Brabant dubbel in de fout bij aanbesteding

Dit artikel delen:

Provincie Noord-Brabant vraagt in een Europese aanbesteding expliciet om Oracle-producten. Dat is in strijd met het actieplan-Nederland Open in Verbinding (NOiV). Daarnaast kunnen leveranciers alleen gebruikmaken van Microsoft Office XP om zich in te schrijven. Anders maken ze geen kans op de gunning. Dat is in strijd met het overheidsbeleid om ook opensourceformaat ODF te kunnen ontvangen.

Het programmabureau Nederland Open in Verbinding wijst de provincie in een brief op deze tekortkoming. De organisatie heeft geen handhavingsbevoegdheid, maar gebruikt op deze manier de vragenronde die wettelijk deel uitmaakt van elk aanbestedingstraject. ‘U schrijft dat het een vormvereiste is dat alle stukken in Microsoft Word en Microsoft Excelformaat, en meer in het bijzonder gemaakt met Office XP, worden ingediend. Wij kunnen ons niet voorstellen dat u het gebruik van Microsoftproducten verplicht wilt stellen om überhaupt te kunnen inschrijven.'

Marktonderzoek

Daarnaast vraagt de provincie om ‘zeven specifieke producten afkomstig van een specifieke leverancier, namelijk Oracle',  meldt het NOiV in de brief. ‘Wellicht bent u van mening dat u de gewenste functionaliteit niet goed kunt omschrijven zonder uitdrukkelijk de naam van de Oracleproducten te noemen. Mogen wij hieruit afleiden dat u geen marktonderzoek hebt laten doen naar eventuele alternatieven?'

De provincie heeft aan het lijstje Oracleproducten wel de frase ‘of daarmee overeenstemmend' toegevoegd, maar het NOiV neemt met die toevoeging geen genoegen. Het programmabureau verzoekt de provincie om ‘functioneel te specificeren wat uw ict-behoeften zijn',  omdat ‘wij, en naar wij aannemen ook andere potentiële inschrijvers,  niet de volledige productportfolio kennen (en hoeven te kennen) van deze specifieke leverancier.'

ACTIEPLAN NEDERLAND OPEN IN VERBINDING (NOIV)

In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland in open verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.

OPEN SOURCE SOFTWARE

Er zijn vele soorten open source software. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat iedereen de oorspronkelijke code mag inzien en wijzigen, en iedereen de oorspronkelijke software onbeperkt mag gebruiken en kopiëren. Het bijzondere aan een programma met GNU General Public License (GPL)-licentie is dat, als een programmeur er iets aan verandert, hij dat gewijzigde programma bij verspreiding ook weer onder een GPL-licentie moet uitbrengen. Hij mag wel geld vragen voor die software, maar als iemand daarom vraagt, moet hij in dat geval de broncode opnieuw vrijgeven.

Maar er zijn ook opensourcelicenties waarbij dat laatste niet hoeft. Soms staat een licentie bijvoorbeeld toe dat een ander de broncode wijzigt, maar vervolgens om die nieuwe broncode een hek zet. Dan is het dus geen open source software meer en hoeft die software ook niet gratis te zijn. Zo zijn er allerlei soorten licenties, die allerlei verschillende acties toestaan en/of verbieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lijkt me niet vreemd om aan te geven dat het gewenste platform Oracle moet zijn. Wie weet draait de rest ook al op een Oracle doos

@Joost: En wie zegt dat Oracle de goedkoopste oplossing is voor hun (onbekende) functionele eisen? De provincie heeft niet beschreven welke functionaliteiten men nodig heeft, het is dan ook onmogelijk om een ander product dan Oracle voor te stellen. Tuurlijk, er zijn andere databases dan Oracle, maar er is maar ��n Oracle. En wanneer je stelt "ik wil Oracle-functionaliteit", dan is er maar vrij weinig keuze. Dat er maar weinig organisaties zijn die alle functionaliteiten van Oracle daadwerkelijk gebruiken...

Wanneer ze slimmer waren geweest, en Oracle had daar bij kunnen helpen, hadden ze functionele eisen gesteld waar alleen Oracle aan kan/wil voldoen.

Zolang mensen niet worden ontslagen voor de automatische keuze voor MS, Oracle of een andere grote leverancier, zal er weinig veranderen. Het kost tenslotte geen enkele moeite om zo'n keuze te maken.

Titel van bijgeplaatste foto dekt de lading niet.
Er bestaat geen Brabander paard, hooguit een Brabander te paard, een Zeeuws werkpaard of een Brabander op een Zeeuws werkpaard.
Het is de redactie niet euvel te duiden als zij alleen kennis hebben van paarden op het schaakveld.
Overigens heeft het Zeeuws paard wel een "bit" in de mond. Het paard heeft dus wel afffiniteit met ICT.

Benieuwd welke jurist en sr. inkopers hierbij zijn betrokken. Een beetje ingevoerde professional had dit niet laten gebeuren. Indien inhouse geen of onvoldoende kennis/tijd voorhanden is heeft het zeker zin om die kennis en tijd extern in te huren. Bovendien: deze mensen zijn doorgaans verzekerd voor beroepsfouten en hebben er om diverse pr redenen belang bij om dit soort (beginners)fouten te voorkomen.

Het belang van een gedegen markt- en productkennis al dan niet verkregen door een marktonderzoek en het laten 'scannen' van de aanbestedingsdocumenten op dergelijke fouten blijkt weer overduidelijk. Jammer voor de provincie, want nu moet alles opnieuw en dat kost veel meer tijd en geld.

Het is niet meer dan logisch dat men een aanbesteding op deze manier uitschrijft. Als je kijkt naar de aanbesteding en wat er gevraagd wordt, is er maar 1 bedrijf die dat als 1 geintegreerde oplossing kan leveren, en dat is Oracle. Anders heb je al snel met 3 a 4 verschillende bedrijven te maken, en dat wil je als klant ook niet. Ik snap ook de hele consternatie niet als het over Oracle gaat. Voorbeeld: Amersfoort, Goud, etc. Kijk maar eens op de aanbestedingskalender en zie maar eens hoe vaak er wordt gevraagd naar SAP, Microsoft, Cognos etc. Allemaal weer lawaai maken om het lawaai maken dus.. jammer. Als Noord-Brabant slim is, laten ze het gewoon over zich heen komen en doen ze precies wat ze willen, en dat is ook hun goed recht.

Ja, laten we voor elk nieuwe wens van een gebruiker een andere database nemen. Ik ben voor open uitbestedingen, maar sommige dingen moeten kunnen.

Misschien bedoelen ze wel met die vraag/eis dat Oracle, Sun heeft overgenomen en daarmee het Sun opensourcesysteem willen hebben... Er zijn vele mogelijkheden.

@ Gast & Wim: Volgens mij gaat het hier ook niet om het feit dat gevraagd wordt om een product dat op een Oracle database moet kunnen draaien. Volgens mij is dat een legitieme vraag. Waar, volgens mij, het NOiV op ageert, is het feit dat 7 Oracle producten worden gevraagd. Dat lijkt mij een groot verschil. Hiermee geef je expliciet voorkeur aan een merk product, terwijl er misschien andere merken zijn die functioneel gezien beter zijn en goedkoper. Dat moet je als organisatie toch altijd willen...?

De wens tot 1 geintegreerde oplossing is gebaseerd op een aantal veronderstellingen. We verwachten dat 1 geintegreerde oplossing misschien eenvoudiger is in beheer, minder complex is, of wellicht beter geintegreerd is? Als dat de wensen zijn dan moet je als organisatie dat vragen. Misschien kunnen andere leveranciers dat ook wel bieden? Wie weet, wordt je nog verrast. Nu wordt er aanbesteed, maar wordt al gesteld welke oplossing gewensd wordt. In alle andere sectoren zou dat slecht inkoopbeleid zijn, maar blijkbaar geldt dat voor de ICT niet!?

Ik ben overigens benieuwd wat het opensourceformaat ODF is. Volgens mij gaat het hier om een standaard en dat heeft niet zoveel met open source te maken.

Wat een geklungel bij de provincie Brabant. Er is in onze markt reeds tientallen jaren ervaring met het formeel juist en het tactisch goed openbaar aanbesteden. Die combinatie van juridische en ICT expertise is inmiddels bij duizenden aanwezig.

De provincies hebben al een slechte naam; nu weer een beetje slechter.


Misschien wil Brabant wel gewoon spullen kopen die werken.....

maar laten we eerlijk zijn, die europese aanbesteding is ook een tijdrovend en geldverslindend gedrocht als je w�l weet wat je wilt hebben en wat het beste past in je eigen situatie

@Dirk, Europese aanbestedingen zijn inderdaad een gedrocht, vooral voor relatief kleine aanbestedingen van enkele tonnen. De gezamenlijke rijksoverheden hebben het echter zo gewild.

Als je weet wat je wilt, dan kan je die functionaliteit ook gemakkelijk omschrijven en kan je ook eenvoudig de juiste leverancier(s) selecteren.

De gunning kan ook beter transparant opgezet worden. Als je er op aan wilt sturen dat bepaalde producten via bepaalde leveranciers aangekocht moeten worden, dan kost je dit heel veel extra werk. Ga je juridisch iets te ver, dan ga je nat en terecht.

Laten we echter ��n ding niet vergeten. De gezamenlijke inspanning van de potenti?le leveranciers is soms enorm en dat wordt uiteindelijk ook weer doorbelast aan de opdrachtgever.

Als belastingbetalers betaal je dus altijd twee maal voor het aanbestedingsproces (bij de aanbesteder en bij de leveranciers) en soms ook nog eens voor de corruptie. Dat zijn goede redenen om het simpel en transparant te houden.

Overheden dienen zich ook aan de regels te houden. Als je van de provincie Brabant een vergunning of subsidie wilt hebben en houden, dan moet jij je ook aan de vastgestelde procedures houden, zinnig of niet.

Ambtenaren staan niet boven de wet.

Ik ben het helemaal met John eens. Dit is geklungel van de bovenste plank. Ik heb de aanbesteding bekeken en ik vraag me af wat ze daarmee denken te bereiken. Elke partij die inschrijft moet eerst met Oracle praten voordat ze een aanbod kunnen doen. Oracle bepaalt dus welke partij het aanbod doet en voor welke prijs.

Er zijn alternatieven. Onder andere Quest levert een alternatief voor het beheer en tuning van Oracle databases. Die partij wordt in deze aanbesteding al uitgesloten. De provincie benadeelt zichzelf daardoor omdat de tools van Quest misschien een grotere toegevoegde waarde hebben dan de tools van Oracle.
Uit het document kun je niet opmaken of er een alternatief is voor Oracle RDBMS. Misschien heeft de provincie applicaties van derden die alleen op Oracle draaien. Maar wanneer die applicaties ook op MS SQL of MySQL kunnen draaien dan gaat de provincie hier ook al in de fout.

De aanbestedingsregels zijn er niet voor niets. Ze zijn onder andere voor de bescherming van de ambtenaren. Wanneer je je netjes aan de regels houdt dan kan niemand je later er van beschuldigen dat je een partij bevoordeeld hebt. En de regels zijn er ook om concurrentie te vergroten waardoor overheidsinstanties op termijn prijsvoordelen moeten kunnen behalen.

En dan de eisen waaraan de inschrijving moet voldoen. Ik zou het echt humor vinden wanneer alleen Oracle meedoet en dan de documenten aanlevert in ODF.
En met MS Office XP en een plugin kun je ook documenten opslaan in ODF.

Wanneer je eigen bedrijf hebt, kun je je dit soort voorkeuren permitteren. Het is jouw geld en jouw risico.

Een overheidsorgaan heeft geen eigen geld. Het beheert het geld van de burgers. Daarom mag de burger van een overheidsorgaan verwachten dat deze veel meer moeite doet om een goede prijs-kwaliteitverhouding te zoeken en te vinden.

Dit is eens een keer een aanbesteding waar het zo slecht wordt uitgevoerd dat de ambtenaren het niet kunnen ontkennen. Jammer is dat dit slechts een topje van de ijsberg is, en het zijn slechts richtlijnen; niemand heeft de bevoegdheid zulke klungels aan te pakken.
Maar dit zie je heel vaak, er zijn diverse ministeries en uitvoerings organen die de regels incorrect en te gehaast op papier zetten, maar ja het is toch belastinggeld...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Development

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-15T13:40:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.