Atos en Accenture ontkennen proeftijdontslag

Dit artikel delen:
Ontslag

De ict-dienstverleners Atos Origin en Accenture ontkennen dat personeel in de proeftijd op straat wordt gezet om de recessie het hoofd te bieden.

De ict-dienstverleners Atos Origin en Accenture ontkennen dat ze nieuwe werknemers tijdens de proeftijd naar huis sturen om kosten te besparen. Volgens lezers van Computable nemen de bedrijven net als branchegenoot Logica tijdens de proeftijd afscheid van nieuwe medewerkers om de recessie het hoofd te bieden.

Ict-dienstverleners Atos en Accenture sturen geen nieuwe werknemers tijdens de proeftijd naar huis om kosten te besparen en de recessie het hoofd te bieden. Dat zeggen de woordvoerders van die bedrijven. Computablelezers reageerden op een artikel over dienstverlener Logica. Dat bedrijf  beëindigde vrijdag 27 februari 2009 de contracten van een onbekend aantal nieuwe medewerkers door de arbeidsovereenkomst in de proeftijd te ontbinden. Accenture en Atos Origin zouden ook gebruik maken van de mogelijkheid om zonder opgaaf van redenen nieuwe medewerkers tijdens de proeftijd naar huis te sturen. Dat meldden lezers in reacties onder het artikel en emails aan de redactie.

Atos sluit niet uit dat deze maatregelen ooit noodzakelijk worden. Maar zegt er voorlopig alles aan te doen om ‘die ingrijpende matregelen te voorkomen. Volgens een lezer zou Atos naast de proeftijdontslagen structureel gratis personeel aanbieden om zo binnen te blijven bij klanten en de kans op nieuwe betaalde opdrachten te vergroten. Een Atos-woordvoerder ontkent dat zijn bedrijf ‘structureel medewerkers gratis wegzet bij klanten om zo oren en ogen open te houden bij de klant.' Ook de informatie dat Atos Consulting de wet op massaontslagen probeert te ontwijken door personeel in groepen van twintig man te ontslaan, wordt door de woordvoerder naar het rijk der fabelen verwezen.

Afscheid nemen

De voorlichter van Atos Origin ontkent dat er ‘groepsgewijze ontslagen' vallen. "We kijken binnen onze organisatie naar mogelijkheden om kosten te minimaliseren, de manier van samenwerken te optimaliseren en de organisatie te stroomlijnen. Als we op een redelijke termijn echt geen mogelijkheden zien of verwachten om een individuele medewerker in te zetten, zullen we afscheid nemen. Dat gebeurt dan in overleg tussen werkgever en werknemer en wordt meestal ondersteund met een passend pakket aan maatregelen. Dat gebeurt bij verschillende bedrijfsonderdelen, dus zeker niet uitsluitend bij Atos Consulting."

Ook de hr-directeur Thomas Mulder van Accenture Nederland spreekt tegen dat zijn bedrijf de contracten van nieuwe werknemers ontbindt om de recessie het hoofd te bieden. "We nemen incidenteel afscheid van mensen die nog in hun proeftijd zitten, maar dat heeft niets te maken met de slechte economische omstandigheden. Het gaat om personeel dat niet voldoet aan de verwachtingen."

Mulder benadrukt dat het personeelsbestand van de dienstverlener nog steeds groeit. Het bedrijf heeft ongeveer zestig vacatures open staan, variërend van startersfuncties tot medewerkers met ervaring. "Vorig jaar rond deze tijd gaf onze groeiende markt ruimte om mensen aan te nemen. Nu kijken we kritischer waar we de mensen aannemen en inzetten. Groei is niet meer vanzelfsprekend."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou, waar blijven al die mensen die liepen te klagen over dat Logica de enige werkgever is die zulke acties uitvoert.

Kom maar op met die reacties!!!

"Volgens lezers van Computable nemen de bedrijven net als branchegenoot Logica tijdens de proeftijd afscheid van nieuwe medewerkers om de recessie het hoofd te bieden."
Is het volgende artikel "volgens de werkgevers is het niet waar, dat mensen in hun proeftijd worden ontslagen"?
A.u.b. Computable blijf objectief en baseer jullie journalistiek op zelf geconstateerde feiten en niet op eenzijdige reacties of emails.

Bij Accenture wordt wel degelijk afscheid genomen van mensen indien zij op de bank zitten en er niet op korte termijn een nieuw project voor hen beschikbaar is. Dit gebeurd ook als mensen wel goed functioneren en heeft dus wel met de economische omstandigheden te maken

waar rook is.....

Wij hebben al een van de slachtoffers op sollicitatiegesprek gehad (door Atos op zijn eerste werkdag ontslagen i.v.m. recessie), dus ik snap die ontkenning niet zo goed ...

Als mensen gedurende hun proeftijd weggestuurd worden, dan is daar een veel logischere reden voor dan een recessie. Maar ja, dat ga je natuurlijk niet doorvertellen. Dus meneer van het 'Goed draaiend bedrijf', Uw is dus een fabel op de mouw gespeld. Zegt wel iets over Uw bedrijf.

Dat Logica in tegenstelling tot twee bovengenoemde bedrijven WEL uitkomt voor genomen maatregelen dwingt bij mij respect af. Atos en Accenture, neem hier een voorbeeld aan!

P.S.: Bij Atos spelen er wel degelijk maatregelen.

Misschien moet iemand eens vragen hoeveel mensen er op de bank zitten bij Atos Origin en welke plannen men maakt om dit op te lossen. Lijsten met honderden namen van medewerkers die men liever kwijt is dan rijk is liggen er. Dit is een gerucht dat steeds sterker wordt.

Die onslagen zijn allang gebeurd bij Atos. Er zijn inmiddels al zo'n 10% ontslagen. Maar nergens lees je er echter van.

Ook mijn vrouw is recentelijk ontslagen waarbij als reden wel degelijk de economische situatie werd genoemd en waarbij werd aangegeven dat er voorlopig ook geen geschikte opdrachten voor haar zouden ontstaan.

Zielig dat ze het willen ontkennen om hun imago hoog willen houden.

Ook ik ben ontslagen bij Atos samen met een heleboel anderen, echt buiten alle fatsoen om om het dan te ontkennen

Ook bij Accenture is het wel degelijk het geval dat mensen in hun proeftijd worden ontslagen wegens economische redenen. Ik heb dit zelf aan de lijve ondervonden samen met een heel aantal anderen.

Bij Accenture worden wel degelijk mensen in hun proeftijd naar huis gestuurd als ze op de bank zitten (van mensen met opdracht weet ik dit niet zeker). En ze noemen hiervoor expliciet het economisch klimaat.

Eigen ervaring. Jammer dat ze dit niet gewoon toegeven.

Ik ben er als Logicaan trots op dat mijn bedrijf in ieder geval eerlijk toe durft te geven dat ze in moeilijk vaarwater zitten en dat een noodgreep zoals nu genomen (mensen na hun proeftijd geen vast contract bieden) zeer vervelend is voor de betreffende collega's maar echt niet anders kan.
Bedrijven die nu mooi weer blijven spelen en aangeven dat er niets aan de hand is zetten zichzelf daarmee mooi te kijk want de praktijkvoorbeelden zijn er legio.

Uit een Computable bericht over de resultaten van Atos Origin

De nettowinst van de onderneming halveerde ten opzichte van 2007. Het bedrijf maakte 23 miljoen euro winst na aftrek van bijzondere, eenmalige kosten. De wereldwijde brutowinst kwam uit op 181 miljoen euro. Het verschil wordt onder andere verklaard uit de 103 miljoen euro die Atos uittrok voor een reorganisatie.

103 miljoen apart zetten voor een reorganisatie betekent als je iedereen zeg eens 50K meegeeft ruim 2000 man. Nou at zullen er toch gauw ook een paar 100 in Nederland zijn

Wellicht vandaar deze reactie van de Atos Origin voorlichter? Dat gebeurt dan in overleg tussen werkgever en werknemer en wordt meestal ondersteund met een passend pakket aan maatregelen. Dat gebeurt bij verschillende bedrijfsonderdelen, dus zeker niet uitsluitend bij Atos Consulting."

@W.T.

Sorry maar als mede-Logicaan moet ik zeggen dat de acties van Logica mbt de medewerkers in proeftijd mij een gevoel van schaamte bezorgen.

Dat andere bedrijven het nog slecht doen vindt daar niets aan afdoen. Ik ga afscheid nemen van Logica en niet in de laatste plaats omdat ik mij niet kan vinden in de ethiek die er nu heerst bij Logica.

Iedereen die in deze tijd een contract tekent dat tijdelijk is, of met een proeftijd, is toch niet wijs. Al die mensen hebben toch met open ogen getekend?

Overigens is het ook helemaal geen ontslag, het is puur een uitvoering van een afspraak tussen 2 partijen. Een jaarcontract dat niet wordt omgezet in een vast contract is toch geen ontslag?? Gewoon einde contract.

Dan ga je toch puur voor een paar honderd meer salaris, dikkere auto of whatever?

Atos ontslaat er lustig op los. Allemaal individuele ontslagzaken, dus zo valt het niet op. 10% is het begin. Er komen nog echt 'aantallen'. Dat vraagt om creatieve oplossingen, want met de resultaten van Atos is het lastig aantonen dat je 500/600 man wilt ontslaan.

Nou geloof mij maar, ik ben 1 van de gedupeerden, ik ben in de proeftijd ontslagen. Ik citeer twee stukjes uit de brief: Wij maken daarbij gebruik van de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst binnen de proeftijd op te zeggen. Een alinea verder. De reden is de huidige economische situatie.

Atos doet dus net zo hard hieraan mee!!!!

Anoniem, 05-03-2009 17:38

Misschien een idee om de brief, ontdaan van persoonlijke gegevens, op het web te zetten? De journalisten zullen er geen probleem mee te hebben om te vragen hoe dat nu kan :)

Kijk even hier:
http://www.freewebs.com/belverbs/index.html
en hier:
http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=AZ8036

Ontslag in proeftijd kan in strijd zijn met het beginsel van goed werkgeverschap. Of dat hier ook het geval is kan in extremis door de rechter worden vastgesteld. Ethisch is dit in elk geval niet. Duidelijk is wel dat de hele IT sector niets geleerd heeft van het verleden, niet in staat is vooruit te plannen en geen buffer heeft aangelegd voor slechte tijden.

Het is natuurlijk al een tijdje geleden maar ooit zat er een manager bij -ik meen CMG- die bedacht dat je best de uitzend-cao kon gebruiken voor gedetacheerden. En zo vlogen een heleboel werknemers zonder inzet op straat. We praten ergens 1992 of zo. Ik weet even niet meer helemaal waar deze creatieve manager tegenwoordig graait... Was het nou ATOS of toch weer Logica. Ik ben de volgorde een beetje kwijt.

Wel eens de "intensieve menshouderij" gelezen van Jaap Peters en Judith Pouw? Als tagline heeft dit boek: "Hoe kwaliteit oplost in rationaliteit". Leuk leesvoer en helaas een feest van herkenning.

Enja, zulke dingen kan Atos nu naar hartelust gaan doen, want er zijn ook geen vakbonden meer aan tafel met wie ze deze dingen moeten bespreken... En dat bedoelde de vakbonden dus toen de CAO door de werkgever eenzijdig werd afgeschafd: wild westen...

Atos doet zeker mee. Echter is Atos een IT bedrijf net als Accenture/Logica. Wat wil men bereiken met hun valse mededelingen?

mmm Atos?
Lees: Profiel van een ICT-starter, 'Als starter ben je minder populair' op deze site maar eens. Atos is hier in december al mee gestart!
Blijf vooral schoppen tegen Logica allemaal, voor heren en dames Computable. Eerst de feiten, dan de woorden op papier, dat zou Computable beter sieren.
Logicaan

Uit eigen ervaring kan ik melden dat Atos (SI) mensen wegstuurt in het kader van boventallig...ook al heb je een vast contract. Dit gebeurt niet in eeen hele grote groep maar steeds kleine porties per maand. Op deze manietr blijf je mooi uit het nieuws

De bankzitters bij Accenture leven momenteel ook in onzekerheid. Vast contract of geen vast contract. Als je op dit moment geen geld oplevert ben je een last op hun begroting. Het trieste in deze is dat er allemaal slappe excuses worden gezocht om zo je (vaste) contract te ontbinden. Dit is een feit!

@ KIM

Accenture is geen ICT bedrijf. ICT is slechts een onderdeel van hun business. Andere takken zijn Management Consulting en Outsourcing (sterk groeiend) Schijnt wel zo te zijn dat de ICT tak van Accenture de meeste klappen krijgt op dit moment.

Jullie nemen voor zoete koek aan dat de verslaggever Pim van der Beek) van Computable de uitspraken van Accenture en Atos goed weergeeft. Ik heb 1 quote gezien van Accenture en daar staat geen ontkenning in. Ook bij de quote van Atos is geen ontkenning.

... en in april krijgt de rest van de toko te horen dat de komende 3 jaar er 0,0 ruimte is voor salarisverhogingen, externe opleidingen niet doorgaan en gesneden wordt in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zit dicht bij de bron, dus watch out allemaal.

@ zij die een brief van Atos, Cap, Accenture of Ordina hebben ontvangen over ontslag in proeftijd vanwege economische situatie, stuur deze naar de redactie van Computable, dan kunnen die het als bewijs publiceren. Dan wordt eindelijk eens bewezen dat de grote bedrijven tegenwoordig de boel alleen maar voorliegen en voor de aandeelhouders kiezen ipv voor het eigen personeel.

Voor watv betreft het gratis wegzetten van mensen bij Atos Consulting; dit gebeurt al zeker vanaf november '08...

Ik werk zelf bij Accenture, maar ik moet zeggen dat ik nog niet gehoord of gezien heb dat er recentelijk iemand in zijn proeftijd ontslagen werd.
Sterker nog, ik zit net met iemand op een project die net zijn proeftijd afgerond heeft (28-02-09). Hij is er nog steeds.

Wat me wel opvalt is dat er sinds januari nauwelijks nog mensen bij komen en er wel duidelijkheid heerst over de aannamestop cq het beleid om iemand alleen maar aan te nemen als hij/zij voldoende ervaring heeft, echt ingezet kan worden en dit een langlopend project is.

Hier verschilt Accenture dus kennelijk van de bedrijven die in de laatste maanden nog mensen hebben aangenomen alhoewel het al zichtbaar was dat de crisis ook de IT/Conculting bedrijven zou raken.

Ook hier een slachtoffer van 'de economische crisis' bij Atos Consulting. In het bezit van een contract en nog VOOR mijn proeftijd 'ontslagen'. Heb inmiddels wel 1 maandsalaris ter compensatie (afkoop?) ontvangen..

@Accenture medewerker:
De andere bedrijven hebben ook alleen maar die mensen in proeftijd ontslagen die voorlopig geen uitzicht op een betaalde job hadden. Dus het klopt dat jij daar niks van hebt gemerkt.

Bij Fujitsu Services worden de komende maanden juist 200 nieuwe mensen gezocht. Zag hierover meer info op www.fujitsujobs.nl - ook wel eens prettig zo'n geluid ;-).

Mijn eerste gedachte bij dit bericht:

Er staat dat er geen ontslagen tijdens de proeftijd vallen, maar meestal duurt een proeftijd 1 tot 3 maanden en dat is dan gezien de duur van de crisis nog tijdig genoeg om ontslagen te worden cq geen vast contract te krijgen. Helaas de realiteit.

Naar mijn weten was Atos, in tegenstelling tot Logica, 'op tijd' met het doorvoeren van een aanname stop. Hierdoor heeft atos, als de aannemende managers goed op de hoogte zijn, geen mensen onnodig te hoeven ontslaan/ontbinden tijdens de proeftijd..

Wat Thomas Mulder van Accenture vertelt is gewoon een leugen. Alle medewerkers van Accenture die nog in hun proeftijd zaten zijn "tegen de lat" gehouden. Iedereen die nog geen klus had is ontslagen. Van de medewerkers die al wel een klus hadden, is het arbeidscontract omgezet in een contract voor bepaalde tijd, op enkele uitzonderingen na. Dat had echt niets te maken met hun individuele kwaliteiten.

Bij Atos speelt het volgende:
Iedereen die nog in proeftijd zat is ontslagen.
Contracten welke aflopen worden niet verlengd.
Reorganisatie MO waar niet al te veel ontslagen zullen vallen.
Reorganisatie SI waar iets van 25-30 procent op de bank zit, paar honderd ontslagen.

Atos plaatst op dit moment veel bankzitters van SI op opdrachten van MO. Met andere woorden: vandaag ben je RE'er, Tester of PL en morgen zit je op de Helpdesk of sleutel je pc's in elkaar. Daarnaast al enkele collega's binnen SI zien vertrekken, echter niet vrijwillig. Als men zoekt vind men altijd wel een stok om mee te slaan...

Ik ken Thomas Mulder nog uit zijn Nuon tijd. Omhoog aaien en naar onder trappen. Zorgde er mede voor dat mijn dienstverband niet werd verlengd, ondanks allemaal mooie woorden van de frontoffice manager over betrokkenheid bla bla, ja ja je bent voor dit soort aalen gewoon een ordinair nummer, meer niet.

Echt wel dat Accenture mensen in de proeftijd ontslaat. sterker nog, misschien zijn zij wel het bedrijf dat dat het meest doet van alle ict bedrijven.

Accenture zette mij gewoon op straat.

Accenture is feitelijk een detacheerburo.

Dat terzijde, even terug gaan in de tijd: in 2002 stond er een artikel op de voorpagina van het Financieel Dagblad... kan me dat nog goed herinneren, iets van "Accenture stuurt consultants de laan uit in proefperiode". Ik werd toen zelf door Accenture 2 weken in mijn proefperiode op straat gezet. Er werd toen een email de organisatie ingestuurd die iemand kennelijk met FD heeft gedeeld en het was een mooie scoop voor hun als signaal dat het slecht ging in NL IT wereld.

Er was destijds een ordinaire heksenjacht gaande - niet alleen werden er mensen in hun proefperiode zonder redelijke reden subiet uitgegooid (redelijk = performance of CV blijkt niet te kloppen; onredelijk = recessie... want dat is gewoon de fout van de werkgever om in de eerste plaats al een aanbod te doen), er werd ook jacht gemaakt op mensen door maar iets te vinden - mensen die jaren goede performance hadden en wellicht een keer een minder goed project draaiden (klikt niet met manager, persoonlijke problemen, whatever), kregen en masse brieven per aangetekende post thuisgestuurd dat ze een performance probleem hadden etc. Pure dossier vorming en een erg vuil spel.

IT is een harde wereld, ik zou niemand adviseren bij dit soort firmas aan de slag te gaan want je wordt als een stuk vlees gebruikt en weg gegooid.

http://www.mt.nl/1/1142/home/management-in-onzekere-tijden.html

Geschiedenis herhaalt zich

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-05T10:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.