EZ verdubbelt budget van NOiV

Programmabureau gaat aanbestedingen intensiever controleren

Dit artikel delen:

Het budget voor het actieprogramma Nederland Open in Verbinding (NOiV) wordt verdubbeld van 1,35 tot 2,7 miljoen euro. Dat heeft demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken bepaald. Het extra budget is volgens de bewindsvrouw nodig om 'voldoende kritische massa te ontwikkelen in het gebruik van open standaarden en open source software.'

Met het geld gaat het programmabureau onder meer aanbestedingen intensiever controleren en ondersteunen. De minister: 'Over aanbestedingen die niet in lijn zijn met het NOiV-beleid, stelt het programmabureau vragen aan de aanbestedende dienst, opdat deze kunnen worden bijgesteld. Daarbij biedt het bureau aan om de aanbestedende dienst desgewenst te ondersteunen.' Ook komen op de NOiV-website modelteksten voor aanbestedingsdocumenten.

Daarnaast wil de minister in 2010 'het vraagstuk van aanbesteding en verwerving ook benaderen vanuit een meer positieve insteek'. De NOiV-website zal regelmatig 'goede' aanbestedingen etaleren, 'die voldoen aan het beleid op het gebied van open standaarden en/of waarin effectief rekening wordt gehouden met de mogelijkheid opensourceoplossingen te gebruiken.' Ook komt er een jaarlijkse prijs voor de beste aanbesteding.

Community Open Werken

Bovendien is er budget voor de 'community Open Werken'. Voormalig programma-manager van Open.Amsterdam Stephan Wildeboer leidt dit project. Kennis en ervaring van organisaties over migraties naar open werkplekken worden op een wiki gedeeld, 'om daaruit architectuurprincipes, practices en handleidingen voor aanbestedingen te destilleren.'

Door zowel 'de positieve ervaringen als de knelpunten brede bekendheid te geven' hoopt de minister te 'voorkomen dat overheidsorganisaties die voorop lopen bij de implementatie van een open werkplek bij problemen terugvallen op standaardisatie op gesloten oplossingen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat mij verbaast is dat de regering steeds vrije marktwerking promoot, maar hierbij overheidsgeld uittrekt en één (1) marktpartij stimuleert “om voldoende kritische massa te ontwikkelen”

Hoe goed is de open source software eigenlijk beschermd?
Als iemand in licentie niet alleen sourcecode mag aanpassen, maar ook mag/moet verspreiden zet je de achterdeur open. Heeft de overheid daar wel aangedacht voordat ze open standaarden en open source software gingen promoten?

@Pieter

Welke partij dan? Volgens mij wordt 1 licentie soort voor getrokken. Om even wat marktpartijen te noemen: Novell, Oracle, IBM, Canonical etc. leveren producten volgens dit soort licenties. Bovendien biedt juist dit soort licenties de mogelijkheid dat ook andere partijen (lees lokale partijen) hun diensten aanbieden. Openstandaards en Opensource (liever Vrijesoftware) bieden juist de mogelijkheid aan starters om in business te komen. Proprietary software, zoals van Microsoft, blokkeert dit.

@Christian

Ik snap je opmerking niet zo goed. Er is geen sprake van een licentie om iets te mogen aanpassen. Iedereen mag alles aanpassen maar ook alles lezen. En de evolutie theorie van Darwin leert dat de goede aanpassingen blijven bestaan en de slechte uitsterven.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar het ODF formaat voor de opslag van office documenten dat zie je dat er verschillende leveranciers zijn. Maar juist door de openstandaard kunnen die elkaars documenten probleemloos lezen. Probeer bij een proprietary formaat als bij Microsoft maar eens een document met een eerdere versie van Microsoft te lezen...

@Harry

Voor zover ik weet stopt de openstandaard niet bij documenten.
Als iedereen alles mag aanpassen en ook lezen hoe wordt er dan bewaakt dat er geen trojan horses meegestuurd worden? Bij Windows worden de bugs ook gebruikt om op een andere computer in te kunnen breken en daar moeten hackers goed zoeken.
Hoe open is openstandaard / opensource?

@Christian,

Mag ik je de tegenvraag stellen? In het geval van closed source software, hoe wil je dan bewaken dat er geen troep in zit? Het is per definitie onmogelijk de software te controleren omdat de code gesloten is. Juist het feit dat bij Open Source software de bron toegankelijk is, geeft de mogelijkheid tot inspectie. Uiteraard kun je er dan ook troep in (ver)stoppen, echter kan dit veel makkelijker aan het licht komen.

Wil je zeker weten of jouw kopie van een stuk software authentiek is, zonder regel voor regel de code door te pluizen? Vergelijk dan de hashwaarde (MD5sum, SHA1, oid) van jouw kopie met de gepubliceerde waarde.

@Richard de Jong

Ik ben me er bewust van dat in closed source software ook troep voorkomt, maar meestal gaat het bij source software om troep (bugs) die niet bewust in de software is ingebouwd.

Het verschil zit hem in het volgend:
Bij closed source software ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de aanbieder van de software, terwijl bij open source software de verantwoordelijkheid meer bij de afnemer komt te liggen.

Van organisaties wordt tegenwoordig verwacht dat ze hun systemen steeds beter beveiligen. Ik vraag me dan ook af hoe dit bij open source software werkt. Als ik als afnemer alleen zekerheid heb bij een stuk software die authentiek is dan heeft open source code geen toegevoegde waarde. Voor je eigen organisatie moet je dan constant het wiel opnieuw uitvinden, omdat je niet de zekerheid hebt of een aanpassing van een ander wel veilig genoeg is.

De voordelen van open source code zijn duidelijk. Hoe wordt ervoor gezorgd dat er geen code doorheen glipt wat ervoor zorgt dat een ander kan zien wat ik op mijn computer doe? Ik ga er niet vanuit dat binnen iedere organisatie de controle zodanig geregeld is dat beveiligingslekken snel opgespoord zullen worden. Er zijn ook veel cowboys op de markt die zich niet zo druk maken om informatiebeveiliging. En met open source software zal de afnemer aan moeten tonen dat er alles aan gedaan is om een beveiligingslek te voorkomen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-06T10:53:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.