Ethernet gaat naar 100 Gbps

Dit artikel delen:

Bedrijven willen meer bandbreedte, een lager energieverbruik en geavanceerder netwerkapparaten. De IEEE-werkgroep voor ethernetstandaarden houdt met al die wensen rekening bij het ontwikkelen van nieuwe standaarden.

Ethernet bestaat al vijfendertig jaar, maar de ethernetwerkgroep van standaardenorganisatie IEEE werkt nog steeds aan verbeteringen. In de pijplijn zitten onder andere een snelle ethernetstandaard voor de eerste mijl tussen de kabelprovider en de klant, een Power over ethernet (PoE)-standaard met een hoger vermogen, een energiezuinige ethernetstandaard, en zoals te verwachten valt: sneller ethernet. Vanaf begin 2010 liggen ethernetsnelheden van 40 Gbps en 100 Gbps in het verschiet.

Hoger voltage

Behalve aan een energiezuinige ethernetstandaard, werkt de IEEE aan een minder groene standaard: P802.3at. Deze nieuwe Power over ethernet (PoE)-standaard zorgt ervoor dat netwerkapparaten via de ethernetkabel 25,5 Watt stroom krijgen aangeleverd.

De huidige PoE-standaard, 802.3af-2003, kan niet meer dan 12,95 Watt aan een apparaat leveren. Volgens David Law, voorzitter van de ethernetwerkgroep van de IEEELaw en consultant bij 3Com, is dat niet meer genoeg voor bepaalde toepassingen: "PoE is interessant voor netwerkapparaten op lastige plaatsen, zoals bijvoorbeeld een draadloos access point aan het plafond of een beveiligingscamera die buiten hangt. Het aanleggen van een nieuwe stroomaansluiting op dat soort plekken kost vaak meer dan het hele netwerkapparaat. Bovendien moet je in plaats van de netwerkman ook nog de electriciën laten komen. PoE lost dat op, doordat netwerkapparaten stroom krijgen via de netwerkkabel. Het punt is alleen dat nieuwe netwerktoepassingen steeds meer stroom gaan vragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor van afstand bestuurbare beveiligingscamera's die naast het maken van videoopnames ook kunnen inzoomen en draaien."

De P802.3at-standaard is onder voorwaarden aangenomen door de ethernetwerkgroep tijdens de plenaire vergadering van november. De nieuwe standaard wordt naar verwachting in september 2009 geratificeerd.

100 Gbps

Law: "Elke anderhalf jaar moet de bandbreedte worden verdubbeld in het hart van de ethernet-netwerken van grote ondernemingen, internet exchange en internet service providers. Dat wordt veroorzaakt door de voortdurende groei in gebruikers, applicaties en toegangstechnologieën. De bandbreedte die nodig is voor servers wordt bepaald door andere factoren, zoals geheugen- en bustechnologie. In dat soort omgevingen is elke twee jaar een verdubbeling nodig van de bandbreedte."

Om te voldoen aan de noden van deze twee groepen van professionele gebruikers werkt de IEEE ethernetwerkgroep aan twee nieuwe snelheden, beiden onder de vlag van P802.2ba: 40 Gbps- ethernet en 100 Gbps-ethernet. De 802.3ba-standaard moet begin 2010 een officiële standaard worden.

Sneller ethernet

Law: "De eerste mijl, het laatste deel van de verbinding vanaf de telecom- of internetprovider naar het huis of bedrijf van de klant, was al overbrugd met P802.3ah-2004. De volgende stap is P802.3av. Deze netwerktechniek heeft een transmissiesnelheid die tien keer zo hoog is: 10 Gbps." De standaard komt zowel symmetrisch (10 Gbps upstream, 10 downstream) als asymmetrisch (1 Gbps upstream, 10 downstream) beschikbaar.

Als alles goed gaat, wordt 802.3av in september 2009 officieel tot standaard verheven. Deze ethernetstandaard is bedoeld voor de verbinding vanaf de telecom- of internetprovider naar het huis of bedrijf van de klant. Volgens Law gaat 802.3av het het gebruik van ip-tv en video on demand stimuleren.

Law: "Telecomoperators zijn met deze technologie goedkoper uit. Dat komt doordat gebruik wordt gemaakt van één enkele glasvezelkabel in plaats van een verzameling point-to-point-verbindingen."

David Law

David Law is consultant bij 3Com. Daarnaast is hij voorzitter van de ethernetwerkgroep (802.3) van standaardenorganisatie IEEE.

IEEE

Het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE, in gesproken taal aangeduid met eye-triple-e) is een internationale non-profit organisatie voor de vooruitgang van techniek op het gebied van elektricteit.

Van 8 tot en met 13 november vond in Texas de plenaire vergadering plaats van alle IEEE-werkgroepen die standaarden ontwikkelen voor Local Area netwerken (LANs) en Wide Area netwerken (WANs).
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-24T07:08:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.