'Ophef over 'geschrapte' OOXML functies is overdreven'

Microsoft vindt de ophef over het 'schrappen' van functies uit de OOXML-standaard overdreven. Volgens de softwareleverancier is het aanpassen van de standaard voor OOXML vlak voor de ISO-stemming een normale gang van zaken.

Het 'schrappen' van een aantal functies uit de standaard voor OOXML  (office open xml) vlak voor stemming van de ISO (onafhankelijke standaardiseringorganisatie) is volgens Microsoft een normale gang van zaken. De Ecma, een door ict-leveranciers (waaronder Microsoft) aangestuurde standaardiseringgroep wil OOXML via een versnelde procedure tot ISO-standaard laten bestempelen.

De Ecma maakte eind december 2007 bekend dat het naar aanleiding van commentaar op de huidige OOXML-standaard functies zoals AutoSpaceLikeWord95, opmaaktaal VML en de 'schrikkeljaarbug' verplaatst van een verplicht naar een optioneel onderdeel van de standaard. Tegenstanders vrezen voor compatibiliteitsproblemen. Hans Bos van Microsoft reageert op het Computable-artikel 'Microsoft kleedt OOXML uit voor ISOstemming'. "Omdat er nu buitengewone belangstelling is voor de standaardisering, tot nu toe werd er vrijwel nooit over geschreven, lijkt het misschien bijzonder maar dit is een normale gang van zaken.

Schrappen

Microsoft struikelt ook over het woord ‘schrappen'. Hans Bos sluit niet uit dat functies volledig worden geschrapt uit de standaard maar benadrukt dat het in eerste instantie gaat om het ‘verplaatsen' van functies. Bos: "Het is niet  het ‘schrappen' van functies. Maar het gaat om het verplaatsen van iets dat 'verplicht' is, naar iets dat 'optioneel' is of ter (algemene) ondersteuning dient." Volgens Bos worden de genoemde functies mogelijk ondergebracht in een niet verplicht onderdeel van de standaard. Daarnaast benadrukt Bos dat het niet Microsoft is die de standaard wil ‘uitkleden' maar de Ecma. De Ecma is de standaardiseringgroep die door ict-leveranciers, waaronder Microsoft wordt aangestuurd. De Ecma heeft OOXML tot standaard benoemd en wil via een versnelde procedure bij de ISO OOXML ook daar tot standaard laten benoemen.   

De ISO-standaardisering van OOXML bevindt zich nu in de fase waarin relevante commissies, zoals in Nederland de NEN, commentaar leveren op de specificatie van OOXML. Het gaat om technisch commentaar op de OOXMLstandaard die de Ecma heeft opgesteld en die nu is voorgelegd aan de ISO. De commissies kunnen technisch commentaar leveren op de specificatie en zijn verplicht om met een suggestie voor een andere oplossing te komen. De Ecma inventariseert die commentaren en kan vervolgens wijzigingen doorvoeren in de OOXMLstandaard die aan de ISO wordt voorgelegd.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is een beetje onzin om te stellen dat de implementatie van deze bugs niet verplicht is. Misschien niet om te mogen zeggen dat je product OOXML compliant is maar zolang MS Word deze fouten vrolijk blijft uitspugen is implementatie van deze 'niet verplichte' onderdelen noodzakelijk om compatible te blijven. Behalve een politieke manoeuvre om de standaardisering er door te drukken maakt het voor de gebreken in de standaard verder niets uit.

Een ISO-certificering voor OOXML moet verhinderd worden. Er zitten in de 6 of 7 duizend regels specificatie meerdere delen die (volgens de internationale pers) niet zuiver zijn waar het patenten aangaat.
Voorts heeft MS aantoonbaar geprobeerd het ISO-proces te corrumperen in o.a. Zweden.
Dergelijke praktijken mogen niet gehonoreerd worden, J.E.J. Prins heeft daarover een uitstekend artikel geschreven in het Nederlands Juristenblad.
Wordt OOXML toch ISO-gecertificeerd betekent dat het einde van de geloofwaardigheid van ISO-standaarden, ieder voor zich moet zich eens afvragen wat dat voor het dagelijks leven betekent.

@Len:
Voor de duidelijkheid: het gaat niet om "bugs" in de specificatie. Het gaat bijvoorbeeld om een probleem met een datum/schrikkeljaar berekening die in Lotus 123 werd geintroduceerd. Om compatible te zijn met die oude Lotus documenten word deze "bug" meegenomen in de specificatie zodat bijvoorbeeld spreadsheet formules in een Lotus123 bestand, ovegezet naar Open XML toch blijven werken. Tot nu toe stond het ondersteunen van deze Lotus eigenschap in het verplochte deel van de Open XML specificatie, nu wordt het optioneel gemaakt. Wie Open XML implementeert kan nu zelf kiezen of de "backwards compatibility" ondersteunt wordt of niet.

Let ook op dat de voorgestelde veranderingen op de specificatie, onderdeel is van het gewone ISO proces. De voorstelen van Ecma zijn niets anders dan de reacties op de "comments" die in september zijn ingebracht.

@J Van Leeuwen:
Qua patenten is er al meer officieel onderzoek gepubliceerd. Deze geven aan dat er geen probleem is, ook niet voor implementaties van Open XML in Open Source projecten (die er inmiddels overigens ook al zijn). De structuur van Microsoft bij het vrijgeven van de patenten is vrijwel dezelfde als bijvoorbeeld Sun bij haar patenten in ODF. Net zoals bij het Zweden verhaal wordt er veel onzin geschreven in blogs.
Stuur mij een aub email als je meer feitelijke informatie wenst.

Groeten, Hans Bos

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Development

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-07T12:30:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.