal vinden om met hoge snelheid te internetten en gebruik te maken van internettelefonie.

Ontmantelde masten

Worldmax maakt op veel locaties gebruik van de ontmantelde masten van telecomaanbieder Telfort. Binnenkort komen ook de masten van Orange beschikbaar. Bij Worldmax werken momenteel veertig mensen. Het bedrijf maakt gebruik van de WiMAX 802.16e-2005 technologie. 16e kan, in tegenstelling tot de eerdere standaard 802.16d, worden gebruikt voor mobiel draadloos internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-17T15:03:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.