Heerenveen ruilt Open Office in voor Microsoft

Dit artikel delen:

Heerenveen stapt over op andere kantoorsoftware. De gemeente maakt de overgang van opensourcepakket Open Office naar Microsoft Office. De belangrijkste reden is dat Open Office in de Heerenveense ict-omgeving niet voldoende te koppelen bleek met andere bedrijfskritische applicaties, meldt de gemeente. In 2006 ging Heerenveen als een van de eerste gemeenten in Nederland over op Open Office.

Na vier jaar pionieren is de conclusie dat Heerenveen niet aan alle randvoorwaarden kan voldoen om een Open Office-gemeente te zijn. 'Eén van de randvoorwaarden is het kunnen koppelen van applicaties zonder dat storingen optreden', aldus de gemeente.

Heerenveen gaat in overleg met het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) van het ministerie van Economische Zaken om het proces van de afgelopen vier jaar te evalueren.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam besloot onlangs zijn ict eerst te standaardiseren en centraliseren om daarna gemakkelijker over te stappen op opensourcesoftware. Dat is de kern van de nieuwe ict-begroting die de gemeentelijke ict-directeur Claudia de Andrade-De Wit heeft uiteengezet tijdens twee informele bijeenkomsten met de gemeenteraadsleden die verantwoordelijk zijn voor ict. Het proces neemt volgens de plannen van de nieuwe ict-directeur vier jaar in beslag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Verbaast me niks, microsoft spullen werken gewoon uitstekend in allerlei omgevingen. Open Source is gewoon veel maatwerk, en dat kost ontzettend veel tijd.

Volkomen begrijpbaar. Het is een leuk idee, die open standaarden, maar in de praktijk werkt het gewoon niet goed.

De belangrijkste reden is dat Open Office in de Heerenveense ict-omgeving niet voldoende te koppelen bleek met andere bedrijfskritische applicaties?

Is dat echt zo of willen Centric en cs gewoon niet meewerken met hun MS maatwerk?

Zo kon je vroeger WordPerfect vaak ook niet koppelen. Wat bleek, die boefjes hadden weer eens geheime afspraken gemaakt. Ze denken vast dat ze die boertjes uit Friesland alles kunnen wijsmaken.


Mag hopen dat ze blijven streven naar open standaarden. Zodat ook in de toekomst ze wat meer armslag krijgen en niet gevangen gehouden blijven worden door de vendor lock-ins.

Dit bewijst maar weer eens dat "Alles moet opensource worden" geen fatsoenlijke tactiek is. Alles moet werken, en waar het vandaan komt maakt vrij weinig uit zolang het maar goed ondersteund wordt.

Ik snap bovendien niet hoe ze niet van te voren hebben onderzocht hoe hun nieuwe Officepakket zou integreren met andere systemen. Ze zullen zich wel blind hebben gestaard op hun 'zolang het opensource is, is het goed' visie.

Wat ik dan weer jammer vind is dat er niet gespecificeerd wordt wat er niet gekoppeld kan worden... Als je je hele omgeving op MS software hebt draaien (Exchange, Sharepoint) dan kan ik me best voor stellen dat OpenOffice niet werkt, maar als je samen met OpenOffice ook voor de overige omgevingen naar alternatieven zoekt kan het toch niet zo moeilijk zijn.
Vind het artikel niet helemaal volledig.

Om een Open Office-gemeente te zijn is de randvoorwaarden het kunnen koppelen van applicaties.
Dan is het probleem niet het open sourcepakket Open Office maar het gebrek aan open standaarden. Als de EU dat verplicht dan moet het kartel van overheidsleverancier ook beter samenwerken met open source applicaties. En is het overstappen naar een andere leverancier ook mogelijk. Nu blijven we aan de galg van M$ en co hangen.

Wat ik dan weer jammer vind is dat er niet gespecificeerd wordt wat er niet gekoppeld kan worden... Als je je hele omgeving op MS software hebt draaien (Exchange, Sharepoint) dan kan ik me best voor stellen dat OpenOffice niet werkt, maar als je samen met OpenOffice ook voor de overige omgevingen naar alternatieven zoekt kan het toch niet zo moeilijk zijn.
Vind het artikel niet helemaal volledig.

> Dit bewijst maar weer eens dat "Alles moet opensource worden" geen fatsoenlijke tactiek is. Alles moet werken, en waar het vandaan komt maakt vrij weinig uit zolang het maar goed ondersteund wordt. <

Dit bewijst JUIST dat "Alles moet open STANDAARDEN worden" niet alleen een 'fatsoenlijke tactiek' is, maar een MUST wil de IT ooit een volwassen markt worden.

Het is toch van de zotte dat je tegenwoordig nog steeds de aankoop van je ene programmatuur moet ophangen aan de rommel die een ander heeft geleverd? Heb je ooit een bedrijf gezien dat zijn lampen van leverancier X verving omdat ze niet werkten op de stopcontacten van leverancier Y? Of een bedrijf dat zijn wagenpark van leverancier X verving omdat ze niet konden tanken bij leverancier Y? In de IT is dit schering en inslag en dit is alleen te voorkomen door Open Standaarden te gebruiken en leveranciers die dat weigeren te ondersteunen ERUIT te trappen.

@Jeroen R.

Uiteraard zou een markt met open STANDAARDEN een enorme sprong vooruit zijn. Ik zeg ook niet dat dit niet zo is. Ik zeg dan ook dat openSOURCE-gebruik als doelstelling geen juiste is, ik zeg niet dat openstandaard-gebruik onjuist is!

Dus met andere woorden: Zo lang Microsoft zich aan alle open standaarden houdt (wat ze steeds meer doen, helaas is er ook nog lang niet voor alles een standaard) kan je gerust Microsoft producten gebruiken. Deze zijn dan wel gesloten source, maar ze zouden dmv een open standaard met elk programma samenwerken.

Zou het koppelprobleem niet juist een ontkoppelprobleem zijn?

De gevestigde leveranciers hebben in hun spullen koppelingen met MS Office geïmplementeerd en het is niet gezegd dat dit altijd even netjes is gedaan.
Het erbij maken van gelijkwaardige koppelingen met OpenOffice.org vereist dat er een net (abstractie, isolatie, documentatie) koppelvlak in de koppelende systemen is opgenomen. Als dat niet het geval is, zullen nieuwe koppelingen vaak het opschonen, c.q. herontwerpen, van de bestaande koppelingen met zich mee en dat kan bitter hard tegenvallen. Aan de koppelbaarheid van OpenOffice.org zelf kan het moeilijk liggen, die is namelijk meer dan voortreffelijk (duidelijke en stabiele APIs, bindings met een keur van programmeertalen, uitgebreide documentatie).

Het is, zoals al door anderen gesteld, jammer dat er geen details zijn vrijgegeven over de feitelijk aangetroffen problemen. Zal wel weer te maken hebben met "concurrentiegevoelige" bedrijfsgegevens (artikel 10 lid 1 onder c Wet openbaarheid van bestuur). Juist open source breekt door zulke verhullende gordijnen heen.

Hieruit blijkt maar één ding.
Nl.:dat er in Heerenveen erg domme mensen "werken" of er srake is van onwil.
Waarschijnlijk beide.
Ik kom net terug uit Brazilië,een inmiddels 1ste wereld land net zoals Nederland.Alléén,daar is de groei elk jaar 10% en omarmt men open source overal en met open armen.
P.S.
Jeroen R.,mijn complimenten,was iedereen maar zo wakker..!!

Waarschijnlijk was er geen behoorlijke projektleider met verstand van de "open source markt". Dat is een omgeving die niet minder ingewikkeld is als die met "closed source" of proprietary (in goed nederlands).

Mij stoort de oppervlakkigheid van de berichtgeving, van een vakblad mag verwacht worden dat belangrijke details genoemd worden, namelijk, wat er niet te koppelen zou zijn, welke storing er waren. En 4 jaar "pionieren" geeft te denken over het kennisnivo bij de betroffenen.

"microsoft spullen werken gewoon uitstekend in allerlei omgevingen."

Zoals op Linux en MAC-omgevingen. U-I-T-S-T-E-K-E-N-D.

Wat dus waarschijnlijk komt doordat hun standaarden nog niet zo open zijn.

Een gebouw bouwen is immers ook makkelijker als de bouwtekeningen te achterhalen zijn. Andersom kan ik me voorstellen dat het behoorlijk bemoeilijk wordt als deze onvolledig of zelfs geheim zijn.

In de private sector is een gestage groei van open source software waar te nemen. Steeds meer bedrijven, met name in de financiële sector stappen over naar open source alternatieven vanwege de kosten, veiligheid en aanpasbaarheid. OpenOffice blijkt echter in veel gevallen, alle voordelen ten spijt (ik gebruik het zelf ook), één van de laatste kandidaten te zijn om de bestaande closed source software vervangen.

Ik bedoel, gesteld dat Heerenveen niet de volledige IT-stack al op open source software heeft draaien, er zijn toch wel andere delen die eerder in aanmerking komen om de overstap van closed naar open te maken. Webservers, server-OS, middleware, DMS, CRM, ECM.. Ik zou zeggen: focus niet zozeer op de Office suite; er is genoeg open source beschikbaar voor de overige delen van de IT.

Mike Chung

"Microsoft spullen werken gewoon uitstekend in allerlei omgevingen."

Daarom heb ik nooit patches, updates, downgrades of upgrades nodig voor mijn Microsoft omgevingen en ook geen tools om data te redden uit corrupte bestanden gemaakt met MS applicaties?

Wat kost dat?
Alles goed en wel, maar heeft iemand zich wel eens afgevraagd hoe veel dit allemaal kost: hoe lang er vergaderd is over de overstap te maken naar open source, er 4 jaar mee te pionieren om er vervolgens weer van af te stappen (en daar ook niet over 1 nacht ijs gegaan, dus veel vergaderen) en passant twee ingrijpende ICT migraties uit te voeren. Plus de gebruikerswereld in rep en roer na 2 van zulke migraties in 4 jaar. De lasten voor een relatief kleine gemeente als Heerenveen moeten enorm zijn, en wat is er bereikt?
Gelukkig heeft De Andrade in Amsterdam nu toch nog op tijd ingezien dat dat het invoeren van een open werkplek toch wat meer voet in de aarde heeft (met name door de applicatie koppelingen) en dat het helemaal niet zo eenvoudig is als het lijkt. Toegegeven, ook daar heeft de ontwikkeling vd open werkplek eerst vele miljoenen gekost.

En zo wordt er flink geexpirimenteerd met het geld van de burgers...

Het wordt zo vaak in een zucht genoemd en begint allebei met het woord Open, maar het is niet hetzelfde! Open source hoeft niet met open standaarden te werken en vice versa! Als mensen die er verstand van zouden moeten hebben het niet eens uit elkaar kunnen houden...

Heel veel snelle reacties van mensen die niet met hun volledige naam in de comments willen. Maar op basis van de info in het artikel is het volstrekt onduidelijk wat de oorzaak is van de keuze van de gemeente.

Was Openoffice functioneel niet adequaat? Werden de medewerkers niet goed begeleidt in de migratie? Of waren het centrale applicaties die niet goed te koppelen waren? En lag dat dan aan het projectplan, aan de leveranciers van die applicaties of aan nog iets heel anders?

Zolang we hier geen gedetaileerde info over hebben is er weining te oordelen over deze case.

Ik wacht een rapport of gelekt memo met spanning af. Ondertussen zijn in andere Europese landen de Openoffice marktaandelen tot boven de 20% gestegen wat bij mij de suggestie wekt dat het functioneel wel snor zit.

@Arjen: "

Ik wacht een rapport of gelekt memo met spanning af"....

Waar is Brenno als je 'm nodig hebt.....

@Arjen
Vetgedrukt in de eerste alinea:
"De belangrijkste reden is dat Open Office in de Heerenveense ict-omgeving niet voldoende te koppelen bleek met andere bedrijfskritische applicaties"

Functioneel dus simpelweg niet adequaat. En dat de marktaandelen gestegen zijn en het op bepaalde plekken wél werkt, hoeft niet meteen te betekenen dat het overal werkt.

@Mike Chung: helemaal mee eens.
@ICT'er: "corrupte bestanden gemaakt met MS applicaties?" Dat is echt onzin. Wij hebben honderden gebruikers bij klanten die dagelijks werken met complexe ms-office toepassingen. Ik durf te wedden dat je dat niet kunt onderbouwen. Misschien moet je betere hardware kopen.

@Tim: Dat Heerenveen geen adequate koppeling kon maken met Open Office, wil niet automatisch betekenen dat Open Office gebrekkig is. Het zou ook kunnen betekenen dat hun systemen te beperkt zijn of dat men de kennis niet in huis heeft om koppelingen te maken. Bovenstaand artikel zegt niets over de oorzaak, we kunnen er alleen naar gissen.

Het is wel bekend dat Nederland achteraan meehobbelt bij het gebruik van open source, gebrek aan kennis zou dus een oorzaak kunnen zijn.

Je kunt altijd op een grote solide organisatie terugvallen. Je kunt zeggen wat je wilt Microsoft is altijd nog de standaard en levert een goede backup voor problemen is verder goed doordacht. Niets ten nadele natuurlijk van Open Office. Maar investeer eerst eens in een goede opleiding of training want er wordt wat afgeprutst in den lande om iets voor elkaar te krijgen.

MS is alleen de standaard voor wie dat wil! Er is nergens een ISO standaard waarin staat dat MS het wereldwijde standaard OS is... Juist de OpenSource-gemeenschap is een grote en solide organisatie, omdat er veel mensen inzicht in de code hebben en er zodoende bugs uit kunnen halen.

Simpel rekensommetje:

100 x MS Office = 20.000 euri's of meer. Daar kun je hele mooie koppelingen voor maken.

Maar het blijft meestal steken op de onnozelheid van gebruikers die niet tegen veranderingen kunnen. En de slappe knieen van managers die niet weten hoe ze zo'n proces er doorheen moeten slepen. Want ondersteuning van commerciele partijen krijg je niet. Centric, Getronics etc. hebben er totaal geen kennis van en verdienen er ook te weinig aan om dit te willen.

Op werkplek-niveau blijft Microsoft een onverslaanbare gigant. Het kost te veel tijd en ergernis om open office pakketten in de lucht te houden, dit is keer op keer hetzelfde dilema. Zolang het open office kamp niet op een fatsoenlijke wijze kan communiceren, zal Microsoft blijven heersen. Het gebrek aan communicatie vertaalt zich in een gebrekkige ondersteuning voor eenvoudige gebruikers. Daarom is het niet verwonderlijk dat een gemeente, met veel verschillende medewerkers van divers niveau, niet uit de voeten kan met Open Office.

Het oude verhaal : Eind jaren 80 weet u het nog undocumented api functions van microsoft .
Monopoly monopoly en nog eens monopoly .

Het Old boys network ( i.d.g. de grote ict giganten in nederland) Welke ambtenaar is omgekocht???

Zo krijgt opensource nooit een kans .

Er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen open standaarden en open source. Dat halen mensen nog wel eens door elkaar.
Met MS OFfice kun je namelijk gewoon Open Standaarden gebruiken voor je documenten of er een plugin voor installeren zodat je de openstandaarden gewoon kunt gebruiken.

@Jan, je kunt natuurlijk niet de licentiekosten van office alleen tegenover een koppeling zetten. Je zit ook nog met opleiding van de gebruikers voor het pakket (thuis gebruiken ze meestal toch al MS OFfice), opleiding van beheerders over het onderhoud, opleiding van de powerusers die scripts/templates maken en kosten om een supportcontract bij een organisatie af te sluiten als je tegen problemen aanloopt en support nodig hebt van buitenaf.

Ben er voorstander van dat de overheid Open Standaarden gaat gebruiken. Welk programma ze dan willen gebruiken mogen ze zelf beslissen.

Zoals gewoonlijk is het geven van een reactie op een bericht in de pers per definitie subjectief. OpenOffice of MS-Office, doet niet ter zake. Duidelijk is in het Heereveenbericht dat er een competentieprobleem is binnen het Heereveenproject. En bij het management aldaar ontbreekt het hebben van een lange termijnvisie. Nederlandse overheid eigen, dunkt mij. De verandering op economisch gebied zal op langere termijn de voorkeur laten blijken voor het OpenSource model. De bewustwording hiervan zal echter meer dan 1 generatie duren. De door Heereveen genomen beslissing kost alleen maar een heleboel geld en ze zijn weer terug bij af. Over enige tijd maken ze wel weer de stap richting de nieuwe economische modellen die door OpenSource worden geëntameerd, als ze doorkrijgen dat een lange termijnvisie onontbeerlijk is.

@Jan (22-02 12:58)
[Simpel rekensommetje:
100 x MS Office = 20.000 euri's of meer. Daar kun je hele mooie koppelingen voor maken.]
...Zou het niet wat al te simpel gedacht zijn dat men dat in vier jaar tijds niet ruimschoot geprobeerd zou hebben? Het is dan wel een gemeente, maar ook daar wordt de IT afdeling niet louter bevolkt door randdebielen. Ik denk dat men met vier jaar proberen echt niet over één nacht ijs is gegaan en helaas tot de conclusie heeft moeten komen dat de koppelingen gewoon niet KUNNEN werken. Men heeft genoeg goede wil getoond, anders was de stekker er na een jaar al uitgetrokken.
Ik weet uit ervaring dat bepaalde zaken gewoon niet mogelijk zijn in OO. Zaken die zonder mankeren in VBA konden worden geregeld. Ik ben de eerste om toe te geven dat de drie weken dat ik in dat project gestoken heb veruit onvoldoende zijn, maar mijn ervaringen komen wel exact overeen met hetgeen ik nu weer vanuit het Heerenveense verneem.
Of we het nou leuk vinden of niet: Engels (lees: MS)is de wereldtaal. Esperanto (lees: OO) kan een superieure taal zijn, maar je kunt er nergens mee terecht. Dan kan je Esperanto wel blijven promoten, maar als Engels de standaard is, dan kan je je beter daaraan conformeren. We zitten tenslotte niet op kantoor om OS_oorlogjes uit te vechten, maar om de bedrijfsproductiviteit, die ons als kostenpost terug moet verdienen, te ondersteunen.

Als je met alleen appels werkt en je stofpt daar een banaan in, moet je niet raar opkijken dat die banaan er anders uit ziet en smaakt.

Anders gezegd, Als de wereld zo dom is MS te volgen en de hoofdprijs blijft betalen zal een appl als Open source niet goed werken, Het is nml heel simpel waarom het niet werkt, MS wil helemaal niet dat andere systemen gekoppeld worden. Neem nu het sync verhaal met pda! MS verhaal. Exchange server is MS, open source heb ik nog niet gezien.

Zo kan je nog veel meer MS ellende opnoemen.
Waar MS wel goed in is is Marketing.

@Scorpion 13:35:
[Exchange server is MS, open source heb ik nog niet gezien.]
Ik hoor juist van alle kanten dat er voor ALLES een OS-alternatief is?

Rob, hardware levert tegenwoordig vrijwel nooit problemen op. Maar bij het gebruik van MS applicaties kunnen er toch problemen zijn met macro's, plaatjes, reviews wijzigingen, bestandversie conversies, conversies naar html, mail-bestanden. En dan heb ik het over software problemen binnen 100% MS omgevingen.

Een recent voorbeeld: het versturen van e-mail m.b.v. MS Outlook met relatief simpele MS Word bijlagen via MS Windows Live. Dan krijg je met regelmaat verknipte bijlagen. Maar dit gebeurt niet als Outlook en Word gebruikt wordt met Gmail.

Het gaat veel beter dan 25 jaar geleden, maar het is echt niet perfect, mede omdat de applicaties steeds complexer worden. Als MS, of welke software dan ook, perfect was, dan had je nooit patches e.d. nodig.

Rob, je mag van mij de maandelijkse MS patchrondes bij je klanten overslaan omdat MS applicaties reeds perfect zouden werken. Het hoeft niet mis te gaan, maar of dit overslaan altijd verstandig is? Microsoft wil je pas helpen als je up-to-date bent. Waarom denk je?

Dit zijn weer van die ondoordachte plannen waarbij vantevoren "we gaan smakken geld besparen" geroepen wordt en achteraf de prijs duur wordt betaald voor het falen. Ik ben al volop met Office 2010 aan het testen en kan nu al zeggen dat MS Office niet 1 maar zeker 5 stappen vooruit ligt op OpenOffice, en zich geen zorgen hoeft te maken de komende jaren.

@ralph: eenzijdige kijk. Hoeveel beter worden de secretaresses dan door die stappen vooruit? Sinds WP heb ik daar namelijk geen verbetering meer in de productiviteit gezien. Wel meer licentiekosten en de druk om steeds nieuwe versies aan te schaffen.

@r.j.tuijnman: heb je wel eens een upgrade van office 2003 naar 2007 meegemaakt? Daarvoor geldt minstens hetzelfde.

@Jan 14:20:
Inderdaad heb ik aardig leren vloeken van de overstap naar Office 2007. Vandaar dat ik ook zeker niet onwelwillend sta ten opzichte van het Open Source/Open Office gebeuren. Mijn eerdere experimenten om over te stappen liepen echter gewoon spaak op onmogelijkheden (voor mij) in OpenOffice.

Je kan het ook omdraaien. De bedrijfsapplicaties zijn eenzijdig in hun ondersteuning van kantoorapplicaties.

'Eén van de randvoorwaarden is het kunnen koppelen van applicaties zonder dat storingen optreden',

Read more: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/open_source/3260008/1277105/heerenveen-ruilt-open-office-in-voor-microsoft.html#ixzz0gH3rOKq5
je mag dus gissen, wat precies...
Ik weet haast zeker, dat het puur L-amateurisme en OO-keuzekaos zijn, die elk L/OO-vordeel tot nadeel keren:
Ik vermoed:
geen Novell/SuseOO/groupwise enz.enz
Maardat koste vermoedelijk weer teveel, dus ^^

Hoe je het ook wend of keert het blijft een typsich voorbeeld van IT wanbeheer en verkeerde besluiten op allerlei nivo's. Primair is het voor een bedrijf belangrijk om zijn core business te doen en te produceren. Secundair komen de gebruikte tools in beeld. Twee platformen technisch met elkaar vergelijken heeft totaal geen zin als je als bedrijf je er je business mee verliest. Persoonlijk box ik al sinds de wordperfect tijd en momenteel met linux en open office sinds het uitkomen van dit platform tegen Microsoft op. Technisch is alles te koppelen maar je moet je wel wapenen tegen corruptie en IT organisatie chaos. Als je in de header zet dat de gemeente heerenveen overgaat op een ander platform zonder de namen van de spelers te noemen wordt dit bericht als onbelangrijk afgedaan. En zo moet het ook worden beschouwd. Verkeerd artikel met verkeerde argumenten.

OpenSource pakketten als stand-alone prime, maar zodra je e.e.a. wil integreren in je bedrijfssoftware blijken er vele hindernissen te zijn. Veel pakketten sturen bijv. MS Office macro's aan (Word, Excel, Access) om informatie leesbaar te maken of op te slaan. Probeer dat eens met OO en je loopt tegen ongeveer alle muren aan die er staan. Voorbeeld uit een privé project: vanuit een applicatie met een database (Access) een afdruk maken van gegevens via Word, met gebruik van een Word macro. Eigenlijk redelijk standaard. Tja, OpenOffice en database en daaruit gegevens presenteren via Writer macro's... Voorwaarde was dat e.e.a. nog compatible moest zijn ook. Conclusie was: laat maar, ondoenlijk.
Vanuit een .Net omgeving overigens ook niet aan te sturen. Ja, er zijn idd inmiddels vergelijkbare ontwikkeltools in Open Source, maar hoe betrouwbaar zijn die, wat is de ondersteuning als het niet werkt? Kortom, nog te veel hobbels. Eerlijk is eerlijk, Office van Microsoft heeft zich inmiddels bewezen. OpenOffice moet zich nog jaren bewijzen voordat die hetzelfde niveau hebbn.

@ICT-er: Inderdaad, Centric heeft het jaren weten te rekken om hun Doc4All met Write samen te laten werken. En of dat inmiddels behoorlijk functioneert ...!??

Het ligt niet aan Open Office maar aan een reeks van factoren. Brakke netwerkbekabeling, veroudere hard- & software, gebrek aan (consistent) beleid, slecht geconverteerde macro's & sjablonen en een leidinggevende die meent verstand te hebben van ICT maar niet verder komt dan een matige hobbyïst. OES2 van Novell wordt vervangen door Windows omdat dit ook niet zou voldoen. Vreemd, elders (in andere gemeenten) voldoet het prima! "Laten we de hele omgeving Microsoft-only maken, dan komt het helemaal goed!" Laat me niet lachen ...

Ja, ik kan het weten want ik heb bij de Gemeente Heerenveen gewerkt en nee, dit is niet een natrap van een gefrustreerde ex-ICT'er. Dit zijn de feiten.

Ralph v/d Wal, ik test MS Office 2010 al ruim 3 maanden. De pakketten lijken qua functionaliteit heel veel op elkaar, net als hun voorgangers steeds haasje over deden. MS Office 2010 is t.o.v. OpenOffice verder met de database en in tekst embedded formules. Maar Access kost zoveel dat de meeste Office gebruikers (legaal) niet over die optie beschikken en embedded formules wordt door vrijwel alleen door wat wetenschappers gebruikt. Verder is MS Office 2010 heel gelikt en past goed bij typische gamers.

Qua productiviteit is OpenOffice sec beter want het heeft een handiger menu (al heeft het lint / de ribbon ook zo z’n voordelen) en sluit het beter aan bij de bestandsformaten ODF en PDF. Daar loopt MS echt achter. Bovendien dicht OpenOffice een paar MS gaten en ondersteunt het de beveiliging van MS bestanden. OpenOffice 3.2 is verder sneller, alleen in een Prof versie en gratis.

Als je backoffice programma met bijvoorbeeld alleen werkt met .docx, of met MS macro’s, dan heb je natuurlijk geen keuze. Ook vergt het wat OO-specifieke kennis en die ontbreekt nog bij de meeste Nederlandse ICT-ers. Dat zijn ook zaken die je moet nemen in de keuze.

R.J. Tuijnman, Exchange alternatieven zijn er genoeg, ook met Outlook-achtige interfaces zoals Free community Scalix, Kolab, Open-Xchange en Zimbra. Maar als je op een Windows server moet werken en met Sharepoint, dan zou ik het niet weten. Vaak kan je beter bij Exchange blijven.

Echte kenners van Open Office zie ik hier niet. Koppelen met OOo is heel goed mogelijk en de macro-mogelijkheden zijn veel beter als in MS-Office, je moet er wel wat meer moeite voor doen om het te leren kennen.
Bij OOo is het niet de vraag OF iets mogelijk is maar HOE daar heb je specialisten voor nodig, of je kijkt eens in het forum van OOo.
Ik werk al jaren met StarOffice/OpenOffice en kan geen enkele funktionaliteit vinden die wel in MS en niet in Oo zit.

@ICt'er. De maandelijks patchrondes van ms zijn maar zelden om bugs op te lossen. We draaien al jaren met koppelingen met Outlook, Word en Excel vanuit een Access vba-applicatie met zowel com's als managed code libs. Ik heb het nog nooit op een concrete bug betrapt (zalang er geen ipx/spx stacks van novell draaien en je zeer stringent procedures hanteert voor het koppelen van data-mdb's met app-mdb's.

Rob, hier enkele pagina's met bugs lijsten van MS. In de lijsten staan soms een handvol bugs, vaker gaat het om tientallen bugs (naast eventuele nieuwe functionaliteit).

http://support.microsoft.com/kb/166464
http://support.microsoft.com/kb/280367
http://support.microsoft.com/kb/312543
http://support.microsoft.com/kb/317396
http://support.microsoft.com/kb/324720
http://support.microsoft.com/kb/326489
http://support.microsoft.com/kb/811113
http://support.microsoft.com/kb/834001
http://support.microsoft.com/kb/837234
http://support.microsoft.com/kb/867461
http://support.microsoft.com/kb/923618
http://support.microsoft.com/kb/936003
http://support.microsoft.com/kb/946480
http://support.microsoft.com/kb/953750

En zo zijn er al gauw honderden pagina's verschenen met bij elkaar wel heel veel fixes. (Op zich heel goed dat dit gebeurt.)


Zou office 2010 een verschil maken?

Wat mij opvalt is dat bijna alle reacties erg snelle, persoonlijke, technische en emotionele reacties zijn.

Een aantal reacties verbaast mij in het bijzonder. Termen als geen verstand van zaken en onvoldoende opleiding en training en dat er in Heerenveen domme mensen zouden werken spannen echt de kroon! Hoe dom kun je zijn zoiets te schrijven.

In het artikel is het volstrekt onduidelijk wat de oorzaak is van de keuze van de gemeente. Ik ben benieuwd naar de inhoudelijke feiten welke Heerenveen hebben doen besluiten OpenOffice in te ruilen voor MS-Office. Ook ben ik benieuwd naar het Informatiebeleid van de gemeente Heerenveen. Welke doelstellingen zijn daarin geformuleerd. Hoe is e.e.a. binnen de gemeente Heerenveen georganiseerd. Wat is de aanleiding geweest over te stappen op OpenOffice. Hoe is dit proces gelopen en de implementatie van OpenOffice destijds. Allemaal zaken die m.i. van belang zijn voordat een goede inhoudelijke reactie kan worden gegeven.

M.i. is een KA-applicatie slechts een "hulpmiddel" welke ingezet wordt bij de totale dienstverlening aan de burger. Dit dient op een zo adequaat mogelijke wijze te geschieden. Of het dan OpenOffice of MS-Office is doet niet terzake. In de discussie lijkt het beeld te ontstaan als MS-Office bepalend zou moeten zijn voor de backofficeapplicaties. Volgens mij zou dit omgekeerd moeten zijn. E.e.a. zou je m.i. moeten benaderen vanuit de bedrijfsvoeringsfilisofie en informatiebeleid!

Ik zie met belangstelling de uitkomsten van het gesprek tussen Heerenveen en NOiV tegemoet. Ik ga er van uit dat zowel Heerenveen als het NOiV open hierin zijn. Hopenlijk geeft dit meer duidelijkheid ten aanzien van de Heerenveense inruilactie en kan dit voor andere (lagere) overheden nuttige informatie opleveren bij de evt. vervanging van de een KA-applicatie.

Oh ja, als je reageer vermeld dan je volledige en werkelijke naam!

@ Hans Mennings
Natuurlijk heeft u gelijk, er is een trajekt nodig met lijsten van eisen en wensen die dan naast de geboden mogelijkheden wordt gelegd.
Echter wie OOo kent weet dat er niet zoveel beperkingen zijn, het werkt alleen wat anders.

Storend is dat dit artikel onvoldoende diepgang heeft en daarom dit soort reakties krijgt, de vraag aan de redaktie om meer gegevens die ik eerder gesteld heb is tot nog toe niet beantwoord.

Dit zijn wel weer genoeg reacties. Denk eens na. De producenten hebben veel belang bij Microsoft. Ook de producenten van gemeentelijke software doen mee aan deze bonus cultuur. Laat je niks wijs maken ze gaan heus wel zorgen dat het -bijna- werkt. En daar zit het verschil.

Wat een treurig nieuws. Heerenveen was, qua gemeente, een pionier. Heel jammer dat zij nu een stap terug maken. Maar, wellicht dat deze beslissing zal bijdragen aan het ontwikkelen van oplossingen die wel succesvol zullen blijken te zijn.

Oh, en voor de sceptici hierboven. Een overheid die met publiek geld (belastinggeld) inkoopt bij een monopolist... moet je niet willen. Een overheid, die voor zn kritieke bedrijfsvoering afhankelijk is van programmatuur waarvan de broncode geheim is.. moet je niet willen. Een overheid die gebruik maakt van bestandsformats die niet duurzaam zijn en afhankelijk zijn van de grillen van een op winstgerichte multinational... moet je niet willen.

"In de discussie lijkt het beeld te ontstaan als MS-Office bepalend zou moeten zijn voor de backofficeapplicaties."
Hans Mennings, helaas is een aantal backoffice leveranciers daar helemaal voor en niet alleen de leveranciers van de gemeenten. En helaas hebben de beleidsadviseurs van o.a. gemeenten jarenlang massaal meegedaan aan het propageren van de defacto standaards van de grootste closed source bedrijven en daarmee hun producten en diensten.

Remco Kouwenhoven heeft helemaal gelijk. Juist een overheid moet spaarzaam omgaan met belastinggeld, ook vanwege het eigenbelang, want zij kennen geen belastingaftrek.

@Jan van Leeuwen: natuurlijk kan OOo met macro's omgaan en is het te koppelen. Punt is: HOE? In bedrijfssituaties is het ondoenlijk om allerlei fora af te struinen naar dat ene (of meerdere) stukje(s) informatie dat/die je nodig hebt. Nadeel van OOo is dat iedereen zijn eigen mening over bepaalde onderwerpen heeft. Dat merk je zelfs in deze discussie hier.

Vergelijk je MS Office met OpenOffice (of StarOffice) dan kan ik alleen maar concluderen dat de Open Source gemeenschap met man en macht probeert Microsoft producten na te bouwen. Dat is op zich niet erg of vreemd, maar wat voegt het toe? Op die manier krijg je dus een kloon van MS Office, die net niet doet of anders doet dan wat je al jaren van MSO gewend bent. Veel mooier zou zijn als er iets fundamenteels aan toe werd gevoegd, zodat je kan zeggen 'Ja, ik kies voor OpenOffice omdat het net datgene meer kan dan de tegenhanger MS Office'. Voorbeeld: voor OpenOffice wordt gepoogd het 'ribbon' van MS Office na te maken. Ik vraag me af waarom? Het is ons door MS opgedrongen omdat het 'handiger' zou zijn. Wel, ik zoek me nog steeds, na 2 jaar, een ongeluk naar sommige functies.
Bedenk dan voor OOo iets wat nog beter werkt. Onderscheid maken, en niet alleen op de prijs.

En let wel, ik ben absoluut geen tegenstander van Open Source. Er is heel veel moois gemaakt. Ook OpenOffice gebruik ik zelf in een aantal situaties. Maar ik kan gemeenten en bedrijven goed begrijpen als ze toch afhaken, ondanks het hogere kostenplaatje wat dan tevoorschijn komt.

JaapG, goed punt.

Ik merk dat over de al dan niet mislukte implementaties van OpenOffice weinig discussies worden gevoerd, maar vooral meningen worden verkondigd zonder te (willen) weten van wat de problemen/knelpunten zijn. Meningen zijn geen feiten en sommige insinuaties ('domme mensen in Heerenveen, 'bonuscultuur') zijn wel erg vergezocht en pathetisch zonder verdere onderbouwing. En erg constructief is het ook zelden. Met name de 'experts' schijnen exact te weten van wat er speelt zonder daar vragen bij te stellen.

Ik bedoel, als je open source serieus neemt, stel ik voor dat we ook serieus deelnemen aan de discussie zodat we allemaal een stap verder komen.

Ondertussen wacht ik de uitleg van Heerenveen rustig af.

@ICT'er. Dat is inderdaad een indrukwekkende lijst. Ik heb wel een paar verzachtende omstandigheden.

Bij ontwikkeling hebben we inderdaad een aantal zaken meegemaakt, maar het leeuwedeel bleek echter gefixid voordat wij er tegenaan liepen (en dan ben je het zo weer vergeten). Bij suites van Borland/Novell/Corel heb ik meegemaakt dat regelrechte rampen er vijf jaar en tig versies later nog gewoon in zaten. Veel problemen doen zich bovendien alleen voor met bepaalde third-party drivers, niet in alle omstandigheden. Als MS de status geeft: "has recognized this to be a problem/issue" betekent het in lang niet alle gevallen dat het ook hun fout is.

Ik heb mij er trouwens in het verleden vaak over verbaasd hoe ongelooflijk weinig problemen we tegenkwamen. Kwam daar maar eens om bij Borland/Magic/Gupta/JDK etc. Je werd bovendien belazerd/misleid. Zelfs de Beta's van MS zijn al vaak probleemloos inzetbaar (alhoewel we de afgelopen week bijna drie dagen aan het knoeien zijn geweest om de Infopath Forms Services in de Sharepoint 2010 Beta aan de praat te krijgen). Bij connectiviteit met producten van derden zijn we net even te vaak op de koffie gekomen. We durven er gewoon niet meer in te investeren. Zelfs bij Exact/Accountview e.d. was je aan de goden overgeleverd. Of je maar even de nieuwe SDK wilde kopen voor zoveel duizend en een paar man verplicht op cursus. Dat soort gein. Er moest altijd aan jou verdiend worden in plaats van aan de gezamenlijke klant. En altijd verplicht een paar maanden achter de feiten aanlopen met platform/database/ms-office versies omdat heren/dames bij derden er nog even niet aan toe waren gekomen. Ik ben door schade en schande een behoorlijke MS-fan geworden (maar je kon nergens zo goedkoop turnkey systemen mee bouwen als met SCO op een 386 met wat terminals en dat geldt nu natuurlijk nog steeds voor Linux en als services-platform is Linux ook aantrekkelijker).

Rob, van de meeste bugs hebben we zelden last. Ze zijn vaak onder zeldzame omstandigheden te zien. Anders waren ze wel sneller opgemerkt en opgelost ongeacht het verdienmodel.

Maar ik verwacht niet dat het OO bugs zijn die tot koppelingsproblemen met de backoffice hebben geleid. Ben benieuwd wat onze collega's in Heerenveen te vertellen hebben en hoe open ze kunnen zijn.

Een paar opmerkingen:
- MsOffice en OpenOffice zijn prima producten, echter de markt is meer ingesteld op MS, zoals veel gebruikers.
- De bandbreedte bij OpenSource varieert helaas nog te veel tussen een hobby-nerd-bouwwerk en een efficiente JSF. Ooit wel eens met Wikimedia gewerkt? Een uitstekende Wiki, maar de invoer van gegevens is van 1985 waar tekst met Wordstar-codes wordt getagd (geen WYSIWG).
- Omgevingen zijn complexer geworden en specialismen toegenomen. Het is al een hele tour als netwerkbeheerder je kennis van Sharepoint, Exchange, MsOffice, SMS, DMZ, ISA-server up-to-date te houden, laat staan je nog eens te verdiepen in Opensource en deze te laten samenwerken. Een mix van MS/OS-platforms ga je niet redden zoals andere gemeenten reeds concludeerden.
- Gehoord op een gemeenteseminar: De praktijk van koppelingen is dat ze niet intelligent zijn, in de praktijk altijd tegenvallen, duur, troublesome en je soms beter gegevens opnieuw kunt in kloppen. Dit ondanks dure consultants van de grote dienstverleners.

@Henk: je slaat de spijker op z'n kop. Een markt die overheerst wordt door MS gaat echt niet zomaar over op OOo. Met even wat hoofdrekenen kom je al op een jarenlange doorlooptijd, kostenbesparingen die alleen op papier bestaan, vele hindernissen die vaker niet dan wel overwonnen worden, etc. etc. M.a.w. schaf een gedegen product aan dat bewezen heeft stabiel te zijn. MS Office is gewoon betrouwbaar. Ik heb met OpenOffice enkele malen een vastloper ervaren, dat geeft geen goed gevoel.
Om van de in de discussie al eerder genoemde koppelingen nog maar te zwijgen.

>> Ik heb met OpenOffice enkele malen een vastloper ervaren, dat geeft geen goed gevoel.

En hoevaak is Windows of MS Office er al uitgeklapt? Dat gebeurt dagelijks en wel bij duizenden gebruikers tegelijk. Niets bijzonders, hoort al sinds jaar en dag bij Microsoft-producten en computers in zijn algemeenheid. Geeft geen goed gevoel, helemaal niet omdat je er voor betaalt, maar we accepteren het wel met z'n allen. Blijkbaar gebeurt het jou ook met OOo, niets bijzonders dus, minstens zo stabiel als MS Office dus.

Laat de overheid eens beginnen om MS (en andere leveranciers) te vertellen wat ze willen betalen voor de licenties, bv. 50% van de huidige licentiekosten. Dan is het slikken of stikken voor de leverancier en besparen we flink, scheelt weer belastingcenten. Mocht er dan geen product worden geleverd, stappen we over op open source en gaan we werkloze it-ers opleiden tot specialisten. Scheelt weer uitkeringen en krijgen we kennis voor terug. Wat wil je nog meer?

@JaapG

OOo Makrotaal heeft hele dikke handleidingen die door SUN ter beschikking worden gesteld, op papier en als website. In de fora kun je verder stukken kode "oogsten". Afhankelijk van de eisen zoek je de kernfunkties en verbind die als herbruikbare programma-modules tot de gewenste funktionaliteit. Als je zelf niet kunt programmeren kun je een programmeur inhuren.
Daarmee is de vraag "HOE" beantwoord.

Is het niet vreemd dat Open Office uitgerold is zonder eerst een onderzoek te doen in hoeverre het te koppelen is met bestaande systemen? Zeker als het gaat om bedrijfskritische (Microsoft?) applicaties. Grote kans dat een aantal applicaties in Access of Excel geschreven zijn...

Bij de overheid worden IT-projecten voornamelijk uitgevoerd door knutselambtenaren die nauwelijks verstand van IT hebben, en alles door dure consultants laten doen. Ze hebben over het algemeen niet eens de kennis om de uitgevoerde werkzaamheden te toetsen, of om een zinvolle aanbesteding te schrijven.

@Frank

Office dat eruit klapt? Draai nu al jaren Office 2007 zonder vastlopers.

Goede nieuws:
De sociale teams van de gemeente Heerenveen die belast zijn met de zgn. multiproblem gezinnen en personen (veelplegers, schuldsanering, dreigende huisuitzetting, ontspoorde groepen jongeren etc. etc.) hebben gekozen voor het 100% OpenSource pakket Kedo gemaakt door www.tringo.nl. Misschien kan de computable een stuk publiceren met als titel "Heerenveen kiest voor OpenSource"

@HeyItLooksLikeYourWritingALetter!

Beste anonimus, ik wil je even laten weten dat ik een ontzettende hekel heb aan badinerende (knutselambtenaren) en ongefundeerde meningen als die door jou is gepost. Het doet me denken aan de burger die tegen dé politiek is, tegen ambtenaren, tegen ..., schreeuwers, xenofoben.

Aan alle anderen: sorry voor deze off topic uitglijder, maar grrr. Bovendien is het maar zeer de vraag of hij (zij?) mijn elitair taalgebruik wel begrijpt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-19T16:03:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.