Microsoft deelt werkgroep-protocol Windows

Dit artikel delen:
xp desktop

Microsoft doet weer een stap om Windows meer interoperabel te maken.

De Europese Commissie heeft Microsoft eerder al gemaand informatie over zijn protocollen breed te delen. Later is daar een veroordeling bijgekomen. Microsoft stelt die informatie altijd al te hebben gedeeld, maar doet dat nu nog iets meer.

Microsoft heeft een overeenkomst gesloten met open source-organisatie Protocol Freedom Information Foundation (PFIF) voor het delen van zijn werkgroep-protocol voor Windows. Het gaat om Microsofts uitbreiding van het SMB-protocol (Server Message Block), oorspronkelijk uitgevonden door IBM. De Europese Commissie legde Microsoft in maart 2004 een boete op én de verplichting protocolinformatie te delen. Die antitrustzaak is afgelopen oktober tot een einde gekomen.

Tot op heden konden andere besturingssystemen niet zomaar net zo goed op Windows-werkgroepservers aanhaken als Windows zelf. Het open source-project Samba heeft Microsofts SMB-verbeteringen zelf uitgevogeld (reverse engineering) door het netwerkverkeer van en naar Windows-pc's te analyseren. Samba loopt daardoor in theorie het risico van incompleetheid en inconsistentie. Dat is voor data-overdracht van en naar bestandsservers geen aanrader.

Open source-voorstanders stellen dat Samba prima voldoet, maar het Samba-ontwikkelteam zelf is tevreden over de nu bereikte informatie-uitwisseling. De door PFIF gesloten overeenkomst, waarvoor het eenmalig 10.000 euro betaalt aan Microsoft, is namelijk ook geldig voor Samba. PFIF dient als een bedrijfsentiteit voor het open source-project, dat geen formele zakelijke status heeft.

De documentatie voor het werkgroep-protocol bedraagt bijna 15.000 pagina's. Ontwikkelaars hoeven niet te vrezen voor doorspitwerk, want de documentatie blijft beperkt toegankelijk; voor PFIF en het Samba-team. De broncode van implementaties van dit procotol mag wel openbaar worden gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-28T07:21:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.