Sun werft ontwikkelaars met Java en JavaFX

Sun streeft naar dominantie in opkomende mobiele platformen. Op JavaOne belicht Sun vooral de rol van open source Java en het nieuwe JavaFX, maar Solaris volgt.

Java is nu werkelijk open source onder de GPLv2 licentie. Sun lost daarmee de vorig jaar op JavaOne gedane belofte in. Jonathan Schwartz had toen net de leiding bij Sun overgenomen van Scott McNealy. Dit jaar laat Schwartz op het ontwikkelaarscongres in San Francisco vooral Rich Green aan het woord, de softwaretopman die hij een jaar geleden binnenhaalde.

Schwartz en Green schuiven zorgen binnen Sun over een open source-strategie aan de kant. "Het was een zeer gemakkelijke beslissing", licht Schwartz toe. "Het belangrijkste is doorlopende en groeiende mindshare van de ontwikkelaars te winnen." Schwartz wijst erop dat JavaOne het grootste it-ontwikkelaarscongres is.

Green onthulde op de tweede dag JavaFX, een scripttaal voor geanimeerde interfaces voor webapplicaties. JavaFX moet de drempel voor Java verlagen voor contentmakers en ontwerpers. Directe concurrenten zijn Adobe Flash en Apollo en Microsofts Silverlight, maar JavaFX dient ook als alternatief voor AJAX en JavaScript.

JavaFX is echter nog niet klaar. Sun kan nog niet zeggen wanneer de ontwikkeltools beschikbaar komen. "Het is klaar genoeg voor ontwikkelaars", stelt Green. "We zijn al een heel eind op weg." Het ontwikkelpad is duidelijk volgens Schwartz. "We gebruiken de NetBeans gemeenschap en de technologie die daar aanwezig is."

Green demonstreerde JavaFX Mobile als eerste concrete product, maar die variant is grotendeels gebaseerd op het vorige maand overgenomen intellectueel eigendom van startup SavaJe. Het prototype doet sterk denken aan Apples iPhone. Green zegt dat dezelfde ontwerpers ook interfaces gaan oplappen voor andere Sun-producten, waaronder de web 2.0 opslagserver Thumper (Sun Fire X4500).

Schwartz benadrukt geen plannen te hebben zelf in consumentenproducten te stappen. Sun wil toepassing van Java stimuleren om te verdienen aan verkoop van hardware aan dienstverleners. Sun haalt banden met Ericsson aan om een nieuwe Java communicatieserver te ontwikkelen. Schwartz noemde ook een groeiende relatie met Samsung.

Suns visie is nadrukkelijk mondiaal. Schwartz ziet blijkbaar grote kansen in ontwikkelingslanden. De Afrikaanse VN-afgevaardigde Dr. Djibril Diallo kwam die boodschap in traditionele kleding kracht bijzetten. Dr. Diallo's platitudes over het uitbannen van honger en armoede, allemaal dankzij Java op Afrikaanse telefoons, kregen de handen herhaaldelijk op elkaar.

Twee miljard mobiele telefoons draaien nu al op Java ME (Micro Edition), maar dat aantal moet groeien met JavaFX Mobile en later ook Solaris. "Onderdeel van het plan is naar Solaris te kijken als kernel voor dit type apparaten", zegt Green. Mobiele telefoonmakers stellen volgens Green hogere eisen aan hun besturingssystemen.

Het echte werk aan uitbreiding van Solaris voorbij servers naar mobiele platformen is nog niet begonnen. Sun concentreert zich eerst op het winnen van marktaandeel met JavaFX Mobile. "Het zal een vervolg krijgen met Solaris", belooft Green.

Bekijk hieronder de videoimpressie van de JavaOne-conferentie.

Werp hier een blik op JavaFX in actie.

JavaFX in actie

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Development

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-10T10:44:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.