Surfnet krijgt 32 miljoen voor glasvezelnetwerk

Dit artikel delen:

Surfnet krijgt 32 miljoen euro voor het ontwerpen en bouwen van Surfnet7, een innovatief glasvezelnetwerk. De subsidie komt uit het Fonds Economische Structuurverwerking (FES). 'Project Gigaport3' loopt van 2009 tot 2012. Het netwerk bouwt voort op Surfnet6, dat eind 2008 werd opgeleverd. Surfnet ontving de Beste Business Case 2009- Award van Computable voor de ontwikkeling van dit netwerk.

Voorloper Surfnet6 is een hybride netwerk voor zowel groot- als kleingebruikers . Met een hybride netwerk is het niet alleen mogelijk om op de gangbare internetmanier dataverkeer te 'routeren' oftewel doorsturen via op dat moment beschikbare wegen over het internet, maar ook om zogenaamde 'lichtpaden' te creëren. Met een lichtpad wordt een vaste route over het internet gereserveerd voor een bepaalde toepassing of gebruiker. 'Hadden we niet voor een hybride netwerk gekozen dan hadden we het netwerk zo moeten inrichten dat de grootgebruikers de kleine gebruikers niet overrulen. Dat zou niet te betalen zijn geweest', zei Surfnet-directeur Erwin Bleumink eerder in Computable.

In het nieuwe netwerk wil Surfnet de flexibiliteit en hanteerbaarheid van lichtpaden vergroten door nieuwe netwerkstandaarden te gebruiken. Ook wordt de dienst uitgebreid, zodat applicaties zelfstandig - dus zonder tussenkomst van een gebruiker - een lichtpad kunnen opzetten. Andere verbeteringen zijn de inzet van nieuwe fotonische technologie en professionalisering van het internationale knooppunt Netherlight.

Surfnet6

Surfnet6 wordt gebruikt door onderzoekers om een directe dataverbinding over glasvezel te kunnen opzetten tussen twee punten in het Surfnet-netwerk, zonder tussenkomst van routers. Tot de gebruikers van dit netwerk behoort onder andere Astron. Dit Nederlandse instituut voor radio-astronomoie wisselde vroeger beelden van radiotelescopen uit per post, nu gebeurt dat via het netwerk. Ook DigiBOB, het Digitaal BevolkingsOnderzoek Borstkanker gebruikt de verbinding, voor het beoordelen van röntgenbeelden op afstand.

Beste business case 2009

De redactie van Computable zoekt naar de beste business case van het jaar 2009. Een vakkundige jury buigt zich over voorgedragen cases en kiest de uiteindelijke winnaar.

Via een invulformulier kunnen bedrijven hun business case bij Computable aandragen. Uiteraard zijn business cases van afgeronde projecten welkom, maar ook de business cases van nog lopende of nog te starten projecten zijn welkom. Zolang de business case of het project maar linkt aan het jaar 2009.

Het aanmelden van business cases kan tot en met 20 januari 2010. In april 2010 worden de beste business cases van 2009 bekendgemaakt, mede in de jaargids Computable Business Cases 2010.

Meld nu jouw business case aan!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-17T11:28:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.