Centric ontslaat zestig ex-Ordina-medewerkers

Dit artikel delen:

Van de driehonderd werknemers die 1 april 2009 overstapten van Ordina BPO naar Centric, moeten er zestig op zoek naar een nieuwe baan. Dat melden de vakbonden FNV en De Unie. Het is nog niet zeker of het bij zestig ontslagen blijft. De vakbonden spreken nu met de ict-dienstverlener over een sociaal plan. Centric kreeg geld toe bij de overname van Ordina BPO. Het bedrijf denkt de activiteiten die bij Ordina verliesgevend waren weer winstgevend te kunnen maken.

Zestig ex-medewerkers van Ordina BPO moeten op zoek naar een nieuwe baan. Per 1 april zijn de medewerkers in dienst bij ict-dienstverlener Centric, die de divisie van Ordina overnam. De driehonderd medewerkers van BPO gingen over naar de nieuwe werkgever. Nu blijkt dat zestig medewerkers ontslag aangezegd hebben gekregen. Dat blijkt uit berichten van de vakbonden FNV en De Unie.

De vakbonden weten overigens nog niet of het bij de zestig ontslagen zal blijven. "Eerder circuleerden er een groter aantal", schrijft De Unie op zijn website. De vakbonden spreken met de ict-dienstverlener over afspraken voor de ontslagen medewerkers. Het bedrijf zou weinig voelen voor een sociaal plan, maar wil wel praten over individuele afvloeiingsregelingen. De ontslagen medewerkers vallen in ieder geval niet meer onder het sociaal plan van Ordina.

32 miljoen euro

Ict-dienstverlener Centric kreeg betaald voor het overnemen de divisie. Het is niet bekend hoeveel de dienstverlener kreeg voor de overname. Het bedrag is maximaal 32 miljoen euro.

Ordina stootte de divisie af, omdat die niet winstgevend was. Centric-directeur Gerard Sanderink zei eerder tegen Computable dat hij  denkt de bpo-activiteiten weer winstgevend te kunnen maken. "We hebben in het verleden laten zien dat wij verliesgevende activiteiten een turn-around kunnen geven. Dat doen we door niet verder te gaan met activiteiten die niet bijdragen aan het resultaat en waar geen muziek in zit."

De ict-dienstverlener was vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Rare gang van zaken als blijkt dat na overname van een bedrijfsonderdeel inclusief werknemers er alsnog een aantal wordt ontslagen. Je vraagt je af wat er vooraf tussen beide bedrijven is afgesproken. Na de ontslagzwendel van Cygnus en het massale proeftijd-ontslag van Logica e.a. is dit het zoveelste bericht dat aantoont dat er slecht wordt omgesprongen met werknemers in de ict-sector. Dit is niet goed voor de beeldvorming.

Of die ontslagen werknemers niet alsnog bij Ordina kunnen aankloppen, valt te bezien. Goed werkgeverschap strekt zich namelijk in specifieke gevallen uit tot na het feitelijk ontslag: http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BB3127

Goh, dat is de hoeveelste keer dat Sanderink dit kunstje flikt? Zakelijk gezien slim, zo is Krentric immers groot geworden. Als je bedrijf/afdeling dreigt overgenomen te worden door deze club, dan kun je maar beter je biezen pakken. De kans dat je er op achteruitgaat en in veel gevallen uit ligt na de overname, is in ieder geval groter dan 50%. Dit is niet gebaseerd op mijn mening, maar de realiteit... Denk aan KSI, Multihouse, deel CSS en nog veel meer. Lukt dit kunstje niet(APEM in Belgie), dan laat Sanderink gewoon de BV falliet gaan. Nuchter zaken doen, noemt hij dit.

Quote: " Het bedrijf zou weinig voelen voor een sociaal plan, maar wil wel praten over individuele afvloeiingsregelingen."
Centric en sociaal? Zijn genoeg voorbeelden dat ze asiociaal met de werknemers om gaan bij overnames.

Duidelijk geval: als de crisis over is gaan mensen weer weg bij dit bedrijf, en nieuwe mensen zullen eventueel minder snel er naar toe gaan. Vertrouwen komt te voet, ...

Ik hoop niet dat het naaien of genaaid worden is.That's the question? Ik hoop dat het voor deze mensen goed afloopt.

Laten wij op dit moment toevallig gesprek zijn met Centric voor een geweldige opportunity... Ik zal mij - en met mij de overige MT leden - eens flink beraden of wij met dit soort non-ethische uitzuigers te maken willen hebben...

Huh? Vandaag (20.04.09) in AD Economie gelezen: "Deze mensen zijn donderdag naar huis gestuurd en mogen geen gebruik maken van het sociaal plan van Ordina, aldus FNV Bondgenoten-bestuurder Nevin Demirtas." Suggestieve berichtgeving hier?

"De vakbond heeft diverse malen geprobeerd om de directie van Ordina te bewegen om coulant om te gaan met de werknemers van BPO die zouden worden ontslagen, maar ze hebben vertikt om iets voor deze mensen te doen", zegt Nevin Demitras.

Gaarne rectificatie van de kop van dit artikel.

Zinloos te reageren op een onvolledig artikel. Wie weet, hoe het werkelijk zit, ipv stemmingmakerij?

@ex-kentric slaat de spijker op zijn kop! Het is de bekende methode Sanderink om bij een overgenomen bedrijf met de botte bijl te hakken zodat het past in Centrics keurslijf. Met dezelfde machtspolitiek probeert Centric, als bijna- monopolist, zich bij gemeenten te laten gelden door een proces aan te spannen als een gemeente voor een andere leverancier kiest. (Lees de vele voorbeelden in Computable) Vreemd dat bedrijven en gemeenten nog steeds met een organisatie als Centric zaken willen doen.

Ordina moet ex-werknemers tegemoet komen?
FNV Bondgenoten vindt dat automatiseerder Ordina zijn oud-werknemers van een onlangs verkocht bedrijfsonderdeel tegemoet moet komen nu zij door hun nieuwe werkgever Centric worden ontslagen. Het gaat om 61 werknemers van de voormalige BPO-tak van Ordina, sinds 1 april onderdeel van Centric.

Om te beginnen gaat het hier voornamelijk om inhuur krachten die Centric gewoon niet langer inhuurt. Daarnaast moet je je afvragen hoeveel van deze mensen nog een baan zouden hebben als Ordina was gaan snijden, onder het mom van Economische resesie zouden ze ook gewoon de toko kunnen laten klappen.

Beste mensen,

Voor een bedrijf als Ordina, maar ook Centric en alle anderen, zijn mensen niets meer of minder dan productiemiddelen. Als het goed gaat koop je het in, als het slecht gaat stoor je weer een gedeelte af. Gewoon inkoop en verkoop. Als een autofabrikant moet inkrimpen gaat hij minder produceren en kosten besparen. De wet van vraag en aanbaod. Dus denk niet dat je bij eend detacheringsbedrijf een job-for-life hebt. Voor de medewerkers is detacheren niets anders dan russische roulette. De stap naar ZZP is nog maar een heel kleine...

Zou dit soms de reden zijn dat Sanderink als een van de weinige overgebleven detacherings-'dinosaurussen' nog steeds een financieel gezond bedrijf runt?

@Henkie, jij bevestigt blijkbaar dubbel het beeld van Centric. Als Sanderink alleen bij jaknikkers willen adverteren moeten zij maar een eigen blad uitbrengen of de Computable kopen. Maarja, dat zal niet snel gebeuren, immers Sanderink koopt alleen maar bijna failliete bedrijven. Centric moet dus ff wachten totdat VNU op de intensive care ligt. @piet, jij bent een CIO bij Centric of jij hebt Jomanda-gaven om te kunnen beoordelen dat Centric financieel gezond is. Hmm, misschien heb je wel gelijk, begrafenisondernemers zijn ook gezonde bedrijven...

ik heb gehoord dat er binnekort een nieuwe vacature site gaat verschijnen, Jobcorner denk ik. De site is nog niet online maar het is veel gebruiksvriendelijker dan andere vacaturesites heb ik gehoord. die ex-Ordina employees kunnen er nu een gebruiken.

Opmerkelijke reacties allemaal. Als tevreden werknemer van de Centric organisatie, en door Sanderink overgenomen in 2002, kan ik alleen maar zeggen dat er een beeld wordt geschept dat niet geheel overeenkomt met de werkelijkheid. Sure, er wordt soms flinkt gehakt maar dat getuigd meer van daadkrachtig management dan van alles wat hierboven wordt geschetst. Zoals in de meeste bedrijven geld krijg je ook bij Centric wat toekomt. Echter in de huidige economische recessie kan het overal je baan kosten. Dus ook bij Centric.

Ik sluit mij volledig bij de vorige schrijver aan. In 1992 is ons bedrijf als een van de eersten door de heer Sanderink overgenomen. Tot op heden werken nog steeds 47 van de destijds 95 overgenomen medewerkers bij Centric en met veel plezier! Centric is een stabiel bedrijf en naar de medewerkers toe ook nog eens een sociaal bedrijf. Ook wij hebben destijds e.e.a meegemaakt, maar dit is door de heer Sanderink op een keurige manier opgelost.
De huidige economische recessie zal wellicht ook op Centric van invloed kunnen zijn, echter een bedrijf waar geen vreemd kapitaal in zit en die een gunstige financi?le positie heeft, zal het minder raken dan bedrijven die niet in deze positie verkeren.

Volgens mij heeft de OR van Ordina zitten suffen bij de overname of, nog erger, ze hebben hun inmiddels ex-collegae in de kou laten staan. Het afstoten van een afdeling of bedrijfsonderdeel dient toch ALTIJD met een convenant c.q. sociaal (ondernemers-)plan tussen oude en nieuwe werkgevers plaats te vinden?

Ik ben blij voor de mensen die met plezier bij Centric nog werken, maar ook zij moeten de realiteit niet uit het oog verliezen.
Deze mensen hebben een zeer lang en loyaal dienstverband gehad met medeneming van hun rechten vanuit hun outsoursende bedrijven.
Door mismanagement is het bedrijf verlies gaan leiden (slechte contracten, veel externen e.d.), maar niet de schuld van de werknemers, die nadat zij geoutsourced zijn nog steeds loyaal hun werkzaamheden hebben doorgezet.
Na toezeggingen van Ordina en Centric over herplaatsing en goed ondernemerschap worden nog voordat de inkt van de NMA droog is deze mensen onder begeleiding de deur gewezen! Hier is maximal tien minuten voor gereserveerd. Een toiletbezoek is niet toegestaan!
Het ontslagvoorstel is niet eens wettelijk correct!
Wat voor indruk moet zoiets hebben voor deze mensen.
En wat voor indruk moet zoiets zijn voor de achterblijvers, die na vaak meer dan vijftien jaar toch een band hebben gekregen met de vertrekkers.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-17T16:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.