Microsoft sponsort opensource

Dit artikel delen:

Microsoft ziet opensource als grote vijand, maar doet er zelf ook deels aan. Nu doet de Windows-leverancier een opvallende stap: het sponsort de opensource Apache-webserver.

Microsoft treedt toe tot de stichting achter de veelgebruikte opensource webserver Apache. Het nieuwste lid van de Apache Software Foundation steekt honderdduizend dollar in de webserver die vooral draait op Linux. Dat bedrag is de jaarcontributie voor een Platinum Sponsor, het hoogste sponsorniveau binnen deze opensource stichting.

Het toetreden van de Windows-maker tot de Apache Software Foundation is bekend gemaakt aan het eind van opensource bijeenkomst Oscon, die vorige week plaatsvond in Portland (Oregon, Verenigde Staten). Sam Ramji, directeur van het Open Source Software Lab van Microsoft, bracht dit nieuws in zijn toespraak op Oscon.

Toenadering

Ramji had meer opensource aankondigingen vanuit Microsoft. Zo brengt de softwareproducent een patch uit voor ADOdb, een veelgebruikte opensource datatoegangslaag voor scripttaal PHP. Die patch maakt aansluiting mogelijk op Microsofts eigen database SQL Server. De ADOdb-patch wordt uitgebracht onder de opensource licentie LGPL (Lesser GPL), die een minder 'pure' vorm van opensource is dan de bekende GPL.

Microsoft heeft eerder al toenadering gezocht tot opensource. Zo is er in 2006 al een formele overeenkomst gesloten met leverancier Zend, bekend maker van PHP-programmeertools. Daarnaast is het nieuwe Windows Server 2008 geoptimaliseerd voor PHP en is die scripttaal gecertificeerd voor gebruik op die serveruitvoering van Windows. Ook biedt Microsoft zijn multimediatechnologie SilverLight voor opensource besturingssysteem Linux.

Omstreden

De stappen die Microsoft richting opensource zet, zijn echter niet onomstreden. Zo heeft de samenwerking met Linux-leverancier Novell veel stof doen opwaaien. Klanten zijn echter blij met de overeenkomst tussen de twee voormalige aartsvijanden. Daarnaast is Microsofts sponsoring van een onderzoek naar opensource neergesabeld als een pr-actie.

De softwareproducent heeft zich namelijk ook nogal fel uitgesproken over opensource in het algemeen en Linux in het bijzonder. Enerzijds via officiële marketingcampagnes, anderzijds door uitlatingen van topmensen zoals ceo Steve Ballmer. Die beweert ook dat Linux bepaalde patenten van Microsoft schendt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zie de reacties op het andere artikel

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/besturingssystemen/2655833/1277048/microsoft-belooft-openheid-honderd-protocollen.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-28T10:42:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.