EDS: meer dan on-site werkplekbeheer bij Shell

Dit artikel delen:

Dat Getronics de on-site dienstverlening bij Shell regelt, betekent niet dat hoofdaannemer EDS niets voor het olieconcern doet. "Er vallen veel meer zaken onder", nuanceert de woordvoerder van EDS.

Wereldwijd verzorgt EDS de werkplekdiensten van oliebedrijf Shell. De ict-dienstverlener wordt bijgestaan door branchegenoot Getronics, die de on-site ondersteuning regelt. Dat is echter slechts een klein deel van het totale werkplekbeheer, nuanceert een EDS-woordvoerder. Het begrip werkplekdiensten is nogal breed, zegt hij.

Outputservices

De overeenkomst met Shell omvat het beheer van alle desktops, de helpdesk, back-up en herstel na calamiteiten, bescherming van mobiele informatie en managed messaging-diensten. "Er vallen dus ook veel meer zaken onder dan alleen de on-site hulp, zoals outputservices, de inrichting van de beveiliging en de rechten, en het asset management."

Outputservices betreft onder meer het verzorgen van de koppeling van de systemen aan randapparatuur, zoals printers en scanners. De softwarebeveiliging regelt EDS met behulp van automatische updates via het netwerk. De dienstverlener kan er bovendien voor zorgen dat alle desktops, waar ook ter wereld, exact dezelfde instellingen, toepassingen en bureaublad hebben. "Daarmee kan de apparatuur gemakkelijk op afstand worden onderhouden." Voor klachten over de werkplek kan het Shell-personeel gebruikmaken van de servicedesk die EDS wereldwijd beschikbaar heeft, voegt hij er aan toe.

Asset management

En dan is er nog het asset management. Daarbij moet je niet alleen denken aan het registreren waar een pc wordt neergezet, vertelt de woordvoerder. "Het omspant de hele levenscyclus van de assets, van de desktops tot de mainframe- en midrange-platforms."

Alles bij elkaar verzorgt EDS voor Shell dus veel meer dan de on-site support die de ict-dienstverlener zijn branchegenoot Getronics bij het olieconcern laat doen. De ondersteuning die Getronics bij de negentigduizend werkplekken van Shell regelt, heeft meer betrekking op de fysieke ondersteuning ter plekke. Daarbij gaat het vaak om kleine zaken als het vervangen van een gebroken kabeltje of het repareren van een kapot beeldscherm. Getronics doet dat al zes jaar en blijkbaar naar tevredenheid voor Shell.

Miljardencontract

Op 31 maart 2008 tekende Royal Dutch Shell drie miljardencontracten met EDS, AT&T en T-Systems voor de uitbesteding van een aanzienlijk deel van zijn ict. Achteraf blijkt dit de grootste uitbestedingsdeal van 2008.

EDS gaat zorgen voor het beheer van de eindgebruikers van de automatisering bij Shell. AT&T neemt levering, beheer en onderhoud van de wereldwijde communicatieinfrastructuur op zich. T-Systems regelt de wereldwijde hosting en opslag.

EDS is sinds 26 augustus 2008 een volle dochter van ict-leverancier HP.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-09T07:52:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.