2008: 33 mooie deals, wat kleintjes en de echecs

Dit artikel delen:

2008 bleek een goed jaar voor ict-uitbesteding. Bedrijven en overheden brachten hun ict volop onder bij leveranciers. De absolute kraker was natuurlijk het mega-contract dat Shell sloot.

Qua uitbestedingscontracten kwam het jaar 2008 pas goed op gang in maart. Al betekende dat gelijk het hoogtepunt: Royal Dutch Shell sloot vijfjarige contracten af met ict-dienstverleners EDS, AT&T en T-Systems (elk zo'n 1 miljard dollar waard) voor de uitbesteding van een aanzienlijk deel van zijn ict. De deals vertegenwoordigen een totale waarde van zo'n 2,7 miljard euro. De achtergebleven it-organisatie van Shell behield wereldwijd overigens nog vijfduizend van de bijna achtduizend automatiseerders. Circa 2900 medewerkers, waarvan 1100 inhuurkrachten, kregen een nieuwe baas.

Maar ook na het Shell-contract bleef er fors worden uitbesteed. Zo sloot halfgeleiderfabrikant NXP tussen februari en augustus vijf contracten met achtereenvolgens Ciber (beheer van  sales-, marketing- en business intelligence-applicaties), Tata Consultancy Services (ict- en applicatiebeheer, vijf jaar, 100 miljoen dollar, 30 tot 40 medewerkers stappen over), Atos Origin (beheer van zakelijk applicaties, vijf jaar, 30 miljoen euro), Atos Origin (wereldwijd datacenterbeheer en regievoering, vijf jaar, 125 miljoen euro, 200 medewerkers gaan over) en Getronics (werkplekbeheer, drie jaar, 15 miljoen euro). Bij deze laatste deal hebben beide partijen nog geen definitieve implementatie-afspraken gemaakt. Er zou personeel overgaan, maar hoeveel is nog niet bekend. 

Andere geregistreerde grote contracten

Januari:

Equens-dochteronderneming PaySquare heeft het beheer (inclusief 'rampherstel') van zijn kantoorautomatisering en bedrijfsapplicaties voor vijf jaar uitbesteed aan Atos Origin.

Juni:

Waterbedrijf Evides besteedt het beheer van de complete ict-infrastructuur uit aan Fujitsu. Het contract is ingegaan op 1 juni 2008 en heeft een waarde van 4,3 miljoen euro.

KNMP, een brancheorganisatie voor Nederlandse apothekers, besteedt de volledige bedrijfskritische ict-infrastructuur uit aan BT. Het contract heeft een waarde van 2,6 miljoen euro en een looptijd van vijf jaar.

Chemieconcern DSM besteedt vanaf 2009 het werkplekbeheer uit aan EDS. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar (werkplekken: 17.000). Getronics is tot eind 2008 verantwoordelijk voor het beheer van de werkplekken bij het chemieconcern.

Logica en KPN hebben een vijfjarige uitbestedingovereenkomst getekend voor het applicatiebeheer van de netwerkinformatiesystemen van KPN. Twaalf KPN-medewerkers treden in dienst bij Logica.

Accountskantoor BDO verlengt de samenwerking met KPN voor de komende vijf jaar. Het bedrijf besteedt het beheer, back-up en archivering van de bedrijfsgegevens uit aan KPN. Ook zorgt KPN voor het beheer van het communicatienetwerk.

Juli:

IBM en Getronics nemen een groot deel van de ict van luchtvaartmaatschappij Martinair over. Getronics doet de helpdesk en het ict-beheer en IBM buigt zich over bestaande en nieuwe applicaties. Het vijfjarig contract (per 1 oktober ingaand) heeft een totale waarde van 23 miljoen euro, 17 miljoen voor Getronics en 6 miljoen voor IBM. 35 medewerkers van de luchtvaartmaatschappij verhuizen naar de automatiseerders.

Het Alfa College uit Groningen sluit met Capgemini een uitbestedingsovereenkomst voor bijna alle ict. De waarde van het vierjarig contract bedraagt twintig miljoen euro. De automatiseerder neemt 25 mensen over.

Het Nederlands Forensisch Instituut, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de ministeries van Justitie, Economische Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) besteden hun documentmanagement uit aan drie mantelpartijen: Doxis Informatiemanagers, KBenP en TTP. Het contract heeft een waarde van 4,2 miljoen euro en een looptijd van twee jaar.

Rijkswaterstaat heeft KPN gekozen voor het beheer, onderhoud en exploitatie van zijn verkeersnetwerk en telefoniesystemen. De looptijd van de overeenkomst is vijf jaar.

Augustus:

Logica en Capgemini verzorgen de komende 4,5 jaar de it bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De contractwaarde wordt geschat op 18 miljoen euro. Vijfentwintig medewerkers hebben de mogelijkheid over te stappen naar de twee ict-dienstverleners.

De gemeente Zaanstad sluit een co-sourcingsovereenkomst met BT voor operationele ict-diensten.

September: 

Essent besteedt applicatiebeheer  en - ontwikkeling van non-SAP-gerelateerde toepassingen uit aan Accenture. Waarde van het contract is 5 miljoen euro.

Stichting Autoriteit Financiële Markten sluit een vierjarige overeenkomst (waarde: 1,3 miljoen euro) met Getronics PinkRoccade voor het leveren van netwerkdiensten, datacenter- en uitwijkvoorzieningen.

Chipmachinemaker ASM Europe verlengt het contract voor werkplek- en infrastructuurbeheer met Bull Nederland met anderhalf jaar. De overeenkomst heeft een waarde van anderhalf miljoen euro.

En nog meer grote deals

Oktober:

De Kamer van Koophandel Nederland besteedt de softwareontwikkeling uit aan Capgemini, Atos Origin en Ordina. De partijen hebben een mantelovereenkomst getekend met een looptijd van vier jaar. Geschatte waarde: 20 miljoen euro.

Van Lanschot Bankiers doet bijna zijn gehele ict de deur uit. Accenture gaat de komende zeven jaar applicatieontwikkeling en -beheer voor de bank doen; IBM gaat infrastructuurdiensten verlenen. De waarde van de contracten is voor beide leveranciers zo'n 100 miljoen euro. Zo'n honderd ict'ers en honderd inhuurkrachten stappen over naar de ict-dienstverleners.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besteedt zijn werkplekdienstverlening uit aan Atos Origin. Het contract heeft een looptijd van minimaal vier jaar en een waarde van ten minste 45 miljoen euro.

November:

Als onderdeel van een reorganisatie besteedt hardwareleverancier Océ zijn Europese werkplek- en netwerkbeheer (6000 werkplekken) voor 7 jaar uit aan Atos Origin. 65 medewerkers komen in dienst van de automatiseerder.

Rabo Vastgoedgroep legt het beheer van de ict-infrastructuur grotendeels buiten de Rabobank. Atos Origin zal het it-beheer uitvoeren; een overeenkomst met een netwerk- en telefoniebeheerder is aanstaande. Geschatte waarde van het vijfjarig contract: zo'n veertig miljoen dollar.

Telecomreus KPN besteedt het beheer, onderhoud en vernieuwing van de websites voor vijf jaar uit aan Ordina (met Satyam).  

Ordina gaat de ict-systemen beheren van de Nederlandse postkantoren (Postkantoren BV). De overeenkomst heeft een looptijd van 3,5 jaar. Het betreft het beheer van de front- en backofficesystemen.

December:

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besteedt het beheer van de ict-infrastructuur van P-Direkt en Rijksweb uit aan Match, een samenwerkingsverband van hoofdaannemer Logica, BT en HP. Het contract heeft een looptijd van zeven jaar en een waarde die tussen de 60 en 140 miljoen euro ligt.

Een aantal ministeries besteedt het beheer van GOUD, de nieuwe standaardrijkswerkplek, uit. Niet aan een marktpartij, maar intern: aan SSO-ICT, de shared services-organisatie van Verkeer & Waterstaat. Deze club regelt ook het infrastructuurbeheer voor de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en - gepland - Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Sanoma verlengt het uitbestedingscontract met Atos Origin tot eind 2014. Bovendien wordt de dienstverlening uitgebreid: de automatiseerder mag de volledige it-infrastructuur van het uitgeefconcern beheren.

En een paar kleinere

Niet alleen de grote ict-dienstverleners boeken aansprekende contracten. Ook middelgrote partijen halen deals binnen. Een paar voorbeelden:

De ontwikkeling van marktonderzoekssoftware door Nipo Software, onderdeel van marktonderzoeker TNS Nipo, verhuist gedeeltelijk naar Kaapstad (Zuid-Afrika). Het ontwikkelwerk wordt daar ondergebracht in het IT Offshore Center van consultancybedrijf Yellowtail. Hiervoor hebben de twee bedrijven een tweejarig contract gesloten.

Het Nederlands Openluchtmuseum gaat opnieuw in zee met Combine-IT. Het Arnhemse bedrijf wordt de komende vijf jaar verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de ict-omgeving van het park.

Zorgorganisatie Lumens Groep brengt ict-beheer en de helpdesk onder bij Acknowledge Benelux. De waarde van het contract is 1,27 miljoen euro.

Zorggroep Noord- en Midden- Limburg heeft een vijfjarige overeenkomst gesloten met PQR. Het gaat om de levering, installatie, migratie en het onderhoud van de netwerk- en serverinfrastructuur en softwarelicenties. Het contract heeft een waarde van 3,5 miljoen euro.

Ouder- en Kindzorg Rotterdam besteedt ict-beheer, helpdesk en telefoniediensten uit aan Netsourcing. De waarde van het driejarig contract bedraagt 1,05 miljoen euro.

De Christelijke Scholengemeenschap Melanchton zijn ict-beheer voor vijf jaar uit te besteden aan Avantage. Het gaat om zo'n 1500 werkplekken. De waarde van de overeenkomst ligt tussen de 2,5 en 5 miljoen euro.

Eurofiber, leverancier van glasvezelverbindingen en ethernetdiensten, besteedt het beheer van honderd werkplekken en de verdere ondersteuning van zijn ict uit aan Valid.

De kantoorautomatisering van het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) wordt uitbesteed aan KMC Solutions. De partijen hebben een driejarig contract getekend met een waarde van 2,5 miljoen euro. Getronics beheerde hiervoor de ict-omgeving van NEN.

Dienstverlener Mansystems wordt verantwoordelijk voor het applicatiebeheer van de Assurance & Workforce-managementsystemen van KPN. Drie medewerkers van KPN stappen over.

Wat liep fout?

Hoewel het een vruchtbaar outsourcingsjaar was, liep er ook geregeld wat mis. Zo zegde Robeco Direct in juni zijn uitbestedingscontract met automatiseerder Ordina op. De bedrijven konden het niet eens worden over de te gebruiken software en de timing van de migratie.

Royal Bank of Scotland (RBS) kondigde in juli aan dat het de ict van de overgenomen ABN Amro-onderdelen voor de grootzakelijke markt weer in huis wil halen. De uitbesteding aan EDS wordt daarmee teruggedraaid. Onduidelijk is overigens of RBS definitief gekozen heeft voor inbesteding.

In november blijkt Heijmans de bouw van een nieuwe infrastructuur en het complete beheer daarvan aan Centric te hebben gegund. Het zesjarige contract vertegenwoordigt een waarde van circa 60 miljoen euro. Saillant is dat het bouwbedrijf hiermee voortijdig afscheid lijkt te nemen van een vijfjarig beheercontract (zo'n 50 miljoen euro) dat het met Atos Origin in 2006 had gesloten.

Eind december blijkt een zevenjarige overeenkomst tussen Delta Lloyd Groep en IBM te zijn ontbonden. Het contract (circa 200 miljoen euro) voor de uitbesteding van alle ict-infrastructuurdiensten kwam in 2004 al moeizaam tot stand.

Uitbestedingspuzzel

De uitsmijter van het jaar: de kerstpuzzel van Computable! Dit jaar staat die in het teken van uitbesteding. Met mooie prijzen: de hoofdprijs is de Aspire One, een door Acer beschikbaar gestelde netbook. Kijk op: www.computable.nl/kerstpuzzel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

2008: Artikelen met de meeste reacties

2008: Opvallende wervingsacties

2008: Opmerkelijke overnames

2008: Meest uitgevoerde zoekopdrachten

2008: Opmerkelijkste uitspraken

2008: Grootste ontslagrondes

2008: Belangrijkste carrièrewijzigingen

Outsourcing: klanten voeren meer de regie

Uitbesteding anno 2008: ‘voor wat, hoort wat’

2017: 93 deals; (publieke) cloud verandert alles

2016: 70 deals en het ecosysteem krijgt vorm

2015: 69 deals, cloudklappers blijven nog uit

2014: 85 deals, kansen voor nieuwkomers

2013: 1 megadeal; markt gesegmenteerd

T-Systems neemt beheer Essent over van Centric

2012: 28 deals; grote contracten dun gezaaid

2011: 37 deals en weinig tamtam

2010: 30 deals en een schrale markt

'Belangrijkste is de erkenning vanuit de markt'

Dienstverlener verwacht meer uitbestedingen

Ministerie van SZW besteedt ICT uit aan V&W

Zorgcentra De Betuwe kiest NetSourcing

NXP dumpt Getronics als werkplekbeheerder

Grote deals beheersen uitbestedingsmarkt

2008: Belangrijkste nieuwsfeiten


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-30T15:22:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.