'500 banen offshore levert 150 banen op'

Dit artikel delen:

Offshoring heeft ook goede kanten, zegt het ministerie van Economische Zaken. Voor elke vijfhonderd banen die naar het buitenland verdwijnen, komen er honderdvijftig terug. Medewerkers die hun baan zien verdwijnen moeten zich laten omscholen.

Voor iedere vijfhonderd banen die vanuit Nederland naar het buitenland verdwijnen, komen er honderd tot honderdvijftig terug. Dat zei staatssecretaris Frank Heemskerk vrijdag 3 april 2009 tijdens de opening van een nieuw pand van ict-detacheerder en ontwikkelaar Antares Match4 Groep. "Dat zijn banen in de ict, maar ook buiten de sector", aldus Heemskerk. Bijvoorbeeld banen in de horeca, makelaardij, het bankwezen en de accountancy.

Volgens de staatssecretaris verlengt een bedrijf zijn levenscyclus door banen naar het buitenland te verplaatsen. Hij erkent dat er inderdaad banen zijn die verdwijnen. De banen die terugkomen zijn hoogwaardiger banen, aldus de staatsecretaris. Voor de werknemers in de banen die verdwijnen is dat een vervelende gebeurtenis. "Maar er komen andere banen voor terug. Werknemers moet om een opleidingsbudget vragen zodat zij in deze banen aan de slag komen", aldus Heemskerk.

Hoofdkantoor

Bovendien zorgt offshoring ervoor dat veel Indiase en Chinese bedrijven zich in Nederland vestigen. "Veel bedrijven hebben hier hun hoofdkantoor", zegt Heemskerk. De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) zegt dat het merendeel van zijn projecten ict-projecten betreft. De organisatie geeft advies aan buitenlandse bedrijven die willen investeren in Nederland. Vorig jaar was de NFIA betrokken bij 182 investeringsprojecten.

Ook Ronald Kasteel, algemeen directeur van ict-dienstverlener Ordina, sprak tijdens de opening bijeenkomst. Hij is minder positief over offshoring. "Ik ken weinig voorbeelden van klanten die complexe ict-vraagstukken hebben uitbesteed en waar dat goed afgelopen is."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jammer dat de baan van Heemskerk niet geoutsourced kan worden, anders kon die omgeschoold worden zodat hij geen onzin brabbelt.

Scherpe reactie, ai pi, maar kom eens met een oplossing dan: Hoe blijf je competitief in een markt, waarin prijzen steeds meer onder druk staan?

En dit is een bewuste uitspraak van een onze? "Staatsecretaris van Economische Zaken":
Do the math yourself:
+ Buitenland 500
- Binnenland 350 BLIJVEND WEG VAN NEDERLANDSE BODEM!
--------------------------
Over 150 banen

Stomme vraag, maar WAT voor een soort banen blijven er over geachte heer Heemskerk?
waarschijnlijk niet van dezelfde kwaliteit als voor de outsourcing. Of is dit een nieuwe vorm van ontwikkelingshulp, samenwerking? Stuur banen i.p.v. geld, dan heb je het handig bekeken geachte heer Heemskerk!

Het lijkt net - met deze uitspraak - of het ministerie van economische zaken een paar geheime (europesche, wereld) deals heeft gesloten met :
- landen als India en
- bedrijven zoals "Antares Match4 Groep"
in het ict landschap landen, om alle kwalitatief goede ict-arbeidsplaatsen structureel uit Nederland weg te deporteren! naar "lage-lonen landen waar de nederlandse politiek een goede binding mee wil opbouwen of al heeft.

Hoe kan het anders dat aan de ene kant "Kabinet Balkende" jarenlang heeft lopen schreeuwen... "Nederland moet een hoog opgeleid kennisland worden". Nu is er ineens (door de bewust veroorzaakte kredietkrisis) een overschot aan ict kennis, komen alle getalenteerde ict-ers binnenkort op straat te staan en dan wat? Mag je je om laten scholen en je te werk laten stellen door de overheid ver buiten de ict?
High tech, low cost tomaten plukken in het westland? gevolgd door een steeds lager wordende UWV uitkering bij acceptatie van zo'n baan. Op deze wijze hoeft de overheid steeds minder te betalen voor eventuele werkeloosheid, das de ware aard van dit soort operaties. Straks zal er gewoon voor sommige mensen een strijd tot overleving ontstaan in het eens welvarende Nederland.

Waar zijn we hier mee bezig geachte heer Heemskerk?
- Welke duistere (nederlandse europesche) plannen zijn er nog meer gesmeed m.b.t. outsourcing?
- Met welke (ict) werkgevers heeft u hierover reeds aan tafel gezeten?

Hoog tijd voor een Rondje KamerVragen van de oppositie over die werkgelegenheidsonderwerp:
Want die baan gaat ons allemaal aan....Wie partij gaat ze stellen?

["Volgens de staatssecretaris verlengt een bedrijf zijn levenscyclus door banen naar het buitenland te verplaatsen."]
Volgens mij is dit niet anders dan verregaande politieke stripping van Nederland van haar eigen natuurlijke arbieds-resources, onder het politieke mom van (NWO) Globalisering! We worden langzaam maar politiek sneeky gestript van alle primaire levensbehoeften waar het Nederlandse volk zelfstandig door kan blijven bestaan:
- Gulden voor de Euro
- Nederland voor "europa
- Nederlandse krijgsmacht voor de Nato"
- Nuon en Essent voor Rwe, Dong, E-on en andere buitenlandse leveranciers
- Gas importeren uit Algerije vrs zelf verkopen vanuit Slochteren (gr)
Begint u nu zelf ook het patroon te zien geachte lezer?
Nu is de nederlandse (ict) arbeidsmarkt aan de beurt voor ?politiek den haag?

Al deze outsourcing initiatieven komen op mij over als een stelselmatige verzieking van een eens gezonde nederlandse ict arbeidsmarkt. Op deze wijze kun je ? politiek gezien - Nederland lekker ontvolken van het echte ict-talent. Zij worden straks wel gedwongen word achter het werk kan aanrijzen in buitenland??? Het lijkt op een soort kunstmatig gestimuleerde (interne,europese) volksverhuizing wat veel weg heeft van een "New World Order scenario":
1. Problem - Trek het werk weg uit een (gedeelte van het ) land
2. Reaction - De mensen willen graag blijven werken
3. Solution - De mensen het werk achterna en moeten wel verhuizen willen ze blijven werken in hun eigen vak.
Als je zelf goed kijkt kun je dit volksverhuizings, ontvolkings beleid INTERN in Nederland al jaren aan het werk zien.
Voorbeeldje:
- Waarom zit alle werkgelegenheid in de randstad, de achtertuin van de koningin?
- Waarom word werkgelegenheid on-evenredig gestimuleerd in Holland?

Dan lopen we straks als ICT-er inderdaad aan tegen de uitspraak van dhr E. Fuld {Change of Die]
- Stop met het werken in de ict
- Laat je omscholen en te werkstellen door (te)werk(stellings)bedrijf
- of sterf van de honger.

@naamgenoot Kasteel:
"Ik ken weinig voorbeelden van klanten die complexe ict-vraagstukken hebben uitbesteed en waar dat goed afgelopen is."
Precies!. Hou bovengaande zaken die op de achtergrond spelen in de gaten, wilt u uw bedrijf niet ten prooi laten vallen aan de verregaande ontmanteling van alles wat Nederlands is en was!
Think Global en afhankelijk van de rest van je leven, bedrijf van de rest van de wereld
Daarop moet je bedrijfsstrategie gebouwd worden, anders ga je naar de Philipijnen / filistijnen"!

?Als je iets blijven en structureel kapot wil maken, is er geen beter middel dan politiek?
?Daar kan geen kern-explosie, dynamiet of vergif tegenop?

Even een korte samenvatting van wat hier geschreven staat, uitspraken van mensen die de ondergang van de nederlandse IT business inluiden.

1. "Offshoring: 500 banen offshore levert 150 banen op."
Iedereen kan hieruit afleiden dat er 350 banen verloren gaan. Daar hoef je geen wiskundige voor te zijn.

2. "De banen die terugkomen zijn hoogwaardiger banen, aldus de staatsecretaris"."Bijvoorbeeld banen in de horeca, makelaardij, het bankwezen en de accountancy."
De staatsecretaris heeft duidelijk niet in de gaten dat de meeste ITers jaren hiervoor gestudeerd hebben, vele cursussen en nog meer jaren ervaring opgebouwd hebben. Vervolgens verklaart hij dat banen in de horeca hoogwaardiger zijn. Daar tast hij vele ITers toch danig in het kruis. Daarnaast beweert hij dat er banen bijkomen in de volgende sectoren:
Makelaardij: volgens mij verkeren die al in grote problemen
Bankwezen: the root of all evil, de reden van de financiele crisis, overal worden ontslagen aangekondigd of verwacht.
Accountancy: laten we eerlijk zijn: een account telt getallen op en een IT werkt ook met nullen en eenen.

"Werknemers moet om een opleidingsbudget vragen zodat zij in deze banen aan de slag komen".
Hahahah. Ok en wie verschaft dit budget ? Niet het bedrijf waar de ITer weggesaneerd wordt.

"Bovendien zorgt offshoring ervoor dat veel Indiase en Chinese bedrijven zich in Nederland vestigen"
Natuurlijk. We zetten een kleine vestiging in Nederland, zodat we vele Indiers en Chinezen hierheen kunnen halen zonder gebonden te zijn aan de Nederlandse werk wetten. Tenslotte werken deze mensen voor het bedrijf waar ze al voor in dienst zijn. En discriminatie is niet iets wat wij in Nederland accepteren. Overigens zul je zien, dat zodra de vaardigheden en manuals gekopieerd dan wel in ontvangst genomen zijn, de lokale werkzaamheden drastisch terug zullen lopen en het overgrote deel van de werkzaamheden remote is overgenomen.

Voor iemand die vele jaren in dit vakgebied in Nederland gewerkt heeft, en nu diverse jaren Nederland vanuit het buitenland volg, is het jammer te zien dat Nederland de behoefte aan hooggeschoold personeel verkoopt, aan de lagelonen landen. Maar ja, ik begrijp dat de huidige overheid meer voordeel ziet in integratie. En het is makkelijker om iedereen op een laag niveau te intergreren dan op een hoog niveau.

http://www.gonewiththeworld.com/

Een bedrijf dat hier in Nederland actief wenst te zijn, zou gebruik moeten maken van Nederlands personeel.

Outsourcing is een verkapte vorm van parallelimport : in plaats van goedkope arbeidskrachten te importeren, breng je het werk erheen. Dat komt op hetzelfde neer.

Een land dat niet in staat is om zijn eigen broek op te houden heeft in feite geen bestaansrecht.

Ik werk ook voor zo'n grote automatiseerder die het liefst alle werk naar India verscheept en hier dan mensen in de proeftijd ontslaat. Grote factor is het management in de UK die geen mallemoer om het personeel geeft, personeelsnummer direct gelinkt aan een excell celletje.
Offshoren is gewoon kapitaalvernietiging, ipv dat hier in NL wordt gewerkt, verdiend en uitgegeven gaat het geld naar het verre Oosten.
Maar ja de spiraal naar beneden is ingezet, wie gaat nu nog ict studeren? Straks geen personeel meer te vinden dus maar weer een kudde kloppers invliegen.

Over 10 jaar zijn de Indiers de baas in IT land, dan zijn de nederlandse architecten en designers ook niet meer nodig. Mogelijk verdwijnen ook de westerse bedrijven uit het landschap.

@ Ronald V. Als je goed hebt geluisterd dan heb je gehoord dat Gordon Brown op de G20 top al sprak van een new-world order. Zal wel zijn inwijdingspraatje zijn geweest.

@Cell C74: Van de New World Order was voor het eerste publiekelijk sprake door Pappa "George H.W Bush". (1989-1993)
Achter de politieke schermen is er al een Skulls and Bones clubje bezig, waarvan bijna iedere US president lid is geweest. Al eeuwen lang zijn zij actief om de wereld-heerschappij over de wereld in handen te krijgen
http://en.wikipedia.org/wiki/Illuminati

"Politiek Den Haag" is in vergelijking met deze machtige mannen (the 13 bloodlines that rule the world) "een zandbak met kleuters". Echter zit in Nederland wel het Internationale Gerechtshof.. en is Nederland na de tweede wereldoorlog de bakermat geweest van de Bilderberg Group een groep zeer machtige industrielen en politiek vooraanstaande figuren:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bilderberg_group
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Bilderberg_attendees

Das wel effu iets om over na te blijven denken. De (geheime) rol van Nederland in het wereld-toneel...

Ben ik nou zo stom.
"bij elke 500 banen die naar het buitenland verdwijnen, komen er 150 terug".
Basisschool rekenwerk levert volgens mij deze som op:
500 - 150 = 450
Economisch geinterpreteerd wil dit zeggen dat er dus
NETTO 450 banen naar het BUITENLAND gaan.
He, laat het bovenstaande maar weg, ben te stom om dit te begrijpen.

@gast100:

U beantwoord uw eigen vermoedens in uw eerste regel.

500 - 150 = 450

Ik vind dat de staatssecretaris Frank Heemskerk zich wederom profileert als ondeskundig, ver van enige praktijk, stoere praat. Ook bij zijn aantreden zou hij het wel even regelen allemaal. Als ervaren ict-er met een eigen bedrijf.....

De ervaringen die in de markt zijn opgedaan met _O_U_T_S_ourcing zijn pijnlijk. Het hoger management heeft zogenaamd gescoord. De kosten zijn lager geworden, want er is een hoop intern personeel weggestuurd maar de overgeblevenen zitten handenwringend en tandenknarsend toe te zien hoe de mensen in het verre hun zelden goed begrijpen, hoe ze opdrachten die ze zelf in minuten zouden kunnen hebben gedaan, een traject van weken in gaan.

Nederlands talige manuals die even vertaald worden naar het engels, blijken briljant geinterpreteerd te zijn. Als je dan in zo een ict-omgeving het woord files tegenkomt, dan betekent dat vanzelfsprekend bestanden. Maar de crm-level-5 kanjers in het verre, knipperen niet met de oogjes om daar traffic-jam van te maken. Zo zijn er duizenden voorbeelden van zeer vooraanstaande organisaties in het verre, die het bepaald niet goed doen.

Als men al kans ziet om na enige tijd wat contact op te bouwen, dan zijn die anderen al weer van baan veranderd.

Outsourcing is vooral een manier geweest om het hoger management de bonus te laten opstrijken. De effectiviteit van de ict in dergelijke omgevingen is ernstig achteruit gegaan. De veiligheid is achteruit gegaan. De kwetsbaarheid van de bedrijven die zich aan dit soort processen overgeven, is ernstig toegenomen. Kennis laten uitstromen om daar vooral een hoop onzin voor terug te krijgen. Daar is niemand mee gebaat. De kwaliteit van de eigen mensen is ontstellend veel hoger dan van het overgrote deel van de steeds wisselende en onzichtbare tele-werker. Wie zich daar mee inlaat, heeft alleen succes indien er sprake is van een prachtig afgeronde opdracht in een technische omgeving, zoiets als een driver laten ontwikkelen voor een nieuw stukje hardware en als je voldoende tijd hebt.

Voor financiele instellingen met een mainframe/cobol omgeving is het absolute gekte om dat traject in te gaan of te continueren. Maar aangezien dit ook de instellingen zijn die een enorme afstand tussen werkvloer en management hebben gecre-eerd, wordt deze tragedie onvoldoende manifest. De verbindingspersoon die dit kan duiden, is een chief-programmer; helaas als noodzakelijke functie in NL nog zelden onderkend en zolang er onkundige en desondanks overbelichte mensen op de voorgrond blijven optreden die bepaalde misvattingen blijven uitdragen, zal het nog wel veel tijd kosten voordat het besef dat er miljoenen in de put gegooid worden, nog wel even uitblijven.

De man uit de echte praktijk, Ronald Kasteel, die zou met betrekking tot de ontevredenheid misschien eens een aardig stukje moeten plaatsen over de problemen die zich voordoen bij het _O_U_T_S_ourcen. Het doet namelijk pijn!

@Crox: Volgens mij kun je het niet duidelijk omschrijven! Vooral dat gevoel wat bij de Nederlandse ict-er achterblijft in een bedrijf als het,zijn werk gedeporteerd word naar het buitenland. Ik kan me je frustratie helemaal voorstellen.

Outsourcing heeft volgens mij ook zijn basis-grondslag in de politiek en andere "mass-population control sectoren". Het gehele outsourcing gebeuren komt ook op mijn over als een goed georganiseerde operatie om tussen de hogere management van bepaalde (overheids vriendelijke) Nederlandse bedrijven en de overheid zelf, om structureel een aantal (overheids ongunstige) bedrijven georganiseerd naar de haaien te helpen.

Denk je maar eens in:
1. WIE word er beter van outsourcing?
2. wie HEEFT ER BELANG bij deze operaties?
Niet de klant, want die wil een product
Niet de Nederlandse werknemer, want die willen blijven werken in de ict sector
Wie blijft er dan nog over? Juist Overheid en bedrijfstop.

Volgens mij is de gehele gang van zaken (veroorzaakte kredietcrisis en de huidige goed georganiseerde leegloop van zgn. "outsourcenede ict bedrijven" al JAREN TERUG geplanned en goed uitgedacht in de achterkamerje van Den Haag. Regeren is immers vooruit zien. The old boys network van vriendjes op hoge allerhande posities van overheid en bedrijfsleven. Om elkaar maar verder te verrijken ten koste van de hardwerkende Nederlandse beroepsbevolking.

Dan hoeft je ook - als staatsecretaris van econmische zaken - inhoudelijk helemaal geen verstand van zaken te hebben. Je bent dan alleen een publiek gezicht wat een reeds lang besproken plan aan het uitvoeren is. A public cardboard face, want zijn eigen belangen zijn immers al lang en breed ingedekt, als lid van datzelfde "old boys network". Captain van bepaalde! industrie?n en overheidsorganen ;-)

[connecting the dots, think for yourself]
Wie je weten hoe dit netwerk in elkaar zit? Pas dan het black-box analysis model eens toe op de Nederlandse overheids uitbestedings geschiedenis. Kijk zelf welke bedrijven er structureel opdrachten op welk gebied dan ook GEGUND worden door de overheid. Onderzoek zelf welke bedrijven wel.niet gestrafd werden door de overheid! Dat zijn ? achter de publiekelijk en politieke schermen ? zakenvriendjes van elkaar.
- Werk je in zo'n bedrijf, dan zit je nog goed, totdat de overheid je kennis en diensten niet meer nodig heeft.
- Werk je daar niet bij, heb je kans dat je binnen nu en het einde van 2009,2010 tegen een outsourcings muur of uwv uitkering aan te lopen.

Dat het de mensen pijn doet die buiten dat - old-boys network"- vallen, daar hebben zij totaal geen boodschap. Zolang het met hun eigen ministeries en bedrijven en belangen maar goed gaat, blijven ze gewoon ijskoud doorgaan met het uitvoeren van de REEDS LANG BESPROKEN plannen voor de Nederlandse arbeidsmarkt en bedrijfsleven.

Hoog tijd dat de rest van het Nederlandse bedrijfsleven zich gaat verenigen en in gaat zien, dat ze stelselmatig ver***** worden door deze "onzichtbare" club. Wake up de bedenkers van de "zgn. verzorgingsstaat" zorgen alleen maar voor diegene die 'm bedacht hebben en niet jouw belangen als werknemer, bevolking.

Het blijft toch vriendjespolitiek achter de schermen ;)

Heemskerk doet waar hij voor gestudeerd heeft: hij bedrijft economie. Economen brengen de wereld aan de rand van de afgrond; bankiers geven het laatste zetje.

Niet alle Russen, die kunnen schaken, zijn sterke schakers en zo geldt dat ook voor buitenlandse ITers. Waarom zeg ik dit? Omdat de voorstanders van out-sourcing, dit vooral met demagogische praat proberen te verkopen. Zo werd de Nederlandse ITer opeens een 'duur' iemand bevonden ... en zijn de ITers op welke willekeurige plek dan ook ter wereld altijd 'beter' en 'loyaler' dan de Nederlandse ITer. Enige jaren terug juichte zo iemand in de Computable nog, omdat Indi?rs zelfs tijdens de lunch 'eager' zouden zijn.

Ik voorspel, dat men - met het nodige tegenzin - nog wel terug gaat komen op outsourcing.

Ik vraag mij toch af, waar de Ronald Vermeijs van deze wereld werken. Wanneer je een dergelijk achterhaald, simplistisch en vooral totaal onzinnig relaas houdt, denk ik dat je gefrustreerd thuis zit achter de pc, met de kamerdeur als horizon.

Ronald, extinctie is je lot met dit gedachtengoed.

@Nike: wat door het ene ego bestempeld wordt als "achterhaald, simplistisch, onzinnig", kan voor een ander persoon de realiteit zijn. It's all in the perception ;-)

Als ICT management geen uitweg biedt om de 'kostenpost' en op ambachtelijkheid gebaseerde ICT effectiever te maken, wordt de keuze van CEO, CFO vrij eenvoudig gemaakt.
Hun motto: Doe in ieder geval wat anders i.p.v. meer van hetzelfde. Lage lonen landen dus. Dit terwijl het vergroten van de effectiviteit van de eigen medewerkers bij bedrijven, veel meer oplevert dan de inhuur van 100 Indiers.
Het meest voor de hand liggende alternatief namelijk automatiseren van de routinetaken van de IT zelf, wordt vergeten, zoniet door het IT management zelf stelselmatig afgehouden. Het betreft hier een ERP systeem voor de IT-shop zelf. Wat de eindgebruiker gedurende de laatste decennia is voorgehouden, kan dus ook voor de IT-taken. De besparing kan oplopen tot 45%. Met dezelfde mensen dus meer doen, meer functionaliteit en betere respons naar de business. Geen hond die er nog over piekert de kogellagers uit een machine overboord te kieperen. Maar ja, als de IT alleen wat naneuzelt, dan nemen de budgethouders wel de voor de hand liggende outsourcing beslissing. Er wordt door de IT-afdelingen nauwelijks een alternatief geboden. Dat is er nu! Zoek even op het Internet bij Cornerstone en ga je bazen met een alternatieve oplossing te lijf. 10 tegen 1 dat ze omgaan.

Deze story is eigenlijk nog steeds hoogst actueel in de zin dat de titel vooral een hardnekkige domheid in zich draagt. Het wordt tijd dat men in Nederland het inzicht verwerft dat outsourcen pure domheid is. Zie bijvoorbeeld deze link: http://ictabnamro.yuku.com/topic/366/t/ANALYSTEN-OP-BUSINESS-NEWS-SELF-KILLING-APPROACH.html

De boodschap m.b.t. Rijkman Groenink is wel haast visionair te noemen.

Lees ook de recente artikelen:

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/outsourcing/3324603/1276946/uitbesteding-kost-meer-dan-het-oplevert.html

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/outsourcing/3292427/1276946/het-einde-van-offshoring-is-nabij.html

Wat zou er precies voor nodig zijn om het roer in Nederland eens resoluut omgegooid te krijgen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-06T10:36:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.