IPv6 mist killer content voor snelle invoering

Het internetprotocol versie 6 (IPv6) mist zogeheten 'killer content' waardoor het snel door bedrijven en organisaties zal worden ingevoerd, aldus Computable-expert Paul Boot. Hij sprak met drie collega's over IPv6 tijdens een rondetafelsessie die Computable organiseerde in zijn stand op de vakbeurs Infosec in de Jaarbeurs Utrecht.

Bij 'killer content' die internetgebruikers tot een overstap zou dwingen, denkt Paul Boot van Bateau Knowledge aan Youtube-filmpjes die alleen in hoge resolutie via IPv6 worden aangeboden. 'Als Youtube-eigenaar Google daarvoor zou kiezen, dan zou de overgang hard gaan', aldus Boot.

Bij het opraken van IP-adressen voor het IPv4-protocol zullen bedrijven en organisaties wel langzaamaan steeds meer de pijn voelen doordat zij niet langer al hun klanten kunnen bedienen. Maar, zo stelt Computable-expert Harold Schoemaker van Schoemaker IT, anders dan bij het millenniumprobleem is er geen harde deadline. De huidige apparatuur draait heus nog wel even door onder IPv4. 'Dat maakt dat er op dit moment nauwelijks een business case te maken is voor een overstap naar IPv6'.

Hosting providers

Volgens Boot zijn op dit moment vooral hosting providers bezig met een overstap. Enkele providers bieden hun klanten al internettoegang via IPv6. 'Voor hen is wel een duidelijke business case te maken. Hun klanten verwachten toegang tot het hele internet, niet alleen een deel.'

Door het uitstellen van een overstap verliest een organisatie het contact met de rest van de wereld.  Bijvoorbeeld in Azië is IPv6 al wijdverbreid. 'Daar is het gebruik van IPv6 gewoonweg ontploft', zegt Boot tot slot. 'Oorzaak is de snelle uitrol van telecomnetwerken. Bij de aanleg worden die al voor IPv6 geschikt gemaakt.'

Infosec

Computable houdt tijdens de vakbeurs Infosec acht rondetafelsessies met Computable-experts. Aan de sessie over IPv6 namen deel: Paul Boot (Bateau Knowledge), Harold Schoemaker (Schoemaker IT), Joost Tholhuijsen (Tholhuijsen Consultancy) en Edwin Vos (NiVo Network Architects).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een aantal NNTP providers testen momenteel hun platforms op ipv6. Gratis downloaden dus...

Nouja als streaming providers kiezen voor multicast over IPv6, dan zullen ISPs binnen de kortste tijd ook wel meegaan, want die zitten natuurlijk ook niet te wachten op meerdere verkeersstromen terwijl er maar eentje nodig is.

Klinkt als iets wat de publieke omroep zou kunnen initieren samen met Surfnet.

Kijk, dat hoor ik nu graag. Jammer alleen dat het invoeren van multicast over IPv4 door de meeste op SURFnet aangesloten instellingen, al een lastige zaak is. Het invoeren van multicast over IPv6 zal dan wel een uitdaging. Ook voor de meeste ADSL providers is invoering van multicast nog een brug te ver.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-03T15:03:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.